• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 11 Nisan 2022 16:01

Pınar Gültekin davası: Fail ‘can güvenliği’ gerekçesiyle salona getirilmedi, duruşma ertelendi

Pınar Gültekin davası: Fail ‘can güvenliği’ gerekçesiyle salona getirilmedi, duruşma ertelendi
Pınar Gültekin’in katledilmesine ilişkin davada, anne Şefika Gültekin fenalık geçirmesi üzerine hastaneye kaldırıldı. Duruşma 16 Mayıs’a ertelendi.

Muğla’da 16 Temmuz 2020’de kaybolduktan 5 gün sonra katledildiği ortaya çıkan üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’e ilişkin görülen ve fail Cemal Metin Avcı’nın tutuklu bulunduğu davanın duruşması yapıldı.

voyage otel

Muğla 3’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan duruşma öncesi, çevre illerden kadın örgütleri kent merkezinde bulunan Sınırsızlık Meydanı’nda bir araya geldi.Burada yapılan açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Meral Danış Bektaş ile birlikte Pınar Gültekin ailesi ve Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz da katıldı.

Burada kadınlar adına ortak açıklamayı yapan Kampüs Cadıları üyesi Eda Korkmaz, yargının faillere güç verdiğini söyledi. Eril yargı, verdiği kararlarla ya da üstlerine iyi hal indirimi vermeme gerekçesini belirteceği dilekçeyi yazmaya erinerek katillere güç vermektedir. Sayın (!) erkek yargı, sizin yazmaya erindiğiniz bir dilekçe, biz kadınların hayatlarına mal olmaktadır. Hayatımızın neresinde olursanız olun, söz konusu kararlarımız ise bizim için bir hiçsiniz ve kararlarımızı size göre belirlemediğimizi öğreneceksiniz. Katillerin, katillere çanak tutan siyasetçilerin, eril medyanın katledilen kadınların hayatının sorgulanması cüretini erkek egemen düzenden aldığını çok iyi biliyoruz. Bu düzeni, bu gücü kabul etmiyor, tanımıyor ve bu düzeni başınıza yıkacağız diyoruz.

 

İktidar dili kadın kırımına güç veriyor’

 

Ardından konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Bektaş, kadın cinayetlerinin artık kadın kırımına vardığını kaydetti. Cinayeti işleyen ve işletenlerin tek başına karar almadıklarını vurgulayan Danış Beştaş, şunları söyledi: Bu sistem kadın cinayetlerinde tahrik ve teşvik getiriyor. İktidar dili, siyaseti ve yaklaşımı kadın kırımına engel değil güç veriyor. Kadınların büyük mücadelelerle kazandığı İstanbul Sözleşmesinden tek adam ‘çekildik’ dedi. İstanbul Sözleşmesinden çekildiğini söyleyen irade kadın kırımlarına yol vermiştir. Bu nedenle ‘İstanbul sözleşmesi bizimdir’ demeye devam edeceğiz. Maktul kadını suçlayan bir yargılama ile karşı karşıyayız. Ailesiyle birlikte Metin Cemal Avcı’nın en ağır cezayı alması için mücadelemiz devam edecektir.

 

Şefika Gültekin fenalaştı

 

Ardından Muğla Adliyesi’ne doğru yürüyüşe geçen kadınların önü polisler tarafından kesildi. Kadınların slogan atmadan yürümesini isteyen polisler ile kadınlar arasında yaşanan gerginlik sırasında Pınar Gültekin’in annesi Şefika Gültekin baygınlık geçirdi.

Çevrede bulunan kadınların müdahale ettiği Şefika Gültekin ardından çağırılan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Bunun ardından kadınlar yürüyüşlerine devam etti.

 

‘Katillere kurulmayan barikat kadınlara kuruldu’

 

Muğla Adliyesi önünde konuşma yapan HDP Milletvekili Serpil Kemalbay ise şunları söyledi: Bu davada kadınlardan yana bir karar çıkması için çabalıyoruz. Yine bir kere daha gördük ki katillere kurulmayan barikat kadınlara kuruldu. Kadınların seslerini duyurmasına tahammül edilmiyor. Kadınları sindirmeye yönelik bir şiddetle sokakta da karşı karşıya kalıyoruz. Polisin vandallığıyla karşı karşıya kaldık. Annenin acıları kanırtıldı. Böyle bir adalet olmaz olsun. Erkek adalet değil gerçek adalet istiyoruz.

Kemalbay’ın ardından kadın örgütlerin temsilcileri birer konuşma yaptı. Kadınlar konuşmalardan sonra ise duruşmanın yapılacağı salona geçti.

Duruşma ertelendi

Fail Cemal Metin Avcı duruşmaya “can güvenliği” gerekçesiyle getirilmedi. Duruşmaya hapishaneden SEGBİS aracılığıyla bağlandı.

Duruşmada yine karar çıkmadı, 16 Mayıs’a ertelendi.