• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 21 Haziran 2023 11:52

Selva Demiralp: Politika faizi yüzde 25’te kalırsa TL’deki kayıp devam eder

Selva Demiralp: Politika faizi yüzde 25’te kalırsa TL’deki kayıp devam eder
Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Demiralp “Faizi yüzde 25’e getirirseniz bu en fazla kurdaki değer kaybını yavaşlatır ama enflasyonun önüne geçecek, KKM’den doğal çıkışı sağlayacak bir faiz olmaz” dedi.

HABER MERKEZİ -  Merkez Bankası’nın yarın yapacağı toplantıda faiz kararı açıklanacak. Yabancı yatırım bankaları ve ekonomistler yeni ekonomi yönetiminin faizi artıracağını tahmin ediyor.

voyage otel

 

 

Ekonomim gazetesinden Burcu Göksüzoğlu'na konuşan Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, "Faiz artışıyla beraber kurda düşüş bekleniyor ancak bir yandan da yabancı girişi isteniyor. Dolayısıyla kur ne olabilir, denge nerede oluşur?" sorusuna şu yanıtı verdi:"Bu soru hep iktisatçılar için zordur. Şu anda da zor. Neden? Çünkü henüz bir serbest piyasada kurun geleceği yeri görebilmiş değiliz. Bir yandan örtülü müdahaleler devam ediyor. Geçen hafta bir gün Merkez Bankası bir süre için müdahalesinin olmadığını yüzde 7’ler civarında TL’nin değer kaybettiğini, sonradan bir anda o değer kaybının yavaşladığını gördük ki bu muhtemelen Merkez Bankası'nın rezerv sattığını ve gösteriyor.

 

O günden beri de ılımlı bir şekilde Türk Lirası’nın değer kaybının devam ettiğini gördük. Bence amaç kademeli bir şekilde, adil piyasa değerine gelebilmek. Adil piyasa değeri nedir? Aslında piyasayı serbest bıraktığınız zaman arz ve talebin doğal olarak dengelendiği noktada oluşacak kur seviyesi o adil değer.

 

Analistlerin farklı senaryolarda hesaplamaları var. 25'lerden 28'lere kadar giden, belki 30'lara varabilecek bir adil değerden bahsediliyor ama her bir kur hesabının altında yatan politika faizi senaryosu var. Dolayısıyla siz eğer politika faizini daha önden yüklemeli yukarılara çıkarırsanız, o adil değer aşağılara inecek. Şu anda o patika için sinyal almış değiliz. 22'sinde gelecek yönlendirmeden sonra değerlendirmek gerekir. Şu anda sadece tahmin etmeye çalışıyoruz ama benim tahminim eğer 25'ler civarında bir faiz artışına gidilirse kurdaki değer kaybının da devam edeceği şeklinde.

 

Çünkü eğer faizi 25’e getirirseniz bu en fazla kurdaki değer kaybını yavaşlatır ama enflasyonun önüne geçecek, kur korumalı mevduattan doğal çıkışı sağlayacak bir faiz olmaz. Eğer 25’e getirilirse bunu bir ara adım olarak düşünmek ve kademeli olarak politika faizinin yükselmesini beklemek gerekecek. Şu andaki anlayış 25-28 aralığında kurun sakinleşeceği şeklinde."