• Nevavprestij
EGE Haber Girişi : 16 Şubat 2022 12:23

Tarihi kaleye rant perdesi iddiası!

Tarihi kaleye rant perdesi iddiası!
Tarihi Çeşme Kalesi’nin görüntüsünü bozan Belediye Başkanı Ekrem Oran’a isyan etti. İnşaatlara karşı imza kampanyası başlatılırken, ünlü oyuncu Salih Güney, “Başkan kültürden yoksun” dedi

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, ilçede görenleri isyan ettiren bir icraata imza attı. Çeşme Meydan Düzenleme Projesi kapsamında geçtiğimiz sezon boyunca ilçe merkezinde inşaat yapan Oran, şimdi de projenin ikinci etabı olarak Tarihi Çeşme Kalesi ve birçok tescilli yapının olduğu bölgeye 4 betonarme büfe inşasına başladı.

voyage otel

 

Kiraya verilmek amacıyla yaptırılan büfelerin inşası sürerken, bunların tarihi kalenin görüntüsünü bozacak olması ilçe halkını isyan ettirdi. Çeşme Müze Müdürlüğü de büfelerle ilgili itirazda bulundu. Büfelere karşı ilçede 'imza kampanyası' başlatılarak projeye onay verdiği belirtilen İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan bu kararını gözden geçirmesi talep edildi.


DİLEKÇEDE ÇARPICI İFADELER


Yeni Asır'nın haberine göre, ünlü sinema sanatçısı Salih Güney'in de aralarında yer aldığı Çeşmelilerin başlattığı imza kampanyası kısa sürede hızla büyüyor. İmza kampanyasının Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne hitaben kaleme alınan dilekçe bölümünde çarpıcı ifadelere yer verildi.

 

İVEDİLİKLE DURDURULMALI


Hazırlanan dilekçede, "Betonarme olarak yapılan bu dört büfenin, başta birinci derecede anıtsal yapı olan Çeşme Kalesi'nin, alanda yer alan tescilli yapıların ve 500 yıllık caminin görüntüsünde, 'telafisi mümkün olmayan olumsuzluklara' neden olabileceği düşünülmektedir. Çeşme Kalesi'nin ve meydanda yer alan tescilli yapıların görüntüsünü bozacak nitelikte olan betonarme yapılara ilişkin projelerin ivedilikle durdurulmasının sağlanması, korumacılık adına kabul edilir nitelikte olmayan Koruma Kurulu'nun bu kararının yeniden gözden geçirilmesi için gereğini saygılarımızla arz ederiz" denildi