• Nevavprestij
KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 02 Ağustos 2023 13:29

Türkiye'nin ilk ve tek Uluslararası Bale Festivali 20 yaşında

Türkiye'nin ilk ve tek Uluslararası Bale Festivali 20 yaşında

Türkiye’nin ilk ve tek bale festivali olan ve sanatseverlerin yoğun ilgisi ve katılımıyla yirmi  yıldır sanatseverin karşısında olan “Uluslararası Bodrum Bale Festivali” bu yıl da muhteşem 
performanslar, yabancı konuk dansçı ve topluluklarla kutlamaya hazırlanıyor.

 

voyage otel


BALE 20 YILDIR BODRUM’DA İZLENİYOR
 

 

20  Uluslararası  Bodrum Bale  Festivali   5-17  Ağustos   tarihlerinde  Bodrum Kalesi, Kuzey Hendeği’nde balenin zarafetini ve dansın ateşini sahneye taşıyacak.
Ankara,   İzmir ve İstanbul  Devlet Opera ve Balesi  Müdürlüklerinin bale  toplulukları tarafından sahnelenecek üç büyük bale eseri ile festivale Hindistan ve İspanya’dan
katılan dans topluluklarının etnik ve modern dans performansları Bodrum Kalesinde sanatseverlerin karşısında olacak.

 

 

“Harem”   balesinin   dekor   ve   kostümü  Alexander   Vasilliev’e,   ışık   tasarımı   Tahsin Çetin’e ait. Eser,  Kemal  adlı  bir  delikanlının  Valide Sultan’a getirdiği  bir  mesajla  başlar.  Aşk,sevgi, fedakârlık, entrika ve iktidar mücadeleleri ile örülü bir Topkapı Saray hareminin hikayesidir bu.

 

BİR DÜNYA KLASİĞİ OLAN “NOTRE DAME’IN KAMBURU” DA FESTİVALDE  YER ALIYOR

 

8 Ağustos Salı  akşamı güzel  çingene kızı   "Esmeralda"   ile  kambur  kilise zangocu "Quasimodo"nun   ölümsüz   aşkları   İzmir   Devlet   Opera   ve   Balesi   tarafından   bale adımlarıyla sahneye taşınacak. Victor Hugo'nun aynı adlı eserinden esinlenerek müzikleri  Cesare Pugni’ye, müzik düzenlemeleri Bujor Hoinic'e ait olan "Notre Dame'ın Kamburu" balesinin koreografisi ile librettosu G. Armağan Davran ve A. Volkan Ersoy imzası taşıyor. Eserde olaylar Esmeralda'ya büyük hayranlık besleyen ancak tüm çabalarına rağmen onu   katedralin   papazının   entrikalarından   koruyamayan,   Notre   Dame   Kilisesinin kambur zangocu Quasimodo'nun gözünden sahneye aktarılıyor.

Dekorundan   kostümlerine   kadar   tamamen   yerli   prodüksiyon   olan   eserin   dekor tasarımı Çağda Çitkaya, kostüm tasarımı Gülay Korkut, ışık tasarımı Fuat Gök,video prodüksiyonu ise Ahmet Şeren'e ait.

 

BODRUM’DA BOLLYWOOD ESİNTİLERİ

 

11   Ağustos   Cuma   akşamı   ilk   kez   Bodrumlu   sanatseverlerin   karşısında   olacak

Navdhara Hindistan Dans Tiyatrosu “A Passage to Bollywood” adlı performanslarını sahneleyecek.

Geleneksel   Hint  müzikleri   ve  modern   Bollywood   şarkıları   ile   sahnede   adeta   bir Bollywood filmi hissi  yaratmak üzere antik  Hint  dansı,  yoga, meditasyon gibi  yerli figürler   ile   güçlü   batılı   dans   teknikleri   birleştiriliyor.   “A   Passage   to   Bollywood” koreograf Ashley Lobo tarafından sahneye aktarılıyor.

