• Nevavprestij
BODRUM ÖZEL Haber Girişi : 28 Temmuz 2022 10:56

Tabiat Parkı ve Mesire Yeri'ne lüks otel ve villalar yapıldı

Tabiat Parkı ve Mesire Yeri'ne lüks otel ve villalar yapıldı
Bodrum'da Usuluk Koyu Tabiat Parkı arazisinde turistik tesisler ve lüks villalar yapıldı.  Bodrum Kent Konseyi, açıkladığı dosyaya ilişkin 26 yıllık süreçte açılan tüm davaların kazanıldığını ve yıkım kararı çıktığını ancak uygulanmadığını söyledi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde çalışmalarını sürdüren Bodrum Kent Konseyi, Kente Karşı İşlenen Suçlar dosyası kapsamında basın toplantısı düzenledi. Umurca Parkı Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen  toplantıya Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz ve yönetim kurulu üyelerinin katıldı.

voyage otel

 

Dosyanın bu aykai konusu  ise Bodrum’un Torba Mahallesi’ndeki Usuluk Koyu Tabiat Parkı’nın  5 yıldızlı otel ve lüks villa alanına dönüştürülmesi oldu.

 

RANTI BELGELERİYLE ORTAYA KOYDU

 

Konuya ilişkin detaylı sunumu Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Çiğdem Erko, yaptı.  Çiğdem Erko, Usuluk koyu Tabiat Parkı ve Mesire Yeri’nin  plan değişikliği yapılarak yapılaşmaya açıldığı sırada yasal süreçlerin müraracaat edilmeyerek kaçırıldığını ve dönemin Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon tarafından itirazda bulunulmadığını belirterek “Bu planlar 1/100.000’lik planlara aykırı idi. Bu nedenle, o süreçte, itiraz takvimini dikkatlerden kaçırmak için olsa gerek, bu planlar, ilgili Bakanlığın il müdürlüklerinde asılmamış, adeta çekmecelerde saklanmıştır. Çünkü bu planlar “%20 emsal kır evleri yapılabilir" lejantı getirmiş ve yapılaşmanın önü açılmıştır. Bu “kır evleri” de 150-250 m2 tabanlı-havuzlu süper lüks villalardır. Keza, Bodrum Belediyesi, görevlendirdiği Şehir Plancısı tarafından verilen "uyumsuzdur" raporuna rağmen yasal süreci geçirmiş ve plan itirazını yapmamıştır” dedi.

 

 

PROJE MÜHÜRE RAĞMEN SÜRMÜŞ

 

Erko, 13.08-13.09.2012 tarihleri arasında askıda kalan bu planlara sadece TMMOB Mimarlar Odası Muğla Şubesi’nin itiraz ettiğini belirterek “ Bu itiraz hem Çevre Bakanlığı, hem Bodrum Belediyesine yapıldı. Çevre Bakanlığı’na yapılan itiraza yanıt jet hızıyla, 6 gün sonra geldi ve reddedildi. Mimarlar Odası’ nın itirazı üzerine Bodrum Belediyesi 10.10.2012 tarihinde inşaatı mühürledi ve yapı tatil zaptı düzenledi. Bu evrak Başkan Sayın Kocadon cezaevinde olduğundan vekil Sayın Dursun Göktepe tarafından imzalandı. 15.10.2012 tarihinde Mimarlar Odası bu projeye ilişkin MD-ÇED raporu düzenledi, yatırımcısına, ilgili tüm idari birimlere göndererek, usulsüzlükleri ve çekincelerini paylaştı, kamuoyuna da duyuruldu. Ancak Bodrum Belediyesi tarafından 07.11.2012 de yeniden yapı ruhsatı verildi ve inşaat devam etti. Bu imza da Başkan Mehmet Kocadon tarafından atıldı.” İfadelerini kullandı.

 

 

YAPI KAYIT BELGELERİ GEÇERSİZDİR

 

Sürecin devamında hem inşaatın, hem de ruhsat iptali başvurularının sürdüğünü dile getiren Erko,  “Ruhsatların iptali sürecine paralel olarak şirket, gerek orman arazisindeki, gerekse Tabiat Parkındaki yapılar için Yapı Kayıt Belgesi (96+33=129) almak suretiyle kaçak yapıları yasallaştırmak istemiştir. Oysa Orman arazisi ve doğal sitlerde, koruma alanlarında ve Tabiat parklarında alınan yapı kayıt belgeleri geçersizdir. Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği 27.10.2020 tarihinde bu belgeleri ekine koyarak Muğla Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne konu ile ilgili yazı yazmış, ancak herhangi bir yanıt alamamıştır.” Dedi.

 

 

DAVALAR KAZANILDI YIKIM BELİYORLAR

 

2014 yılından bu yana Usuluk Tabiat Parkı ile ilgili açılan davaların kazanıldığını belirten  Çiğdem Erko, “Sonrasında açılan ‘esastan incelemesi yapılması beklenen yürütmeyi durdurma kararı’, kazanılan, istinafça onanan ve yüksek mahkemenin onayına sunulan 'ÇED gerekli değildir kararı’ ve 2022’de ‘Turizm Konaklama Tesisi Proje Revizyonu‘ projesi için alınan ÇED gerekli değildir için açılan kararın iptali ve yürütmeyi durdurma’ davalarının sonuçlarını beklediğimizi, haklı mücadelemizin yasal olarak sürdürüldüğünü duyurmak istiyoruz. Yüksek mahkemenin dediği geçerli. Beklenen yapılan binaların yıkılmasıdır. Bu uygulanır mı, buna kim cesaret eder, hele ki bu iktidarın yönettiği bir ülkede bu gerçekleştir mi, tabi ki çok umutlu değiliz" şekilnde konuştu.