• Nevavprestij
EGE Haber Girişi : 25 Mart 2022 13:59

Tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda Aydın Müze müdürü tutuklandı

Tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda Aydın Müze müdürü tutuklandı
Aydın merkezli 11 ildeki tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda gözaltına alınan 34 kişiden aralarında Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız ile polis memuru M. D.’in bulunduğu 4 kişi tutuklandı.

Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında 4 gün önce, 11 ilde eş zamanlı operasyonlarla gözaltına alınan ve polis sorgusuna alınan 34 kişiden 15'i serbest bırakılırken,19'u dün sabah saatlerinde  adliyeye sevk edildi.

voyage otel

Savcılıktaki sorguları tamamlanan şüpheliler akşam saatlerinde hakim karşısına çıktı.

Sözcü gazetesinden LATİF SANSÜR'ün haberine göre, Sabaha karşı sorguları tamamlanan şüphelilerden Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbaki Yıldız ve polis memuru M.D. ile ismi öğrenilemeyen 2 kişi daha tutuklandı. Diğerleri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Kaçak kazı yapma, belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanma gibi suçlamalar yöneltilen şüphelilerden bazılarının, operasyonla ele geçirilerek müzeye teslim edilen tarihi eserleri, orijinal olmasına rağmen sahte olarak kayıt altına aldıkları ileri sürüldü.

Operasyonda Müze Müdürü Yıldız'ın aracında ele geçirilen heykelin, İtalyan sanatçı Donatello’nun “Davut” heykelinin 18. yüzyılda yapılan bir replikası olduğu belirtilmişti.

Müze Müdürü Yıldız'ın güvenlik güçlerinin bularak müzeye teslim ettiği tarihi eserleri sahte olarak kaydettiği, ardından da sattığı, aldığı paraları da Bitcoin'e yatırdığı iddia edildi.

Operasyon sonrası Aydın Arkeoloji Müzesindeki 80 bin eserin tek tek kontrol edilmesi, sayımının yapılması için özel bir ekip kurulduğu bilgisi de edinildi.