• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 06 Nisan 2022 10:55

‘Toplumun yüzde 54’ü şu anda çalışmıyor, toplumun 5’te 1’i sigortasız çalışıyor’

‘Toplumun yüzde 54’ü şu anda çalışmıyor, toplumun 5’te 1’i sigortasız çalışıyor’
KONDA’nın yaptığı araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı: Toplumun yüzde 54’ü şu anda çalışmıyor, toplumun 5’te 1’i sigortasız çalışıyor.

Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği ve KONDA ortaklığında “Türkiye nüfusunun Koronavirüs Pademisi sırasında ev içi işler, evde bakım, çalışma pratikleri ve zaman kullanımlarını anlamak, pandemi öncesi ve pandeminin farklı dönemlerindeki farklılaşmaları incelemek” amacıyla yapılan araştırmanın sonuçları yayımlandı. Araştırmadan elde edilen veriler şu şekilde:

voyage otel

 

Kadınların üzerindeki yük daha fazla

 

Kadınların yüzde 67’si ev işlerini tek başına yaparken evli kadınların yüzde 75’i ev işlerini tek başına yapıyor. Bakıma muhtaç bireylerin bakımından da genellikle kadınlar sorumlu. Hanedeki bebek bakımını tek başına yapanların yüzde 93’ü, engelli, hasta, yaşlı bireylerin bakımını tek başına yapanların ise yüzde 73’ü kadın.


 
Ev işleri, eğitim ve işe toplam 6 saat

 

Gün içinde zorunlu işlere ayrılan zaman, televizyon ve internete ayrılan zamandan biraz fazla. Ev işleri, eğitim ve işe toplamda 6 saat ayrılırken, internet ve televizyona toplamda 4 buçuk saat zaman ayrılıyor. Erkeklerin bir günde iş ve işlerine ayırdığı zaman toplamda yaklaşık 5 buçuk saat, kadınlarda ise bu süre 5 saat. Erkekler ev işlerine bir günde yarım saat zaman ayırırken kadınların yaklaşık 3 buçuk saati ev işleriyle geçiyor.

 

Yaşlılar televizyonla daha çok zaman geçiriyor

 

Televizyon ve internete ayrılan zamanlarda gençler ve yaşlılar arasında büyük bir fark mevcut. Gençler daha çok internetle yaşlılar ise televizyonla zaman geçirmeyi tercih ediyor. 18-32 yaş arasındakiler bir günde yaklaşık olarak 3 saatlerini internette geçirirken 49 yaş ve üzeri 4 saatini televizyon izleyerek geçiriyor.