• Nevavprestij
EGE Haber Girişi : 09 Kasım 2021 14:06

Suriyeliler işveren oldu yerli üretici rekabet edemiyor!

Suriyeliler işveren oldu yerli üretici rekabet edemiyor!
İzmir'de ayakabı üretimi durma noktasına gelireken, esnaf Suriyelilerle rekabet edemeyecek hale geldi. Ata, a iç karışıklıklar nedeniyle ülkelerini terk edip Türkiye'ye gelen Suriyelilerin artık işveren konumuna geldiğini, ayakkabıcılar sitesinde de ci

İzmir'de ayakabı üretimi durma noktasına gelidi. Suriyelilerle rekabet edemeyecek hale geldi. Yaşanan durumu İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, anlatıı.

voyage otel

2011 yılı ve sonrasında iç karışıklıklar nedeniyle ülkelerini terk edip Türkiye'ye gelen Suriyelilerin artık işveren konumuna geldiğini, ayakkabıcılar sitesinde de ciddi bir kalabalık oluşturduklarını vurgulayan Ata,  "Suriyeliler şu an da işveren durumuna geldiler. Suriyeli arkadaş vergi ödemiyor, stopaj ödemiyor, sigorta ödemiyor. Bizim vatandaşımız, kendi çalışanımız, kendi ustamız sigortasını, vergisini, stopajını ödüyor. Buradaki kaçak çalışan işveren Suriyelilerle baş edemez durumdalar. En büyük problemimiz, şu an Suriyeliyle bizim kendi vatandaşımızın rekabet edemez durumda oluşu" dedi. 

 

Öte yandan  dövizdeki tırmanış ve hammaddeye gelen peş peş zamlar nedeniyle İzmir Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi'nde üretimin durma noktasına geldiğini söyledi. Ata, "Dövizdeki artış şu an yüzde 30 seviyelerinde. Ama malzeme fiyatlarındaki artış yüzde 100’lere, yüzde 150’lere vardı. İthalatçı firmalar, 10 liraya getirdiği ürünü esnafa 15 liraya satmaya çalışıyor. Böyle bir kazanç yok. Dövizi bahane ederek fiyatları anormal derecede yükselttiler" dedi.

Dövizdeki aşırı yükseliş ve peş peşe gelen zamlar Türkiye'nin en büyük ayakkabı üretim merkezlerinden İzmir Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi'nde işleri durma noktasına getirdi. ANKA Haber Ajansı'na konuşan İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, şunları söyledi:

"Eylül ayından başlayarak bugüne kadar gelen dövizdeki artış, ayakkabı esnafını ciddi anlamda etkiledi. Sebebi de şu; malzeme fiyatlarımız anormal derecede yükseldi. Dövizdeki artış şu an yüzde 30 seviyelerinde. Ama malzeme fiyatlarındaki artış yüzde 100’lere, yüzde 150’lere vardı. İthalatçı firmalar, 10 liraya getirdiği ürünü esnafa 15 liraya satmaya çalışıyor. Böyle bir kazanç yok. Son dönemlerde de dövizi bahane ederek fiyatları anormal derecede yükselttiler. Örnek veriyorum; yapıştırma ilacı, ayakkabı sektöründe çok kullanılan bir ürün. Yapıştırma ilacının tenekesini 410 liraya alıyorduk. Bugün 560 veya 600 lira civarında. Ve inanın 560 ya da 600 lirada kalsa esnafımız razı. Ama her gün zam geliyor. Bugün 560’a aldığımız teneke, yarın 570 lira, bir gün sonra 600 lira, bir gün sonra 620 lira. Yani buna bir çözüm bulunması, dur denilmesi lazım. Türkiye’nin en büyük ayakkabı üreticilerinden İzmir’de neredeyse üretim durma noktasına geldi, bu fiyat artışlarından dolayı."

 

"ÇALIŞTIĞIMIZ HER GÜN ZARAR"

 

Ayakkabıcıların sezonluk çalıştığını, yazın kışlık ürünler, kışın da yazlık ürünler için mesai yaptığı anlatan Ata, "Dolayısıyla önceden aldığımız listelerle şu an ki yaptığımız üretimler arasında dağlar kadar fark var. Yani bu malzeme fiyatlarıyla şu an esnaf zarar ediyor. Çalıştığı her gün esnafa zarar oluyor" dedi.