• raşit emir süer
KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 18 Ağustos 2022 12:36

Toprak Ana sergisinin geliri toplum yarına kullanılacak

Toprak Ana sergisinin geliri toplum yarına kullanılacak
Bodrum’da, seramik sanatçısı Nihal Akçura’nın “Toprak Ana” isimli sergisinden elde edilen gelirin bir vakıfa ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne bağışlanacağı açıklandı.

 EGEALTERNATİF/BODRUM -  Belediyesi’nin destekleriyle Seramik Sanatçısı Nihal Akçura’nın “Toprak Ana” isimli sergisi sanatseverlerle buluştu. Serginin açılışına Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Kosova Başbakan Yardımcısı Emilija Redzepi ve beraberindeki heyet, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bodrum Şube Başkanı Meral Saraçbaşı, Bodrum, CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri ve  çok sayıda davetli katıldı.  

voyage otel


Sanatçı Nihal Akçura yaptığı konuşmada 20 yıldır seramikle ilgilendiğini ve bundan mutluluk duyduğunu söyleyerek sergi hakkında bilgiler verdi. 

 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, sergi açılışında Nihal Akçura’nın sanat hayatı boyunca yaptığı eserlerini bağışlamak için bu sergiyi düzenlediğini söyleyerek sanatçıya teşekkür etti. Ayrıca böyle önemli bir akşamda Kosova Başbakan Yardımcısı Emilija Redzepi’nin de aralarında bulunmasından mutluluk duyduğunu belirtti. 

 

Bodrum’un hem şehir hem insanları olarak çok güzel bir yer olduğunun altını çizen Redzepi, burada bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. 

 

Açılış konuşmalarının ardından Nihal Akçura’nın 20 yıllık eserlerinden oluşan “Toprak Ana” sergisini gezen davetliler, birbirinden farklı hikayesi olan eserleri hayranlıkla inceledi. Sergi, 1 Eylül’e kadar ziyarete açık olacak.

 

“TOPRAK ANA” 

 

Anadolu’nun eski medeniyetlerinden bugüne çamurdan kadın formuna marifetli eller aracılığıyla dönüşen toprağın yolculuğunu merkezine alan sergi, Nihal Akçura için adeta içgüdüsel olan bu süreci kadınsı bir estetik, dairesel formun yüceltilmesi ve bir döngüye işaret ederek ele almaktadır. Kadın ve toprak arasındaki benzerlikleri merkezine alan sergide doğurganlık, bereket, esneklik karşısında dayanıklılık ve güçlülük gibi nitelikler işlenmektedir. 

Akçura’nın yapıtlarında dairesel formlar ve kadın figürü üretim pratiğinin başından itibaren kendini göstermektedir. Yaşadığı topraklara ve oranın kadınına duyduğu yakınlık, yapıtlarda doğal olarak ifade bulmaktadır. Bu nedenle sanatçının atölyesinde yöresel kadın figürleri, Anadolu medeniyetlerinin mirası çanak figürleriyle eşzamanlı olarak belirmeye başlamıştır. Yirmi yılı aşkın süredir toprak ile çalışan sanatçı, Toprak Ana isimli sergisinde bu iç içe geçen ve kimi zaman sınırları belirsizleşen kadın, çanak ve ara formları üç ayrı bölümde izleyici ile buluşturmaktadır