• raşit emir süer
BODRUM ÖZEL Haber Girişi : 06 Ekim 2021 13:29

Uzmanlar uyardı! Önlemler alınmazsa su krizi yaşanacak!

Uzmanlar uyardı! Önlemler alınmazsa su krizi yaşanacak!
Kuraklık ve pandemi nedeniyle nufüs artışının yaşandığı tatil cenneti  Bodrum'da  su sıkıntısı yaşanıyor. Önlemler alınmazsa su krizi yaşanacak!

Haber Merkezi - Kuraklık ve pandemi nedeniyle nufüs artışının yaşandığı tatil cenneti  Bodrum'da  su sıkıntısı yaşanıyor. Önlemler alınmazsa su krizi yaşanacak.

voyage otel


Koronavirüs nedeniyle, çok sayıda kişinin ilçeye yerleşmesi, su sıkıntısını arttırdı. 181 bin olan nüfusun, büyük şehirlerden gelenlerle 650 bine ulaşması nedeniyle su kullanımı 3 kat arttı. Bu yılın temmuz ve ağustos aylarında yağmurun düşmediği Bodrum'un içme suyu ihtiyacını karşılayan Geyik Barajı'nda geçen yıl yüzde 71 olan su seviyesi bu yıl yüzde 31'e, Mumcular Barajı'ndaki seviye ise yüzde 17'den yüzde 9'a indi.

 

Daha önce su sıkınıtısına ilişkin  Muski Genel Müdür Yardımcısı Ali Tekkaya, açıklama yaptı. Tekkaya, " 2021 yılı Ağustos ayının son haftasındaki baraj verilerine göre Mumcular Barajı %10, Geyik Barajı %35, Atatürk barajı ise %87 oranında. Bodrum yarım adasını besleyen Mumcular barajındaki su tamamen tükendi. Bodrum Yarımadasının su ihtiyacının karşılanması için MUSKİ Genel Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı çalışma sonucunda ilçeye Geyik barajından su verilmeye başlandı" ifadelerini kullanmıştı.

 

Ayrıca kuruyan baraj nedeniyle 40 yıl önce sular altından kalan Bodrum-İzmir karayolu ortaya çıkmıştı.

 

Bodrum'daki su sorununa ilişkin uzamanlardan da benzer uyarılar geldi. DHA'ya konuşan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, ülkenin büyük bir kesiminde, küresel iklim değişikliğinin etkilerini yoğun bir şekilde hissettiklerini belirtti.

Doç. Dr. Özçelik, Bodrum'a içme suyunun 3 ana kaynaktan sağlandığını ifade ederek, "Bunlar Mumcular ile Geyik Barajları ve su kuyuları. Mumcular Barajı kurumuş durumda. Geyik Barajı'nda su seviyesi yüzde 30-35 civarında. Bu oranda 12 milyon metreküpe tekabül ediyor. Bodrum'a içme suyu ilave tahsislerle karşılanabiliyor. Bodrum'a yakın zamanda su teminde zorluklar yaşanacağı görülüyor. Birkaç ay içerisinde yağış riskliliği söz konusu olabilir" dedi.

 

"Sarnıçlar zorunlu olmalı"

 

Konuya ilişkin Hüriyet Gazetesi'ne konuşan Boğaziçi Üniversitesi Su Yönetimi Uzmanı Dr. Akgün İlhan, şimdiki su yönetimi anlayışıyla devam edilirse Bodrum’un kesinlikle susuz kalacağına vurgu yaptı. İlhan, bu noktada yapılması gereken ilk şeyin, mevcut su kaynaklarını en verimli şekilde kullanarak su tasarrufunu hedefleyen bir su yönetiminin yapılması olduğunun altını çizdi.

 

Uyarılarını sürdüren İlhan “Tarihi boyunca su sıkıntısı çekmiş bir ilçe olan Bodrum, su toplama ve depolama teknolojisiyle ek su döngüsünü tekrar canlandırmalı. Hatırlarsanız bu yılbaşında ülkemizde belirli bir büyüklüğün üzerindeki yerleşimlerde yağmur sarnıçlarının kurulması yasal zorunluluk haline getirildi. Bodrum’da ise yağmur sarnıçlarının yapımı yerleşim büyüklüğüne bakılmaksızın her yeni bina için zorunlu olmalı. Evsel su tüketimini yarıya indirebilen gri su sistemlerinin, yeni binalarda zorunlu hale gelmesini sağlayacak düzenlemeler de yapılabilir." dedi.