• Nevavprestij
BODRUM ÖZEL Haber Girişi : 11 Kasım 2021 14:28

Üreticiden 'Bodrum mandalinasına sahip çık’ çağrısı!

Üreticiden 'Bodrum mandalinasına sahip çık’ çağrısı!
Bodrum’un  tescilli ürün olan 'Bodrum mandalinasının  hasadına az zaman kaldı. Aralık ayında başlayacak olan hasat dönemi öncesi Bodrumlu üreticilerden önemli çağrı geldi.

Türkiye'nin ve dünyanın önemli turizm merkezlerinden biri olan Bodrum'da turizm sezonun ardından kışın başlamasıyla birlikte mandalina hasadı başladı. Bu kapsamda, çekirdeksiz erkenci mandalinalar üreticinin hasat yapmasının ardından tüketiciyle buluştu. Aralık ayında başlayacak olan hasat dönemi öncesi Bodrumlu üreticilerden önemli çağrı geldi.
Bodrumlu üretici Erman Aras, Bodrum mandalinasının yaşatılması  ve bir çok sektörde kullanılması için yetkililere çağrıda bulundu.

voyage otel

 

Tescilli ürün olan 'Bodrum mandalinasının korunması ve geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Aras, “Bu gemide hep birlikteyiz. Yarımadanın Yeşil örtüsü her geçen gün erirken sürdürülebilir bir Turizm yapmak söz konusu değildir. Bodrum Yerli Mandalini, çoğrafi işaretli yegane tarım ürünümüzdür. Temmuz ve Ağustos ayındaki Yeşil formu bir sanayi ürünüdür. Aroması ile döviz karşılığı satın alıp menülerinizde kullandığınız yüzlerce Lime çeşidinden daha değerlidir.
Aralık ayında meyva olarak bir efsanedir. Her iki formundan da onlarca ürün üretebilirsiniz. Her Müessese menüsünde mutlaka o bölgenin çoğrafi işaretli bir ürününü bulundurmalıdır. Bu bir sorumluluk olmalıdır. Bodrum’un Çoğrafi işaretli tek ürünümüzün yetiştirildiği bahçeler hepimizin gözü önünde bir bir yok olurken Bodrum müesseseleri seyirci kalmamalıdır. Sadece bölgenin potansiyelinden para kazanıp gitmemelidirler. Tüm Yetkililere de bu konuda Kampanya başlatmaları için çağrıda bulunuyorum. Otellerimizin, Barların, Restoran ve Kafelerimizin Menülerinde yerli mandalinden yapılmış her mevsim en az bir ürün kesinlikle bulunmalıdır.” Dedi.


'Bodrum mandalinasının  kullanım alanalrıan ilişkin de öneride bulunan Aras,  “Yeşil Yerli Mandalin kullanım alanlarına örnek:  Her türlü içeçek içerisine 1 dilim mutlaka koyun (su, soda,kola, vs),  Çok yakışan Alkollü içecekler ve kokteyler, Likör, Limonata, Sorbe, Dondurma,Sos, Mandalin ekşisi, Çekişte zeytine sıkarak ve dilim, Salatalara sıkarak, Sirke - Esansı ile yüzlerce Kozmetik ürünleri yapabilirsiniz. Kolonya, krem, şampuan, sabun vs
Önemli diğer bir Not: Ucuz diyerek yurt dışından veya Labratuvarda üretilen mandalin esanslarını kullanarak ürün yapıp Bodrum İsmini Kullanmayınız, kullandırmayalım.
Bu şekilde piyasada bulunan Kolonya, diğer Kozmetik ürünleri, lokum vs Bahçelerimizin yok olmasını hızlandırmaktadır. Esans kullanılacaksa mutlaka Bodrum Bahçelerinde yetişen mandalinlerden çıkartılmalıdır. Maliyeti ne olursa olsun.Yetişmiş Mandalinden
- Meyve olarak tüketebilir veya sevdiklerinize en güzel Hediyedir, Reçel,Marmelat, Lokum, Cips, Dolma, Meyve suyu, Gazoz,Dondurma, Sorbe, Sirke, Turşu, Şarap, Tütsü, Çikolatalı ürünler, Kek, kurabiye, pastacılık sektörü” şeklinde konuştu.

 


Bodrum mandalinasının değerinin kaybedilmemesi için yerli müesseseler ile çalışma yapılması gerektiğini söyleyen Erman Aras, "Bodrum yerli mandalinası özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında yeşil formu dediğimiz, henüz tatlanmamış formuyla içeceklere katılabilecek nefis bir aroması var. Dünyada en çok lime kullanılıyor. Lime da yurt dışından gelen bir ürün, limonun küçük versiyonu. Bodrum yerli mandalina da aromasıyla buna eşdeğer bir ürün olabilir. Biz istiyoruz ki Bodrum'daki bütün müesseseler menülerinde mutlaka Bodrum mandalinasıyla ilgili bir ürün olmalı. Yetkililere buradan sesleniyorum eğer biz Bodrum'daki bütün müesseselerde Bodrum mandalinasıyla ilgili bir ürün oluşturabilirsek o zaman hem yeşili korumuş oluruz hem de sürdürülebilir bir turizmin önünü açmış oluruz. En önemlisi de mandalina bahçelerinin daha da erimesini engeller, yeni mandalina bahçelerini yapılmasına teşvik ederiz. Müesseseler için mandalinadan limonata yapılabilir. Su veya soda ikramlarında yeşil formda birer dilim içerisine koydukları zaman aromalı bir içecek sunmuş olabilirler. Esansı yüksek olduğu için kolonyası veya kozmetik ürünlerde kullanılabilir"  dedi.