• Nevavprestij
EKONOMİ Haber Girişi : 17 Nisan 2020 16:41

Sokağa çıkma yasağı yaklaşırken pazarda fırsatçılık hortladı!

Sokağa çıkma yasağı yaklaşırken pazarda fırsatçılık hortladı!
Hafta sonu boyunca sokağa çıkma yasağının öncesinde İzmir’de pazarlarda sebze meyve fiyatlarında gözle görülür artış gözlendi.

Koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı tedbirler kapsamında bu hafta sonu yine 31 ilde sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Yasak öncesi İzmir’de birçok pazar, değişik günlerde kuruluyor. Pazar yerlerinde emniyet güçleri ve zabıtalar tarafından güvenlik önlemleri üst seviyede tutulurken, pazar tezgahlarının arasında sosyal mesafe kuralları uygulandı. Gece 12’den sonra uygulanmaya başlayacak olan iki günlük sokağa çıkma yasağının öncesinde sebze ve meyve fiyatlarında gözle görülür bir fiyat artışı dikkat çekerken, İzmir Pazarcılar Derneği Başkanı Faysal Acar, fiyat artışının haldeki aracılardan dolayı kaynaklandığını söyledi.
 

voyage otel

“Fiyat artışının sebebi esnaf değil”


İzmir Pazarcılar Derneği Başkanı Faysal Acar, pazardaki fiyat artışının sebebinin esnaf olmadığını dile getirdi. Fiyat artışının nedeni olarak bazı aracıların fırsatçılık yaptığını öne süren Acar, “Dernek olarak biz de görüyoruz. Özellikle meyvelerde büyük bir fiyat artışı söz konusu. Bu kesinlikle bizim pazarcı esnafımızdan kaynaklı değil. Esnaf aldığı malı en fazla yüzde 10-15 kar marjı ile satıyor. Bunu manipüle eden esnaf değil. Biz bu konuda hal yönetimine, belediye başkanlarına ulaşıp bu konuya el atmaları gerektiğini ilettik. İki gün önce 7-8 liraya satılan bir muzun 14 liraya çıkmasına bir anlam veremedik. Bunu da izah edemediler zaten. Vatandaşlarımız da bilsinler ki bu fiyat artışlarının pazarcı esnafıyla bir ilgisi yok. Bu fiyat artışının sebebi ürünü üreticiden aldıktan sonra fırsatçılık yapan aracılardır. Bu artışın ne üretici ile ne de esnafla alakası yoktur. Halde hangi ürün eksikse onu kara borsaya düşüren, fiyatları artıran aracılar bu konuda sorumludur. Ben de onlara sesleniyorum; ülkemiz zorlu günlerden geçiyor. Ben onlara mesleğin kurallarına riayet ederek çalışmalarını öneriyorum. Gerektiği yerde hukuki yollarla müdahale edebiliriz. Etme yetkimiz ve gücümüz de var. Gerekirse yeniden tanzim satışı yapılır ve fiyattaki kara borsayı önleriz” sözlerine yer verdi.

 

 


Ege yön'de yer alaan habere göre, Pazarda geçtiğimiz haftaya göre gözle görülür bir artış olması bazı vatandaşların tepkisine neden oldu. Pazardaki önlemler ve fiyat artışları hakkında açıklama yapan vatandaşlardan Hatice Akalan, “Biz vatandaş olarak önlemlerimizi alırsak virüsten de korunmuş oluruz. Bu sefer sokağa çıkma yasağının önceden haber verilmesi daha iyi oldu” dedi. Hatice Özkol isimli vatandaş ise “Ben ikinci defa geliyorum bugün pazara. Param yetmedi, evden para alıp tekrar geldim. Ürünler inanılmaz pahalı. Geçen hafta da geldim. Havuçta bile büyük fark var. Daha alacaklarım var ama ne yapacağım bilmiyorum. Çok az şey aldım” diye konuştu.

Öte yandan Bornova ilçesinde bulunan Özkanlar Pazarı’nda uygulanan sosyal mesafe kurallarına esnafın uyduğu ancak bazı vatandaşların hala dikkat etmedikleri gözlemlendi.