• raşit emir süer
KÜLTÜR-SANAT Düzenleme Tarihi : 18 Aralık 2020 00:30 Haber Girişi : 18 Aralık 2020 00:32

Müzeye İkinci Bağış

Müzeye İkinci Bağış
Gökovalı, koleksiyonun diğer kısmını da Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Emel Çakaloğlu ve Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu’na İzmir’deki evinde teslim etti.

Cevat Şakir Kabaağaçlı, nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı'nın manevi oğlu, şair, yazar, eğitimci ve rehber Prof. Dr. Şadan Gökovalı, yıllardır sakladığı ve koruduğu orijinal el yazmalarının bir kısmını Bodrum Deniz Müzesi’ne bağışlamıştı. 

voyage otel


Bodrum Deniz Müzesi’ne bağışlananlar arasında Halikarnas Balıkçısı’nın eserlerine aitorijinal manüskriler (el yazmaları), Halikarnas Balıkçısı’nın Gökovalı’ya imzaladığı kitaplar, İrfan Ertel tablosu ve İhsan İnekçi’nin yaptığı Balıkçı büstü yer alıyor.

Prof. Dr. Şadan Gökovalı, yaptığı bağışla ilgili şu sözleri sarfetti: "Ömrünün son 15 yılını dizinin dibinde geçirdiğim Halikarnas Balıkçı, sözlü ve yazılı nice bilgi ve belgelerini bana bıraktı. Yaklaşık 50 yıldır gözüm gibi esirgedim. Onun deyimiyle bende de ‘tekne su almaya başladı.’ Bu kadar egoistlik yeter. Bunca kalıtı, çocuklarıma bırakmak da bencillik olur. Bunu sezen birçok kişi ve kurum, bu yükü üstümden almak istedi. Derken, Bodrum’dan bir ‘Merhaba’ geldi. Balıkçı’nın yeniden dirilttiği bu ‘Ebedi bahar yeli ülkesi’nde Deniz Müzesi açılmış, başına da bu göreve pek yakışan Selen Cambazoğlu getirilmişti. ‘Aranan mekan bulunmuştur’ diyerek, elimdeki mücevherleri, kutusuyla oraya teslim ettim. Eminim ki Balıkçı Baba, yattığı Gönül Tepesi’nde gülümsemektedir. Buna vesile olan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’a yürekten merhaba!"

Prof. Dr. Şadan Gökovalı’ya Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın selam ve saygılarını ileten Belediye Başkan Yardımcısı Emel Çakaloğlu da “Kıymetli belgeleri Belediyemiz Deniz Müzesi’ne armağan ettiniz ve bizi onurlandırdınız; Bize güveniniz ve Bodrum’a olan sevginiz ve katkınız için size Başkanımız ve kurumum adına teşekkür ediyorum. Belediye Başkanımız Ahmet Aras size minnet ve saygı duygularını iletmemi istedi. Yıllarca sakladığınız ve sakındığınız bu belgeleri en iyi şekilde koruyacağımıza inanabilirsiniz" dedi.

Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu ise Halikarnas Balıkçısı’na ait özel koleksiyonun, Balıkçı’nın kızı rahmetli İsmet Kabaağaçlı Noonan’ın Deniz Müzesi’ne değerli bağışlarıyla oluşturulmaya başladığını belirterek "Arşivimiz, Balıkçı’nın manevi oğlu Şadan Gökovalı’nın yıllarca koruduğu belgeleri müzemize bağışlamasıyla devam ediyor. Belgelerin tasnif çalışmaları tamamlandıktan sonra dijitalleştirme çalışmalarımız sürecek. Araştırmacılar bitmiş çalışmalardan halihazırda yararlanabilecekleri gibi önümüzdeki sene içerisinde de belgeleri online olarak erişime açacağız. Bunun yanı sıra bağlı olduğumuz Sualtı Arkeoloji Müzesi’nden kağıt restorasyonu ve konservasyonu işlemleriyle ilgili destek alıyoruz" diye konuştu. 

Bodrum Deniz Müzesi, Bodrum Çarşı mahallesinde, güncel pandemi düzenlemelerine göre hafta içi 10.00-17.00 arasında ziyaret edilebiliyor.