Bodrum  Kalesinde  Hint   rüzgârı   estirecek   olan   ve   tiyatro,   aksiyon,   romantizm   ile dansın  bir   arada   deneyimlendiği   eser   daha   önce   turneye   çıktığı   İsrail,  Bahreyn,

Güney Afrika, Kanada, Tayvan, Meksika, Çin, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri gibidünyanın birçok ülkesinde seyirci tarafından büyük ilgi görmüştür.

 

 

 

FLAMENKO ATEŞİ BU YIL DA YANACAK 

 

13 Ağustos Pazar  akşamı, “İspanyol  Flamenko Dans Topluluğu”nun sergileyeceği “Woman By Aarón Vivancos” adlı eser sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

 

Kadınların tarihsel gücünün ana motif olarak kullanıldığı,sembol ve kültürel bir öge olarak   “kadınlık”   konusundan  yola   çıkılarak;   şefkat,   cesaret,  güç,   sevgi,  umut   ve neşeyi   sahneye   taşıyan   performansın   koreografisi   Aarón   Vivancos’a,  müzikleri   Aarón Vivancos ve Gonzalo Garcia’a ait.

 

Bodrum Kalesinde muhteşem müzik, dans ve kostümleriyle Flamenko ateşini yakacak olan bu performansın dramaturjisi Pilar G. Almansa’ya, kostüm tasarımı ise flamenko modasını özel ve zarif tasarımlarıyla yaşatan ünlü isim ALVARNO’ya, ışık tasarımı ise UEFA Şampiyonlar Ligi de dahil olmak üzere birçok etkinliğin zengin atmosferine imza atan Jorge Elbal’ e ait.

 

FESTİVALİN KAPANIŞINDA “DON KİŞOT” VAR

 

Dünyaca ünlü “Don Kişot” eseri İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından. 16- 17Ağustos, Çarşamba ve Perşembe akşamları üst üste iki temsil ile seyirci karşısında olacak. Miguel   de   Cervantes’in   aynı   adlı   romanından   hareketle   koreografisini Marius Petipa'nın üstlendiği, Ayşem Sunal Savaşkurt'un düzenleyip sahneye koyduğu eserin müzikleri Ludwig Minkus’a ait.

 

Orta   Çağ   şövalye   hikayelerine   saplantı   derecesinde  meraklı   olan  Don   Kişot’un, gezgin bir şövalye olmaya karar vererek, yaveri Sancho Panza ile yola çıkmasıyla başlayan  eserde,  Don Kişot’un  aşkını  kazanmayı  hayal  ettiği  Dulcinea   ile  yaptığı yolculuklar ve başından geçenler anlatılıyor. Eserin dekor tasarımı İsmail Dede’ye, kostüm tasarımı Gizem Betil’e, ışık tasarımı Önder Arık’a ait.

 

Don Kişot“ balesi 16 ve 17 Ağustos’ta Bodrum Kalesinde sanatseverlerle buluşacak.Festivalde   yer   alan   etkinlikler   Bodrum  Kalesi   Kuzey  Hendeği’nde   saat   21.30’da başlar.

 

OSMANLI HAREMİNİN KAPILARI BODRUM KALESİNDE ARALANIYOR
 

 

Festivalin   açılışı   5   Ağustos   akşamı,   Ankara   Devlet  Opera   ve   Balesi   tarafından sahnelenecek “Harem” ile yapılacak.
Klasik Türk Müziği eşliğinde muhteşem kostümleri ve dansları ile Merih Çimenciler’in yönetmenliğindeki   iki   perdelik   eser   kudüm,   ney,   keman,   kanun   ve   piyanonun
eşliğindeki  müziklerle  Dede  Efendi   ve  Hacı  Arif  Bey’in   en  güzel   klasik   besteleri eşliğinde sahnelenecek.
Osmanlı-Türk kültürünün bale ile anlatıldığı ve dünyanın birçok sahnesinde seyirciyle buluşan,  ülkemizde  gittiği   tüm  illerde     sanatseverlerin   yoğun   ilgisi   ile   karşılanan