• Nevavprestij
EKONOMİ Haber Girişi : 25 Kasım 2022 14:14

Rusların Bodrum’a ilgisi arttı! Kiralar üçe katlandı

Rusların Bodrum’a ilgisi arttı! Kiralar üçe katlandı
Savaş sonrası Rus ve Ukraynalıların yaşamak için tercih ettiği Antalya ve Bodrum’a konuta olan talepler arttı. Artan talep doğrultusunda kira fiyatları da ciddi oranda artış gösterdi.

Savaş sonrası Rus ve Ukraynalıların yaşamak için tercih ettiği Antalya ve Bodrum’da kiralık ev talepleri arttı. Artan talep doğrultusunda kira fiyatları da ciddi oranda artış gösterdi. Başta Bodrum, Antalya gibi deniz kıyısı bölgelere olan ilgisi, konut fiyatlarının da üç katına çıkmasına neden oldu.  Taleple birlikte online ev arama uygulamalarında ev ilanlarında Rusça başlıklar ve açıklamalar yer almaya başladı. Geçtiğimiz aylarda açıklanan Çevrimiçi gayrimenkul platformu Emlakjet’in açıkladığı veriler de Rusların ve Ukraynalıların Türkiye’de konut talebine olan ilgisini ortaya koydu. Emlakjet’in açıkladığı verilere göre, Rusya kaynaklı Türkiye içindeki satılık konut aramaları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 51, Ukrayna kaynaklı aramalar ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 63 arttı. 
TÜİK verilerine göre, 2022 yılının şubat ayında yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55 artarken, Rusya’dan Türkiye’de konut alanlar yüzde 96, Ukrayna’dan Türkiye’de konut arayanlar yüzde 85 arttı. Geçen yılın şubat ayına göre Rusya kaynaklı konut aramaları yüzde 51, Ukrayna kaynaklı konut aramaları yüzde 63 artış gösterdi.
Yabancılara yapılan konut satışları şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55 artarak 4 bin 591 oldu. Şubat ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,7 oldu. Yabancıya konut satışları son iki yılın en yüksek rakamına ulaşırken, Rusya vatandaşları arasında Türkiye'de ev alanlar 259’dan 509’a çıkarak yaklaşık geçen yıla göre iki kat arttı. 

voyage otel

 

RUS VATANDAŞI YAKIMOV: TÜRKİYE’DE KENDİMİZİ GÜVENDE HİSSEDİYORUZ

 

Savaştan kaçan Rus vatandaşları Türkiye’yi daha güvenilir buldukları için tercih ediyorlar. Ülkesindeki savaştan kaçan Rus Vatandaşı  Vitalıy Yakımov da güvenlik nedeniyle Bodrum’a yerleşen isimlerden birisi. Türkiye’ye geliş sürecine ilişkin konuşan Vitalıy Yakımov, ülkelerini terk etmelerinde zorunlu askerlik görevine ilişkin baskının etkili olduğunu ifade ederek, “Aslında biz gençler savaş istemiyoruz. Çıkarılan zorunlu askerlik yasası nedeniyle baskılar arttı üzerimizde. Biz gençler bunu kabul etmediğimiz için Rusya’dan ayrıldık. Biz Ukraynalıları öldürmek istemiyoruz. Türkiye’ye gelmemizdeki etken ise güvenilir bir ülke olması. Ayrıca vize orunu da bulunmuyor. Bu da geçişlerimizde kolaylık sağlıyor bizi. Burada kendimizi daha güvende hissediyoruz” dedi.

Anylaya’dan sonra Rusların en çok tercih ettiği bölgenin Bodrum olduğunu ifade eden Vitalıy Yakımov, “Tabi genel eğilim olarak Ruslar Antalya’ya yerleştiler. Ama son dönemlerde Bodrum’u tercih etmeye başladık. Benimle birlikte birçok arkadaşım Bodrum’a yerleşti. Bodrum’u tercih etmemizdeki neden Antalya’da daha ucuz olması. Benim Bodrum’u tercihimde ise hem ucuz olması hem de güvenilir olması oldu. Bir yıllık bir ev kiraladım. Bir yıl kalacağım. Daha sonra savaşın durumuna göre yeni bir karar alacağım. Benimle birlikte çok sayıda arkadaşım aynı nedenlerle Bodrum’a yerleşmiş durumda” ifadelerini kullandı.  

 

KAYA: YOĞUN BİR RUS GÖÇÜ VAR 

 

Rusların Bodrum’a olan konut taleplerini değerlendiren Atayolu Gayrimenkul Yöneticisi Fırat Kaya, son bir ayda Bodrum’a yoğun bir Rus göçü olduğunu söyledi.  Yoğun bir talepler karşılaştıklarını belirten Kaya, “Gelen kişiler genelde genç kitle olup burada kiralama yapmak istiyorlar. Çoğunluk 1 yıllık kontrat istemekte. Sadece bir yıl kalacaklarını ve eğer savaş biterse ülkelerine dönmek istediklerini belirtiyorlar. Çoğu genç Rusya’da online çalışabilecekleri işler ayarlayıp başka ülkede aynı zamanda çalışma hayatlarına online olarak devam ediyorlar. Genelde güzel ve bakımlı daireleri kiralamak istiyorlar. Kendilerini burada gerçekten de güvende hissettikleri için çoğunlukla sözleşmeleri düzenlemek çok kolay oluyor. Özellikle tedirgin olan insanlar bu tür işler yapmak çok zor ama bu konuda Ruslar gayet rahat hissediyorlar. Satın alma ile alakalı kiralıklar kadar bir talep yok çünkü tuşlar vatandaşlık almak için değil kalıcı olarak savaş bitene kadar burada kalmak istiyorlar. Normalde Türkiye’de Rus denince akla ilk Antalya ve Alanya gelir fakat son dönemlerde Rus’ların o bölgelere akın etmesinden sonra gayrimenkul fiyatlarındaki ben büyük artıştan dolayı Antalya ve Alanya’ya giden çoğu kişi Bodrum’a gelmektedirler. Hatta çoğu kişi Antalya’da istediği şartlarda yer bulamayıp Bodruma geliyor” dedi.