• Nevavprestij
POLİTİKA Haber Girişi : 01 Mayıs 2020 12:33

Ölüdeniz'deki sondaj iznine tepki

Ölüdeniz'deki sondaj iznine tepki
Muğla’nın Fethiye ilçesinde Ölüdeniz’i de kapsayan alanda 6 adet sondaj çalışmasına izin verilmesine Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ve CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban tepki gösterdi.

Alban, kararı “Kanal İstanbul’da olduğu gibi millet evinde izole altındayken Fethiye’yi de yağmalamaya gelmişsiniz demektir” diye değerlendirirken, Karaca “Fethiye'yi asla ranta teslim etmeyeceğiz” dedi. Muğla’nın Fethiye ilçesinde Ölüdeniz’i de kapsayan alanda 6 adet sondaj çalışmasına izin verilmesine Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ve CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban tepki gösterdi. Alban, kararı “Kanal İstanbul’da olduğu gibi millet evinde izole altındayken Fethiye’yi de yağmalamaya gelmişsiniz demektir” diye değerlendirdi. Karaca ise, “Biz burada jeotermal sondaj kuyusu yaptırmayacağız. Söz verdik Fethiye'yi asla ranta teslim etmeyeceğiz” dedi.  

voyage otel

Fethiye'de  Arkeolojik Sit ve 1’inci Derece Doğal Sit içerisinde bulunan Ölüdeniz Plajı Lagünü’nde 2 , Kayaköy Mahallesi Soğuksu Plajı mevkiinde 1, Delikliburun/Gemiler Sahili içerisinde 1  ve Darboğaz Plajı kuzeyindeki Oyukbaşı Tepesi mevkiinde 2 tane olmak üzere her biri en az 10 bin metrekarelik alanı kaplayan 6 adet jeotermal sondaj kuyusu açılması için izin ve ruhsat verildiği açıklandı. Bölge halkıyla birlikte CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, CHP İlçe Başkanı Mehmet Demir, Fethiye Kent Konseyi Başkanı Gülbahar Edik Kayhan karara tepki gösterdiler. Yapılan toplantıda sosyal mesafeye dikkat edildiği görüldü. Toplanan kalabalık 2 metre mesafeler ile alanı doldurdu.Tüm katılımcılarda maske olduğu görüldü. 

 

KARACA: ENGELLEMEK İÇİN ELİMİZDEN NE GELİYORSA YAPACAĞIZ

 

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, şunları söyledi: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu rapora onay vermeyeceğini düşünüyorum. İyi niyetli düşünüyoruz. Kayaköy ve Ölüdeniz’de jeotermal ile ilgili bu çalışmaları engellemek için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Buraya kesinlikle santral kurdurmayacağız. Yurttaşlarımızla birlikte ne gerekiyorsa yapacağız.” “Açılacak sondajlarla ilgili halkımızın ve bizlerin çok büyük rahatsızlığı var. Bununla ilgili tüm STK’ları içinde barındıran bir rapor hazırladık. Fethiye Belediye Başkanı olarak ben de Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan randevu talep ettim. Bakan bey müsait olursa, kendisiyle görüşeceğiz. Biz burada jeotermal sondaj kuyusu yaptırmayacağız. Söz verdik Fethiye'yi asla ranta teslim etmeyeceğiz.” ,

 

‘MİLLET EVİNDE İZOLEYKEN YAĞMAYA GELMİŞSİNİZ’

 

“Çiftçi perişanken, işçi işsizken, turizmci tesisini açamazken, esnaf kepenk kapatmışken, siz yandaşınıza buraları yağmalatıyorsunuz” diyen CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, sorunları çözmek yerine alanın “yandaşa peşkeş” çekildiğini söyledi: “Burada yapılacak tek şey vardır: yandaşa peşkeş çekmekten vazgeçin. Bu jeotermal sondajlarının durdurulmasını derhal sağlayın. Eğer bunları yapmaya devam ederseniz Kanal İstanbul’da olduğu gibi millet evinde izole altındayken Fethiye’yi de yağmalamaya gelmişsiniz demektir.” “Bu çukurların açılamayacağını, yandaş firmanızın artık bu sevdasından vazgeçmesi gerektiğini ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED raporunu veremeyeceğinin takipçisi olacağız. Biz burada var olduğumuz sürece bu sondajlar burada açılmayacak, biz engel olacağız. Ama burada halkı sokağa dökmeden salgınla baş başa mücadeleye devam ederken bu sondaj kuyularından vazgeçilmesini bekliyoruz. Şunu unutmasınlar; Muğla sahipsiz değildir. Bizim bir sözümüz vardı; Dur burası Muğla, talana, yağmaya geçit vermeyeceğiz. Sondaj açmaktan vazgeçin.”  

 

‘YAPILAŞMA BASKISI ARTACAK’

 

Fethiye Kent Konseyi Başkanı Gülbahar Edik Kayhan vurulacak sondajların kanuna aykırı olacağını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Açılan kuyularda yeterli miktarda ve uygun değerlerde jeotermal kaynaklara rastlanması durumunda, kuyuların bulunduğu bölgede çok sayıda Jeotermal Turistik Tesis yapılmasının önü açılacak ve bu durum yapılaşma baskısını da arttıracaktır. Kuyulara ve tesislere ulaşım sağlayacak yollarının açılması, jeotermal kaynakların iletim hatlarının ve şebekelerinin inşa edilmesi ile de çevresel yıkım katlanarak artacaktır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca, Sondaj Yöntemi İle Jeotermal Kaynaklar Arama Faaliyeti adıyla verilmiş olan izin ve ruhsatların iptal etmesini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın böyle bir yatırıma, mevzuatı gereği izin vermeyeceği düşüncesi ile ÇED Yapım Sürecini durdurmasını talep ediyoruz.”