• raşit emir süer
GÜNCEL Haber Girişi : 20 Mayıs 2022 15:57

Rus oligarkların yatları Muğla kıyılarında

Rus oligarkların yatları Muğla kıyılarında
Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonu sonrası ABD ve AB'nin yaptırım uyguladığı Rus oligarklar, yatlarıyla Muğla’ya geldi. Şu an Muğla kıyılarında 5 Rus oligarka ait lüks yatlar bulunuyor.

Rusya'nın Ukrayna’ya operasyonu nedeniyle ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımlar devam ediliyor. Yaptırımlar nedeniyle Muğla’ya gelen Rus oligarklara ait yatların sayısı da artıyor.

voyage otel


Muğla’nın Bodrum, Marmaris ve Fethiye koylarını tercih eden Rus oligarklar arasında Roman Abramoviç, Aleksander Abramov, Oleg Deripaska ve Dimitri Kamenşçik yer alıyor.

 

ROMAN ABRAMOVIÇ İLK GELEN RUS OLİGARK OLDU
 


Rus oligarklarına ait yatların Muğla’yı tercih etmeleri, Chealsea’nin eski sahibi Rus milyarder Roman Abramoviç ile başladı. Abramoviç, iki yatı ile Muğla’da bulunuyor. Biri 600 milyon değerindeki My Solaris diğeri de 700 milyon dolarlık Eclipse… My Solaris mart ayından bu yana Türkiye sularında bulunuyor ve şu an Yalıkavak kıyılarına demirli durumda. 163,5 metre uzunluğundaki, 23 metre genişliğindeki Eclipse ise Göcek yakınlarında seyir halinde.

 


Eclipse, üç yüzme havuzuna, özel sinema salonlarına, dalış ve su sporları ekipmanlarına ve iki mini denizaltısına sahip.

 

SİLAH KAÇAKÇILIĞI SORUŞTURMASI SONRASINDA TÜRKİYE’YE GELDİ


Roman Abramoviç’in My Solaris ve Eclipse yatlarından sonra Rus oligark Dimitri Kamenşçik'e ait 400 milyon dolar değerindeki ultra lüks Flying Fox isimli yatı da Muğla açıklarına demir attı. Hafta başında Bodrum’a gelen Flying Fox (Uçan Tilki) isimli yatın, ABD tarafından Kamenşçik'e yönelik başlatılan para aklama ve silah kaçakçılığı soruşturması sonrasında buradan ayrılarak Türkiye'ye yöneldiği ifade edilmişti.  Flying Fox,şu an  Bodrum yakınlarında seyir halinde.

 

Alman gemi inşaat şirketi Lürssen’in 2019 yılında ürettiği çelik zırhlı gövdeye sahip Fying Fox, 140 metre uzunluğunda. Genişliği 22,5 metre olan süper yatta 12 metrelik yüzme havuzu da var. Toplamda 22 kişilik misafir kapasitesinin yanı sıra 54 kişilik mürettebata sahip olan yatta 11’i VIP konuklar için olmak üzere 36 kabin bulunuyor. Yatta, 78 personel görev yapıyor. Ayrıca su sporları, mini denizaltı ve dalış merkezinin haricinde iki adet helikopter pisti bulunuyor.

 

TİTAN GÜVERCİNLİK’E HAREKET ETTİ


Yaptırımlardan kaçan diğer bir isim de Rus alüminyum şirketi Rusal’ın kurucusu Oleg Deripaska’ya. Deripaska’ya ait 73 metrelik Clio isimli yat, Göçek’te demir attı ve halen orada bekliyor. Deripaska, hakkında savaş sonrası ABD, Avrupa Birliği ve İngiltere tarafından yaptırım uygulama kararı alınmıştı. Deripaska’nın Cayman Adaları bandıralı gemisinin ne kadar Türkiye karasularında kalacağı ise belirsizliğini koruyor.



Batı’nın yaptırımlarından mal varlıklarını kaçıran isimler arasında Alexander Abramov da var. Dünyanın en büyük çelik üreticilerinden biri olan Evraz Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Aleksander Abramov’un Cayman Adaları Bayraklı 80 metre uzunluğundaki yatı Titan, 22 Nisan’da Dubai’den yola çıktı ve Fethiye’ye ulaştı. 5 Mayıs’tan beri Türk sularında gezinen Titan, Güvercinlik Koyu’na doğru hareket halinde. Titan’ın Bodrum koylarında ne kadar kalacağı henüz netlik kazanmadı. Yatta, yaklaşık 30 lüks odası, spor solunu, güvertede jakuzi, sinema, plaj kulübü bulunuyor.

 

Alına bilgilere göre, eski KGB ajanı Vladimir Strzhalkovsky’ye ait Ragnar isimli, 85 milyon dolarlık yat da 6 Mayıs’tan beri Marmaris’te bulunuyor.