• Nevavprestij
EGE Haber Girişi : 03 Ocak 2022 10:03

O otel projesi için bilirkişi keşfi

O otel projesi için bilirkişi keşfi
Marmaris’in İçmeler Mahallesi Kızılbük mevkiinde yapımı süren “Kızılbük Resort Otel ve Devre Mülk” projesi için bilirkişi tespiti yapıldı.

HABER MERKEZİ -  Muğla Marmaris İlçesi Kızıbük bölgesinde, yürütülen otel ve devre mülk projesi için verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için açılan davada bilirkişi tespiti yapıldı. 

voyage otel

 

Marmaris’in İçmeler Mahallesi Kızılbük mevkiinde yapımı süren “Kızılbük Resort Otel ve Devre Mülk” projesi için “ÇED gerekli değildir” kararı verilmişti. Marmaris Kent Konseyi, Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde rapora karşı dava açmıştı. Yargılama sürecinde, Muğla 3. İdare Mahkemesi, bölgede bilirkişi keşfi yapılmasına karar vermişti.

 

Mahkeme kararı doğrultusunda bilirkişi keşfi yapıldı. Keşfe, heyetin yanı sıra; Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, şirket yetkilileri ile Marmaris Kent Konseyi üyeleri, Türkiye Ormancılar Derneği ve Muğla Barosu temsilcileri de katıldı.

 

"ÇEVREYE GERİ DÖNÜLEMEZ ZARAR VERDİ"

 

Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu, keşfin ardından yazılı bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

“Alanda denize sıfır beton santralinin kurulduğu, villaların yapılacağı, yolların açılacağı kesimlerde dağ eteklerinin tıraş edildiği, inşaat sahibi firmanın resmi evraklarında dinamit kullanmayacağı beyanına rağmen bunun için dinamit kullanıldığını adeta belgeleyen manzaralarla karşılaşıldı. Sahada yer alan ve yaklaşık 30 yıldır atıl duran otel binasının kat sayısının da 6’dan 9’a çıkarıldığı göze çarptı."

 

Bilirkişi heyetinin termal kuyuyu incelemek istediğinde firma temsilcilerinin kuyu yerini göstermekte zorlandıkları, yerini bilmedikleri görüldü. ‘Termal tesis’ olarak sunulan projenin jeotermal kaynak sondaj kuyusu ise görenleri şaşırttı. Davacı tarafın teknik ekibinde yer alan petrol ve doğalgaz mühendisi; 1-2 metrekarelik yüzeye sahip etrafı brandalarla çevrili kuyu hakkında, ‘Kuyu başına açık vana konulmuş, artezyen şeklinde yukarı gelmiyor. Kuyunun kapasitesinin, tesis kapasitesini karşılaması mümkün görünmüyor. Ayrıca, kaynak suyun sıcaklığının 18 derece olduğu söyleniyor. Bu sıcaklıktaki kaynak termal olarak nitelendirilemeyeceği gibi bir hamamı bile ısıtmaz’ dedi.”  

 

Kentin siluetini değiştirecek bir şekilde ağaç kesimi yapıldığının ve dağların tıraşlanarak yok edildiğinin belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

 

"Sinpaş GYO ve Kızılbük GYO temsilcileri beyanlarıyla tam olarak iddiamızı doğrulamışlardır. Çabamız burada bir inşaat yapılacaksa bunun çevresel etkilerinin değerlendirilmesi gerektiğidir. Firma temsilcileri alandaki tüm tahribatı ruhsatımız var savunmasıyla cevaplamış, 'süreç içerisinde ticari fayda doğrultusunda proje genişletilebilir' demişlerdir. Hakimin sorusu üzerine projenin milli park içerisinde olduğunu kabul etmişlerdir. Zaten Kent Konseyi de bu projenin entegre bir tesis olduğunu, etap etap bölünerek çevresel etki değerlendirmesinden kaçırmak istendiğini vurgulamaktadır. Kanalizasyonu olmayan bir bölgeye yaklaşık İçmeler kadar bir nüfusu nasıl getirip yerleştirirsiniz? Korunan alanın siluetini nasıl değiştirirsiniz? Ayrıca belirtmek ve vurgulamak isteriz ki, 1. derecede deprem bölgesinde bulunan alanın karayolu kenarındaki dev kaya kütlesinin çatlamış olduğunu da gözlemledik. Bu çatlağa yenileri eklenebilir, herhangi bir sarsıntıda faciaya yol açabilir. Umuyor ve inanıyoruz ki, bilirkişilerin bilim ışığında vereceği karar, 'ÇED gerekli değildir' raporun iptal olmasına sebep olacaktır.”

Öte yandan, otel projesini yürüten şirket, Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Halime Şaman’a, proje ile ilgili açıklamalarını gerekçe göstererek dava açmıştı. Yargılamanın ilk duruşması, 28 Aralık’ta yapıldı. İstanbul Çağlayan Adliyesi 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde yapılan duruşmada, mahkeme; otel projesiyle ilgili açılan yürütmeyi durdurma kararına ilişkin belgelerin ilgili mahkemeden istenmesine karar verdi. Duruşma, 8 Mart 2022 tarihine ertelendi.