• raşit emir süer
EKONOMİ Haber Girişi : 07 Ekim 2021 15:47

Öğrenciler ekolojik tarımı uygulamayla öğrenecek

Öğrenciler ekolojik tarımı uygulamayla öğrenecek
Eğitim, Geriatri, Ekolojik Tarım, Turizm (EGET) Vakfı ve Muğla Amerikan Kültür Koleji (TAÇ Okulları) ortak projeyle öğrencilere ekolojik tarımı öğretecek

EGET Vakfı ve TAÇ Okulları öğrencilere, ekolojik tarım uygulamaları gerçekleştirmek üzere proje başlattı. TAÇ Okulları bünyesindeki 2 bin 500 metrekare (2,5 dönüm) arazi, ekolojik tarım uygulaması için ayrıldı. Öğrenciler, bu alanda EGET Vakfı tarım uzmanlarının önderliğinde ekolojik tarım uygulamaları yapacaklar. EGET Vakfı ve Muğla Amerikan Kültür Koleji arasında uygulamaya yönelik protokol imzalandı.

voyage otel

 

İş birliğine yönelik değerlendirmelerde bulunan EGET Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Safai Özer, programa yönelik şu açıklamayı yaptı:

“Bu proje, yalnızca Muğla için değil, Türkiye için de örneklerine az rastlanır cinsten önemlidir. Henüz anaokulu ve ilköğretim düzeyinde edinilen bu bilgilerle öğrenciler, yaşamsal beceriler kazanmakla kalmayıp bir yetişkin olduklarında da kullanacakları ve geleceklerini, dolayısıyla toplumu biçimlendirici değerde kazanımlar sağlayacaklar; dahası, anne, babalarının bu bağlamda eğitilmelerine bile aracı olacaklardır. Profesyonel düzeyde, üstelik tarımın ekolojik boyutunu ön plana çıkartarak uygulanacak olan bu projenin birçok okul için de öncü bir proje olacağını düşünüyoruz. TAÇ okullarının öğrencilerine ekolojik tarım bilinci kazandırmak istemesi, çok önemli bir farkındalığın göstergesidir. İşbirliği yapmaktan dolayı sevinçliyiz.”

 

“YARARIN GÖRÜLMESİ UYGULAMA İLE MÜMKÜN”

 

Muğla Amerikan Kültür Koleji (TAÇ Okulları) kurucularından Osman Doğan da ekolojik tarım bilincinin küçük yaşta kazandırılmasını hedeflediklerini belirterek şunları kaydetti: “TAÇ Okulları olarak, öğrencilerimize sağlanan eğitimle, onların edinecekleri bilgileri hayatlarının her alanıyla ilişkilendirmeleri, vizyonumuz gereğidir. Bu konuda üzerimize önemli bir sorumluluk düştüğü düşüncesinden hareketle, güzel bir adım attık. Ekolojik tarım konusunda girişimleri ve önemli çalışmaları olan ve edindikleri geliri öğrencilere burs olarak aktaran EGET Vakfı’yla iş birliğimizin önemli olduğunu düşünüyorum. Anaokulu ve ilköğretim düzeyindeki öğrencilere sağlanacak bir tarımsal eğitim, yalnızca teoride kalmamalıdır. Toprağa dokunmadan, fide dikmeden, bitkinin büyümesine tanıklık etmeden eğitim görmek, öğrenilenlerin kısa sürede unutulmasıyla sonuçlanacaktır. Bu eğitimin kalıcı olması ve uzun vadeli yararlarının görülmesi, ancak arazide ve bire bir uygulamalarla mümkündür inancındayız.” 

 

“AMAÇ EKOLOJİK TARIMIN TANINMASI”

 

EGET Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Uzman da şunları açıkladı: “Uygulama sırasında EGET Vakfı ziraat mühendisleri, birer gözetmen olarak öğrencilerin kaydettiği gelişimi de belgelendirecektir. Burada temel amaç, öğrencilerin ekolojik tarımı ve doğayı daha iyi tanıması ve sevmesi; dolaysıyla gelecek kuşaklara da doğru bilgilerin aktarılarak ülkemizin tarım konusunda altyapı oluşturmasıdır. Günümüz tarımını, toprağın hoyratça kullanıldığı; hastalıkları önlemek için gübre ve ilaç adı altında zehirli kimyasalların kullanıldığı ve yiyeceğimiz bitkilere böcek zehirlerinin uygulandığı; vahşi sulama yapılarak su kaynaklarının tüketildiği bir yöntem olarak tanımlayabiliriz. Bu yöntem, uzun vadeli sosyal ve çevresel kaynakları feda etmek pahasına, kısa dönem kazançlar elde etme sistemidir aslında. Sürdürülebilir tarım, çevresel etkileri göz ardı etmeksizin ekonomik olarak da yararlı bir modele duyulan gereksinim sonucu ortaya çıkmıştır. Ekolojik tarım, tam da bugün artık ihtiyacımız olan; ekonomik olarak erişilebilir; çevreye duyarlı ve sosyal olarak kabul edilebilir sistemler önerir. Ülkemizde tarıma çok elverişli toprak ve iklim koşullarının varlığı, konuyu, Türkiye için çok daha anlamlı kılmaktadır. Umarız bu proje bütün ilköğretim okullarımıza örnek olur.”