• ali öztürkl hdr ilanı
GENELHaber Girişi : 27 Mayıs 2025 10:12

Prof. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu: "27 Mayıs, milli ve büyük Türkiye idealine vurulan ilk darbedir"

Prof. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu:
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Uygulama ve Araştırma Merkezleri Koordinatörü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Şeyha
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Uygulama ve Araştırma Merkezleri Koordinatörü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, 27 Mayıs 1960 darbesinin yalnızca bir hükümet değişikliği değil, "tarihi milli ruha sahip büyük Türkiye" idealine yönelik planlı bir müdahale olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, 27 Mayıs 1960 darbesinin Türk siyasi tarihindeki yeriyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 27 Mayısı "kanlı bir darbe" olarak tanımlayan Prof. Dr. Şeyhanlıoğlu, "Bu, Batılı odakların ve içerideki mankurt yapıların çok partili hayata, beyaz ihtilale geçen Türkiyeye dayattığı ilk büyük darbedir. Adnan Menderesin milli iradeye dayanan, kalkınmacı ve bağımsızlıkçı politikaları bu yapıları rahatsız etti" dedi.
Şeyhanlıoğlu, Menderesin ezanın yeniden Arapça okunmasını serbest bırakması, ağır sanayiye yönelmesi ve hem Batı hem de Sovyetler ile diplomatik denge politikası kurması gibi adımların darbenin başlıca sebepleri arasında yer aldığını belirtti.

"Kütahya, Menderesin siyasi kaderinin hem başı hem de sonu"
Kütahyanın Adnan Menderesin siyasi hayatındaki önemine de değinen Şeyhanlıoğlu, "Kütahya, Menderesin demokratik tarzda ilk milletvekili olduğu yer. Ne yazık ki siyasi hayatının da sona erdiği yer oldu. Kaderin bir cilvesi gibi. Bu anlamda Kütahya kuruluşun, kurtuluşun ve demokrasinin şehridir" ifadelerini kullandı.
Demokrat Partinin iktidarda olduğu 10 yıllık sürede Türkiyenin her alanda ortalama üç kat büyüdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Şeyhanlıoğlu, "Bazı alanlarda bu büyüme 7-8 katı buldu. Traktör sayısı, karayolları, fabrikalar ve beş yeni üniversite sayısı gibi somut göstergeler bunu açıkça ortaya koyuyor" dedi.

"27 Mayıs darbesi tüm darbelerin anasıdır"
27 Mayısı modern Türkiye tarihinde "bütün darbelerin anası" olarak nitelendiren Şeyhanlıoğlu, bu sürecin devamı olarak 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat ve 2007 yılındaki onar yıllık aralıklara dayalı postmodern darbeden sonra son olarak 15 Temmuz darbe girişimlerinin yaşandığını hatırlattı. 15 Temmuzun ise "Artık yeter, söz de silah da milletindir" ruhuna uygun olarak halk tarafından engellenen ilk darbe olduğunu vurgulayan Şeyhanlıoğlu, "Cumhurbaşkanımızın karizmatik liderliği ve milletimizin şuuruyla darbeciler tarihte ilk kez halk iradesine yenildi. Bu, sadece Türkiye değil, tüm üçüncü dünya ülkeleri için de örnek bir direniştir. Ben de bu süreçte darbeye karşı Diyarbakırda aktif olarak bulundum" ifadelerini kullandı.

"Menderesin 3 oğlunun vefatı şaibelidir"
Şeyhanlıoğlu, "Menderesin üç oğlunun da farklı zamanlarda şüpheli şekilde hayatını kaybetmesi, bu dönemin ne kadar karanlık olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor" dedi.
Türk milletinin artık 27 Mayıs, 12 Eylül veya 28 Şubat gibi süreçleri yaşamak istemediğini vurgulayan Şeyhanlıoğlu, "Milletimiz bu konuda gereken cevabı verdi. Siyasi irade de üzerine düşeni yapmıştır. Ancak unutulan darbe tekrarlanır. Çünkü Türkiye dünya dengelerinin deprem taşıdır" diyerek sözlerini tamamladı.