• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 27 Haziran 2022 12:38

Türkiye’nin plaj sayısı 531'e yükseldi.

Türkiye’nin plaj sayısı 531'e yükseldi.
Uluslararası Mavi Bayrak Jürisi’nin verilerine göre, Türkiye’de 531 plaj, 24 marina, 5 bireysel yat ve 15 turizm teknesi Mavi Bayrak almaya hak kazandı. Değerlendirme sonucu Türkiye'nin ödüllü plaj sayısı bu yıl 531'e yükseldi.

Selçuk Arslan -

voyage otel

 

Türkiye dünyanın en seçkin turizm ve çevre ödüllerinden Mavi Bayrak’ta bu yıl da yerini korudu. İspanya ve Yunanistan'ın ardından dünyanın en çok mavi bayraklı 3'üncü ülkesi olan Türkiye'nin ödüllü plaj sayısı bu yıl 531'e yükseldi.

 

Merkezi Danimarka'nın başkenti Kopenhag olan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı'nın (FEE) verdiği Mavi Bayrak ödüllerinin 2022 yılı değerlendirmeleriyle birlikte Türkiye'nin mavi bayraklı plaj sayısı 531'e yükseldi.  Türkiye'de ayrıca 24 marina ve 15 turizm teknesi ile 5 bireysel yat da 'Mavi Bayrak' ödülü almaya hak kazandı.

 

Türkiye Üçüncü Sırada

 

531 plajıyla Türkiye, dünyanın en çok mavi bayraklı 3. ülkesi konumunda. Listede 621 plajla İspanya birinci, 581 plajla Yunanistan ikinci durumda. 427 mavi bayraklı plaja sahip İtalya Türkiye'nin ardından 4. sırada yer alırken, Fransa 419 plajıyla 5. sırada bulunuyor.

 

Antalya 229 Plajla İlk Sırada

 

Bu yıl Mavi Bayraklı plaj sayıları; Antalya'da 229, Muğla'da 111, İzmir’de 66, Aydın'da 36, Balıkesir’de 31, Samsun'da 13, Çanakkale'de 12, Mersin’de 11, Kocaeli'de 7’ye yükseldi. Bu şehirlerin ardından Bartın 3, Düzce 2, İstanbul 2, Ordu 2, Sakarya 2, Kırklareli 2, Van 1 ve Bursa 1 plajıyla mavi bayrak almaya hak kazandı.  Türkiye, ödüle hak kazanan 24 marinası ile de dünya sıralamasında 7. sırada yer aldı. D-Marin'in Didim, Göcek ve Turgutreis'te bulunan 3 marinası, bu yıl da Mavi Bayrak’ı dalgalandırmaya devam edecek.

 

Konuya ilişkin konuşan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Başkanı Prof.Dr. Abdulkadir Ateş, hijyen koşullarına dikkat çekti.  Ateş, “Dünya genelinde her türlü çevresel, sosyal ve uluslararası gelişmelerden olumsuz etkilenen sektörlerin başında turizm geliyor. Buna karşın “doğal çevre”nin korunması her daim cazibe merkezi olmanın temel unsurunu oluşturuyor. Çevrenin ve halk sağlığının korunmasına yönelik kriterleri barındıran, dünyada halk nezdinde en çok bilinen ve güvenilen Mavi Bayrak eko-etiketi bu anlamda önemli bir rol üstlenmeye devam ediyor. Bugün açıklanan Uluslararası Mavi Bayrak ödüllerinin, insanların turizm tercihlerine katkı sağlayacağını düşünüyoruz.  Çevre, sağlık, güvenlik ve hijyen koşullarının en üst seviyede tutulduğu Mavi Bayraklı plajlarda yüzme suyunun mikrobiyolojik olarak kontrol edilmesi, plaj ve donanımlarının temizliği, can güvenliği ve çevre yönetimine dair pek çok kriteri barındırması, tüm bu kriterlerin denetim altında tutulması, Uluslararası turizm camiası için önemli güvence alanları olacaktır. Ülkemizin Mavi Bayrak sayıları açısından dünyadaki başarısı bu anlamda önemli bir avantaj sağlamaktadır” dedi.