• raşit emir süer
ÇEVRE -YAŞAM Haber Girişi : 10 Kasım 2022 13:19

‘Ölümsüz ağaç’ yaşayacak

‘Ölümsüz ağaç’ yaşayacak
Zeytinlik alanların madencilik faaliyetine açılmasına karşı açılan davada Danıştay, Zeytincilik Kanunu uyarınca zeytinlik alanlarda madencilik yapılamayacağına karar verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Maden Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle zeytinlik alanlarının madencilik faaliyetlerine açılmasına karşı yürütülen mücadele kazanımla sonuçlandı. Danıştay 8. ve 10. Daireleri tarafından oluşturulan müşterek heyet, Zeytincilik Kanunu uyarınca zeytinlik alanlarda madencilik yapılamayacağına karar verdi.

voyage otel


Çiftçi-Sen Sendikası yaptığı açıklamada, “Çiftçilerimizi, ülkenin içinden geçtiği ekonomik ve sosyal koşullar içinde korumak için hukuki yolları etkili bir biçimde kullanan sendikamızın elde ettiği bu başarı diğer dosyalar için de emsal olacaktır. Bu kapsamda da mahkemelerin, hakların güvencesi olması için açtığımız davayı ve ilgili yargı kararını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Şimdilik kazanan zeytincimiz ve zeytinlik alanlar oldu” ifadelerini kullandı.

 

NE OLMUŞTU?

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın zeytinlik alanlarda madencilik faaliyeti yapılmasına yönelik yönetmelik değişikliğine karşı Çiftçi- Sen Sendikası dava açtı. Açılan davada, Danıştay 8. Dairesi, Zeytincilik Kanunu’na aykırı olarak, yönetmelikle zeytinlik alanlarında madencilik faaliyeti yapılmasına izin verilmeyeceğini belirterek, ilgili yönetmeliğin yürütmesini durdurdu. Bakanlık karara itiraz etti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, itiraz sonrasında da, yargılamanın hem Danıştay 8. Dairesi hem de Danıştay 10. Dairesi’nden oluşan müşterek bir heyetle karara bağlanması gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararını kaldırdı. Bu karar ardından, Danıştay tarafından müşterek bir heyet oluşturuldu. Oluşturulan müşterek heyet verdiği kararda, Zeytincilik Kanunu uyarınca zeytinlik alanlarda madencilik yapılamayacağına hükmetti.