• Nevavprestij
POLİTİKA Haber Girişi : 17 Mart 2023 10:02

Muhalefete aday ilgisi: İktidarın ayak sesleri

Muhalefete aday ilgisi: İktidarın ayak sesleri
Seçime sayılı günler kala milletvekili aday adayı olmak isteyenler partilere başvurularını yapıyor. CHP ve İYİ Parti’deki yoğun başvuru, “İktidarın ayak sesleri” olarak değerlendiriliyor.


ANKARA – Siyasi partilerin genel merkezleri seçim tarihi yaklaştıkça, bir önceki güne göre daha da kalabalıklaşıyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim takvimini açıklamasının ardından milletvekili aday adaylığı başvuruları hız kazanırken partilerin genel merkezlerinde dilekçeleri teslim etmek isteyenlerin uzun bekleyişleri gözleniyor. CHP ve İYİ Parti’nin Genel Merkezleri’nde geçmiş yıllara göre ilginin daha fazla olduğunu söyleyen partililer bunu “iktidarın ayak sesleri” olarak yorumluyor.

voyage otel

 

CHP’NİN HER KÖŞESİNDE GÜNDEM ADAYLIK


Ana muhalefet partisi CHP’de milletvekilliği genel seçimlerinde milletvekili aday adayı olmak isteyenler için başvurular 13 Mart tarihinde başladı. Parti genel merkezinde aday adaylığı başvuru dosyasını alan erkekler bankalara 30 bin lira, kadınlar, gençler ve engelliler ise 15 bin lira tutarında adaylık ücreti yatırıyor. Üyelik takip bölümünden partiye üyelik durumunu sorgulayanlar bunun ardından başvuru bölümüne dosyalarını teslim ediyor ve aday adayı olmayı düşündükleri kentlerden sorumlu genel başkan yardımcılarıyla görüşme yapıyorlar.


.

GAZETEDUVAR'DAN Serkan Alan'ın haberine göre, Bir önceki genel seçim olan 2018’de CHP’ye yapılan toplam başvuru sayısı bin 800’ü geçerken, 2023 seçimleri için bu sayının iki katına ulaşacağı düşünülüyor. Bunda ilk günden beri yoğun ilginin etkili olduğunu söyleyen partinin kurmaylarına göre bu durum Millet İttifakı’nın iktidarının ayak seslerini yansıtıyor.

CHP’nin hemen her köşesinde Türkiye’nin güncel politikalarına ve atacakları adımlara dair sohbet eden aday adaylarının yaptığı görüşmelerin yanı sıra partide gözlenen başka bir kesim de söz konusu. Henüz aday adaylığı başvurusu yapmayan belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri ile kamu görevlileri de adaylıklarının nabzını yokluyor. Parti kurmaylarıyla yaptıkları görüşmelerin ardından bu isimler istifa edip etmeme kararını veriyor.


.
‘İLK VE TEK VADİM DEMOKRASİ’


Urfa’dan CHP Genel Merkezi’ne aday adaylığı belgelerini teslim etmek için gelen isimlerden biri de iş insanı Âdem Haşim Şehirli. Çok iddialı olduğunu, hak ettiği sırayı alırsa başarılı olacağını söyleyen Şehirli, “Millet bana kilitlenmiş durumda. Çok güven veriyorum, mütevaziyim. Herkesle diyaloğum çok iyi” dedi.

Bir yıldır CHP’de siyaset yaptığını, sahada olduğunu ve partisine çok oy kazandırdığını ifade eden Şehirli, tek vaadinin demokrasi olduğunu belirterek, “Urfa’da çok güçlü değildik ama şimdi iyi durumdayız. CHP Urfa’da üç vekil çıkarabilir. Yoğun bir çalışma içerisindeyiz, kendimize ve partimize güveniyoruz. Hele bu depremden sonraki sel de bizi vurdu. Bunlar milleti iktidardan bıktırdı. İnsanların dayanışması olmasa milletin hali perişandı. Benim ilk ve tek vaadim demokrasi. Bunun için mücadele edeceğim” diye konuştu.

 


‘TARIM ÜLKESİ DURUMUNA GELMEMİZ İÇİN ELİMDEN NE GELİYORSA YAPACAĞIM’


Geçmişte de CHP’den aday adayı olan ve çeşitli görevler üstlenen ziraat yüksek mühendisi Zehra Eğici, “partinin mutfağından” geldiğini söyleyen aday adaylarından. İstanbul 3’üncü Bölge için başvuru yapan Eğici, neden aday olmak istediğini, “Türkiye’nin durumu ortada. Ülkemizi artık kalkındırmamız ve üretir duruma getirmemiz lazım” sözleriyle anlattı.


Eğici şöyle devam etti:

“Türkiye’yi bu dayanılmaz acılardan kurtarmamız lazım. Bizim tek çıkış yolumuz ürettirmek. Özellikle de tarımda ürettirmek çok önemli. Tarım sektörü her şeyden önce insan beslenmesinden sorumlu. Hem insanı besleyeceksiniz hem de tarımdan elde ettiğiniz artı değerle sanayinizi kalkındıracaksınız. Tarım ülkesi durumuna gelmemiz için elimden ne geliyorsa yapacağım.”


