• Nevavprestij
EGE Haber Girişi : 28 Ekim 2022 10:09

Turizm Bakanı Ersoy: Krizlere karşı bağışıklık kazandık

Turizm Bakanı Ersoy: Krizlere karşı bağışıklık kazandık
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm sektörünün krizlere karşı bağışıklık kazandığını, bu bağışıklığın pazar çeşitliliğiyle sağlandığını anlattı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2022 Yılı Turizm Değerlendirme Toplantısı’nda yılın ilk 9 ayına ilişkin turizm verilerini, beklentileri, gerçekleşen hedeflerle yeni hedefleri değerlendirdi. Salgın ve küresel krizlere rağmen Türkiye’nin turist sayısı ve gelirde rakiplerinden daha az kayıp verdiğini söyleyen Ersoy, krizlere bağışıklık kazanıldığını ve bunun kolay olmadığını bağışıklığın pazar çeşitliliğiyle, pazar çeşitliliğinin ise tanıtımla sağlandığını belirtti.

voyage otel

Mevcut turizm verilerini pandemi öncesi dönem ile kıyasladığını aktaran Ersoy, “2019 ile 2022’nin 7 aylık verilerini kıyasladığımız zaman İspanya turist sayısıyla yüzde 18 geride. İtalya yüzde 29 geride. Yunanistan yüzde 12 geride. Türkiye 7 aylık seviyede yüzde 7 geride. Yani biz 2019’un kayıplarını çok daha fazla telafi etmişiz. Ama yıl sonu ne diyorsanız Yıl sonunda bizim beklentimiz eksi 3 ile tamamlamak. Yani neredeyse 2019 verilerini turist sayısı olarak yakalamış olacağız” diye konuştu.

 

‘HERKES HEDEFLERİ AŞAĞI ÇEKMEMİZİ BEKLERKEN…’

Turizm gelirleri bakımından Euro/dolar paritesindeki olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye’nin rakamlarını çok daha iyi olduğunu vurgulayan Ersoy, “İspanya yüzde 6 geride, İtalya yüzde 13 geride, Yunanistan yüzde 4 gerideyken, biz 7 aylık veride 2019’a göre yüzde 12 artıdayız. Yıl sonunda bu artış oranı daha da çok artacak ve yıl sonunu yüzde 18 artı kapatacağız” dedi.

“Sene başındaki hedefimiz 42 milyon turist, 35 milyar dolar gelir idi. Ancak şubat sonunda Karadeniz’deki çatışma ortamıyla biraz moraller bozulmuştu” diyen Ersoy, “Herkes hedefleri aşağı doğru revize edeceğimizi beklerken biz yukarı doğru revize ettik” diye konuştu.

İlk revizyonu 28 Temmuz’da yaptıklarını ve hedefleri 47 milyon turist, 37 milyar dolar olarak yukarı yönlü revize ettiklerini dile getiren Ersoy, “Yıl sonu hedefimizi tekrar revize ediyoruz, 50 milyon turist 44 milyar dolar olarak yıl sonu hedefimizi tekrar yukarı yönlü revize etmiş oluyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

TÜİK’İN HESAPLAMADA YAPTIĞI DEĞİŞİKLİK

 

Ersoy, gelişmelerin yıl sonu hedefinin ne kadar gerçekçi olduğunu gösterdiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:

“Çok başarılı bir ekim ayı geçti. Son haftasına doğru giriyoruz. Bana bütün havalimanlarından, bütün kapılardan gecelik rapor geliyor. Muhtemelen 2019 rakamlarıyla başa baş veya biraz üstünde kapatacağız.

2019 yılı biliyorsunuz, bizim rekor sayıda turist ağırladığımız yıldı. Pandemi ve Karadeniz’deki çatışma ortamına rağmen aslında sürecin ne kadar iyi yönetildiğini, verilerin rekor kırdığımız yıla çok yaklaştığını burada net bir şekilde görüyoruz.”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) turizm istatistiklerinde yaptığı revizyona da değinen Ersoy, verilerin derlenmesinde bavul ticareti gelirinin yanında marina hizmeti harcamaları, dayanıklı tüketim malları harcamaları ve paket tur harcamalarıyla eğitim ve sağlık turizmi alanlarında yapılan değişiklikleri anlattı.