• Nevavprestij
ÇEVRE -YAŞAM Düzenleme Tarihi : 08 Ocak 2021 13:11 Haber Girişi : 08 Ocak 2021 13:26

Özelleştirme İdaresinden Bodrum hamlesi! 4 milyon 500 bin metrekare için bilgi istendi

Özelleştirme İdaresinden Bodrum hamlesi! 4 milyon 500 bin metrekare için bilgi istendi
Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca (ÖİB) Bodrum’da 4 milyon 500 bin metrekare büyüklüğündeki bir alanı imara açmak için 79 parselin imar durumunu sordu.  Başkan Aras "Özelleştirmek için sorduysa orada oturup düşünmemiz lazım"

 
Haber Merkezi - Türkiye'nin tatil cenneti Bodrum 'yatırım' gerekçesiyle adım adım ranta kurban ediliyor.  Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca (ÖİB) Bodrum’da 4 milyon 500 bin metrekare büyüklüğündeki bir alanı imara açmak için 79 parselin imar durumunu sordu.  Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras  ise “Özelleştirmek için sorduysa orada oturup düşünmemiz lazım. Hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
 
 
 Madenler, doğal sit alanlarına kaçak yapılar, çevre yolları, dev marinalar gibi birçok sorunla karşı karşıya kalan Muğla, şimdi ise özelleştirme kıskacında.  Türkiye’nin tatil cenneti olan Muğla’nın Bodrum ilçesi’nde kamu arazisi statüsündeki  4 milyon 500 bin metrekare büyüklüğündeki bir alanı kapsayan 79 parselin özelleştirilmesi gündemde.   Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) Bodrum Belediyesi’nden 79 parselin imar durumuna ilişkin bilgi istedi.  Özelleştirme İdaresi, 4 milyon 500 bin metrekare büyüklüğündeki bir alanı kapsayan 79 parselin Bodrum Belediyesi’nden gidecek yazıya göre adım atacak. Özelleştirme İdaresinin bilgi istemesi Bodrum’da endişeye neden olurken söz konusu alanların imara açılacağı iddiaları da gündeme geldi.
 
Başkan Aras destek istedi
 
Söz konusu gelişmeyi açıklayan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras,  Bodrum’a sahip çıkacaklarını belirtti. Hükumetin yerel temsilcilerine çağrıda bulunan  Başkan Aras, “Ortakent’te bir milyon metrekarelik alanın imara açılması gibi konular yine gündemimize gelmeye başladı. Özelleştirme İdaresi bize bazı parsellerin imar durumlarını sordu. Özelleştirmek için sorduysa orada oturup düşünmemiz lazım. Buna ben bir cevap hazırladım ancak konuyu sizlerle de paylaşayım. Bir bilginiz olsun. Bu konuyla ilgili herhangi negatif bir gelişme olursa, hep beraber değerlendirelim diye bir taraftan düşünelim. Aynı zamanda bakanlığımızdan alacağımız randevuyla bu konuyu onlara da anlatacağız zaten. Hükümetimizin Bodrum’daki temsilcilerinden de destek bekliyoruz” dedi.
 
İmar durumlarına ilişkin bilgisi istenen alanların toplamının yaklaşık 4 milyon 500 bin metrekare olduğunu ifade eden Başkan Aras,  “Dağda gördüğümüz bir makilik alanın sadece bir makilik alan olmadığını insanlara anlatmamız gerekiyor. Zaten özel mülklerde imar planları eliyle yaptığımız büyük bir yapılaşma söz konusu. Bunu hepimiz kabul ediyoruz. O planlarla ilgili çalışmalarımız sürüyor tabiî ki ama özellikle kamuya ait, ortak alanlarımızın muhafaza edilmesi gerektiğini düşüyoruz. Bununla ilgili bütün gerekçelerimizi hazırlayarak itiraz ediyoruz. Özelleştirme İdaresi, imar planlarını kendisi yapıyor. Yani planlama yetkisi var. Orada da tabi ki hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
 
 
CHP’li Karahan: Biz sürecin takipçisi olacağız

voyage otel


CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan’da Bodrum doğasına dikkat çekti. Söz konusu kamu arazilerin Bodrum’a ve Bodrum halkına ait olduğunu belirten Karahan, “ Burada bilgisi istenen parseller Bodrum doğasının bir parçası. Bu alanlar Bodrum’un doğal bitki örtüsünü ve ekolojik dengesinin bir parçasıdır. Bu alanların tamamı korunması gereken karakterdeki bitki örtüsüne sahip. 3. Derece SİT alanı içinde yer almakta. Bu alanların imara açılması kabul edilemez. Tam tersi  bu alanların korunması gerekir. Özelleştirme yerine, korunması için yasal işlemlerin başlatılması lazım. Bu alanların imara açılması veya başka bir amaçla kullanılmasını istemiyoruz. Bodrum’un doğal sit alanı olan bu tip yerlerin korunması lazım. Biz sürecin takipçisi olacağız. Her türlü mücadelemizi vereceğiz” dedi.

 

 

İYİ Partili Kanber:  Yaşam alanlarımız, doğamız katlediliyor


İYİ Parti Bodrum İlçe Başkanı Nevzat Kanber ise ranta dikkat çekti.  Kanber, "Bu tip süreçler Bodrum'u bitirme adımlarının başlangıçıdır.  Korunması gereken alanlarımız bir bir ranta kurban ediliyor. Yaşam alanlarımız, doğamız katlediliyor. Ne bulursak talan edelim, doymaz bir hırsla saldıralım. 79 İmarlı-imarsız hazine arazisi de kapışılacak. İçinde Adaboğazında Muharrem amcanın adası da var.. Bağla burnu da... Bitirin bitirin de kalmasın çocuklarınıza bir şey. Çiçeğin, böceğin, balığın resmini çizersiniz torunlarınıza artık" diye konuştu. 

 İYİ Parti Bodrum İlçe Başkanı Nevzat Kanber

 

İlk değil son da olmayacak
 

Son dönemlerde Hükümetin yakın takibinde olan Bodrum’da  bir çok taşınmaz özelleştirme kapsamında alınarak satıldı. Son olarak geçtiğimiz aylarda Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Bodrum ilçesine bağlı Ortakent Mahallesi’nde daha önceden 3. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescillenen, ancak pandemiyle mücadele edilen günlerde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 1.1 milyon metrekarelik arazi imara açılmıştı.


26.12.2016 tarihinde onaylanan Aydın-Muğla-Denizli 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda, birçok yeşil alan çeşitliliğini içinde barındırdığı belirtilen alan, kamu yararına kullanılması bekleniyordu.  Planlama amacının aksine turizm ve konut alanları üretilmesine yol açan imar düzenlemesi başta STK’lar olmak üzere vatandaşın da tepkisini çekti. En kalabalık ilçelerden olan Bodrum’da yeni projelerle birlikte nüfus artışı öngörülüyor.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Belediye Başkanı Osman Gürün, Ortakent Mahallesi’nde 1.1 milyon metrekarelik hazine ve doğal Sit arazisinin imara açılmasını, “140 futbol sahası büyüklüğünde halkımızın nefes alabileceği yeşil alanı imara açmak istiyorlar” diye özetleyerek 30 günlük askı sürecinde Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na itirazda bulunduklarını, itirazın kabul edilmemesi durumunda hukuki işlemleri başlatacaklarını duyurmuştu.