• Nevavprestij
ÇEVRE -YAŞAM Haber Girişi : 31 Ocak 2024 14:02

Muğla ormanlarına maden tehdidi

Muğla ormanlarına maden tehdidi
Bodrum Sazköy Mahallesi’nde yapılması planlanan taş ocağı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini başladı. Projenin onaylanması halinde Bodrum'da binlerce ağaç kesilecek.

Muğla‘nın Bodrum ilçesine bağlı Sazköy Mahallesi’nde Netiş Gayrimenkul tarafından yapılması planlanan taş ocağı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini başlattı.Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre; projenin, 92,79 hektarlık ruhsat sahası içinde kalan 22,89 hektarlık kısmında yapılması planlandığı aktarıldı.Dosyada proje sahasının Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı göre “Orman Alanı ve Önemli Doğa Alanı” olarak planlı alanda kaldığı belirtildi. İlave olarak; ÇED alanının tamamının devletim hüküm ve tasarrufu altında kaldığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne (TKGM) göre ada parsel bilgisi bulunmadığı belirtildi. 

voyage otel

 

Ayrıca dosyada, ÇED alanı içerisinde mevsimsel akış gösteren kuru derenin yer aldığı bilgisine yer verildi. Proje alanının 3,42 km kuzeyinde Güvercinlik Tabiat Parkı olduğu belirtildi. Proje alanına en yakın tarım arazisinin 890 metre uzaklıkta, en yakın hanenin kuş uçumu 1,06 kilometre güneyinde bulunduğu dosyada görüldü. Ayrıca, proje alanının 4,84 km güneydoğusunda Mumcular Eren İlkokulu’nun, 17,45 km güneybatısında Bodrum Amerikan Hastanesi’nin, 3,39 km kuzeybatısında ise Güvercinlik Cami’nin bulunduğu aktarıldı.

 

Muğla İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan bilgilendirmede ise "Üretim çalışmaları için ocak sahasında hiçbir şekilde patlatma yapılmayacağı, kırma eleme tesisi kurulmayacağı ve dekoratif taş blok çıkarma işleminin tel kesme ve sulu yöntemle kullanılacağı belirtilmiştir. Faaliyet alanında dekoratif taş blok çıkarma işleminin sulu yöntemle yapılması, patlatma işleminin yapılmaması, kırma eleme tesisinin kurulmaması nedeniyle 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu kapsamında olmadığı anlaşılmış olup, yapılacak olan faaliyet kurumumuzca sakınca oluşturmamaktadır'' denildi.