‘HALKTAN VE GENÇ BİRİLERİNİN HİZMET ETMESİ GEREKİYOR’


Depremin merkez üstüne yakın olan Adıyaman’ın Kahta ilçesinden CHP Genel Merkezi’ne gelen Osman Sar da partinin aday adayları arasında. 26 yaşında genç ve engelli kategorisinden aday adaylığı başvurusu yapan Sar, “Depremden önce de aday adaylığını düşünüyordum. CHP’nin yükselişini görüyorum, memlekete katkım olsun istiyorum” dedi.

 

CHP’nin Adıyaman’da oyunun yükseldiğini, deprem sürecinde iktidarın adımlarında da bunun etkili olduğunu söyleyen Sar, “Adıyaman’ın yüzde 80’i dışarıya çıktı. Kahta’nın nüfusu ise bu süreçte yüzde 50 arttı. Ben deprem bölgesinde yürüteceğim çalışmalarla CHP’ye katkıda bulunacağıma inanıyorum. Biz geçtiğimiz dönem Adıyaman’da bir CHP’li vekil çıkardık, bu dönem bu sayıyı 2’ye, 3’e çıkarmak istiyoruz. Bunun için çalışacağız. Memleketimiz bu depremde de görüldüğü gibi sahipsizdi. Memleketimiz bunu hak etmiyor. O yüzden adayım. Halktan ve genç birilerinin hizmet etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 


İYİ PARTİ’DE ADAYLIK İÇİN AKŞENER’E TAM YETKİ


CHP’ye benzer bir diğer tablo da İYİ Parti Genel Merkezi’nde gözleniyor. 2018’deki genel seçimlere “yeni kurulmuş parti” olarak giren İYİ Parti’ye bu kez ilgi daha fazla. Aday adaylığı başvuruları 15 Mart’ta başlayan partide bu süreç 22 Mart’a kadar devam edecek. Erkeklerden 30 bin TL, kadınlardan ve gençlerden 15 bin TL adaylık ücreti talep eden parti engellilerden ise ücret almıyor. Milletvekilli adaylarının belirlenmesi için Genel İdare Kurulu’nun İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e tam yetki verdiği süreçte partinin genel merkezi içerisinde aday adaylarının görüşmeleri ve nabız yoklamaları da devam ediyor. Parti görevlileri başvuru yoğunluğunu, “Bizim de tahminimizden çok insan başvurdu, böyle bir ilgiyi bekliyorduk ama bu kadarını tahmin edemiyorduk” ifadeleriyle anlatıyor.


.
’20 YILDA NE KADAR LİYAKATSİZ İNSAN VARSA SÖZ SAHİBİ OLDU’


Emekli Yargıtay Savcısı Necmettin Karabacakoğlu da İYİ Parti’ye aday adaylığı başvurusu yapanlardan biri. 2018 yılında da aday adayı olduğunu, bu süreçte partiyi iktidara taşımak için çalıştıklarını belirten Karabacakoğlu, aday adayı olmasının gerekçesini, “20 yılın son on yılında yargıya olan güveni bu siyasi iktidar sarstı. Bunu üst düzeye, hak ettiği yere çıkaracağız. Devlette liyakat önemlidir. Son yirmi yılda ne kadar liyakatsiz insan varsa söz sahibi oldu. Bizi liyakatsiz ve kariyersiz insanlar yönetti. Devlet çarkının yeniden işler hale gelmesi için liyakatli adaylara ihtiyaç var” ifadeleriyle anlattı.

 

Kendisini “Atatürk Milliyetçisi” olarak tanımlayan Karabacakoğlu, İYİ Parti’den aday adayı olmasına dair ise, “Parti ivme kazandı. Bu ivmeyi yükseltiyoruz ve iktidara taşıyacağız. Vatandaşlarımız bizi tanıdıkça, güvendikçe ilgi artıyor. Siyasi iktidarın ekonomiyi bu kadar bozduktan sonra umut arıyor. O umut da Meral Hanım’da, İYİ Parti’de” diye konuştu.


‘İYİ PARTİ’NİN İKTİDAR OLACAĞINI DÜŞÜNEREK ADAY OLDUM’


Geçmişte Doğru Yol Partisi’nden Elazığ’ın Sivrice ilçesinde belediye başkanlığı yapan Hasan Karabulut da İYİ Parti’den milletvekili olabilmek için başvuru yapanlar arasında yer aldı. Belediye başkanlığı döneminde birçok icraatı hayata geçirdiğini bunu milletvekili olarak Elazığ’ın tamamı için yapmak istediğini belirten Karabulut, “Bilgi ve birikimimi Elazığ için kullanmak istiyorum” dedi.

 

Karabulut İYİ Parti’den aday adayı olma gerekçesine dair ise, “İYİ Parti’nin ileride iktidar olacağını bilerek aday olmak istiyorum. Muhalefette bir partinin milletvekili olmak istemiyorum. Çünkü ben hizmeti götüreceksem iktidar partisinden götüreceğim. İYİ Parti’nin de iktidar partisi olacağını düşünüyorum. Bundan önceki dönemde aday olabilirdim ama olmadım. İYİ Parti’nin iktidar olacağını düşünerek aday oldum. Ben Elazığ’da iktidar olursam Meral Hanım Ankara’da iktidar olursa hayalimizi gerçekleştirebileceğiz” ifadelerini kaydetti.