• Nevavprestij
EKONOMİ Haber Girişi : 17 Ocak 2024 14:30

TÜRSAB yetkisiz bırakıldı! Bakanlık karar verecek

TÜRSAB yetkisiz bırakıldı! Bakanlık karar verecek
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB)’nın yetkilerinin önemli bir bölümü, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devrediliyor.

 Yeni düzenleme ile seyahat acentelerinin işletme belgesi başvuruları, inceleme süreçleri ve denetimler artık bakanlık tarafından yürütülecek. Bu gelişme, turizm sektöründe büyük bir değişikliği işaret ediyor ve birden fazla acente birliği kurulmasının yolunu açıyor. Değişiklik, seyahat acentelerinin çalışma şekillerini ve sektördeki rekabet koşullarını önemli ölçüde etkileyecek.

voyage otel

 

Turzimcungel'in haberine göre, Türkiye Seyahat Acentaları Kanunu Yenileniyor: 52 yıl önce çıkarılan kanun, Türkiye’deki seyahat acentesi sayısının 15 bini aşmasıyla güncelleniyor.

– Sektöre Her Yıl Yeni İşletmeler Katılıyor: Her yıl 800 ila 1000 arası yeni işletme belgesi alan firma sektöre ekleniyor.

Yeni Düzenlemeler ve Değişiklikler

TÜRSAB’ın Yetkileri Bakanlığa Geçiyor

– Birden Fazla Acente Birliği Kurulabilecek: Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yeni yasa taslağına göre, seyahat acenteleri birden fazla birlik kurabilecek.

– İhtisas Alanlarına Göre Birlikler: Tur operatörleri, sağlık turizmi, hac ve umre, uçak bileti satıcıları gibi alanlarda özelleşmiş birlikler oluşturulabilecek.

– Birlik Kurma Şartları: Birliklerin kurulması için en az 1000 seyahat acentesinin üye olması gerekecek.

– Birlik Gelirleri ve Ücretler: Kayıt ücreti, yıllık aidat ve diğer gelirler birliğin gelir kaynakları olacak. İşletme belgesi için birliğe kayıt ücreti 175 bin lira olarak belirlendi.

Cezai Yaptırımlar ve Sorumluluklar

TÜRSAB’ın Yetkileri Bakanlığa Geçiyor

– İşletme Belgesi Olmadan Faaliyet Yapanlara Ceza: İşletme belgesi olmadan faaliyet gösterenlere 6 aya kadar hapis ve 1000 – 5000 gün arası adli para cezası uygulanacak.

– Acente Birliklerinin Sınırlamaları: Birlikler, dernek, vakıf, şirket gibi kurumlar kuramayacak ve bunlara ortak olamayacak.

– TÜRSAB’ın Yetkileri Bakanlığa Geçiyor: Seyahat acentesinin işletme belge başvuruları, incelenmesi ve denetimi, işletme belgesinin düzenlenmesi gibi işlemler artık Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sorumluluğunda.

– Üyelik Süreçleri ve Sicil Bilgileri: Seyahat acentelerinin birliğe üyelik süreçleri ve sicil bilgileri de bakanlık tarafından yönetilecek.

– Satışı Yapılan Ürünün Ayıbı Halinde Sorumluluk: Yeni düzenlemeyle, ürün sahibi ve seyahat acentesinin sorumluluğu netleştirilecek.

Bu değişiklikler, Türkiye’nin seyahat ve turizm sektöründe önemli bir dönüşümü işaret ediyor. Acente birliklerindeki yeni modelin sektör üzerindeki etkisi ve gelişmeler yakından takip edilecek.