• Nevavprestij
EGE Haber Girişi : 18 Mayıs 2022 15:26

"Muğla ihracatta 1 milyar dolara koşuyor"

Türkiye’nin turizm merkezlerinden biri konumunda olan Muğla, 2021 yılında 774 milyon dolarlık ihracata imza attı. Muğla’nın 2022 yılında 1 milyar dolar ihracat hedeflerken, Ege İhracatçı Birlikleri 2021 yılında Türkiye’ye 555 milyon dolar döviz kazandıran Muğla’nın hedef büyüttüğünü belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi “Muğlalı ihracatçılarımızdan bu yıl 1 milyar dolar barajını geçmelerini bekliyoruz” dedi.

voyage otel

 

Ege İhracatçı Birlikleri ve Dünya Gazetesi iş birliğinde Bodrum’da düzenlenen “Ege İhracat Buluşmaları-Muğla”  Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Bodrum Esnaf Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BESİAD) Başkanı Neslihan Nazlıoğlu ve Muğla iş dünyası temsilcileri katıldı. 

 

MUĞLA’DAN BİR MİLYAR DOLARLIK İHRACAT BEKLİYORUZ

 

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Muğla’nın Ege Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi’ni birleştiren turizm, tarım, madencilik ve ihracat kenti olduğunu vurguladı. Muğla’nın, 2020 yılında 585 milyon dolar olan ihracatını 2021 yılında yüzde 32’lik artışla 774 milyon dolara çıkardığı bilgisini veren Eskinazi, “Su ürünleri sektörümüz 528 milyon dolarlık ihracatla Muğla ilimizin ihracatının yüzde 68’ini tek başına gerçekleştirdi. Madencilik sektörümüz 106 milyon dolarlık ihracatla ikinci sektör olurken, yaş meyve sebze sektörümüz 44 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer aldı. Muğla’mızın ihracattaki artış hızı 2022 yılında da devam ediyor. Muğla, 2022 yılının Ocak – Nisan döneminde yüzde 24’lük artışla ihracatını 220 milyon dolardan 272 milyon dolara çıkardı. Muğlalı ihracatçılarımızdan bu yıl 1 milyar dolar barajını geçmelerini bekliyoruz” diye konuştu.  

 

TÜRKİYE İHRACATINA 19 MİLYARLIK KATKIDA BULUNACAĞIZ

 

Son dönemde artan maliyetler nedeniyle ihracatçıların işletme sermayelerinin erozyona uğradığını dile getiren Eskinazi sözlerini şöyle tamamladı “Bu süreçte ihracatçı firmaların finansman ihtiyacı her zamandan daha fazla. İhracatçımızın kara gün dostu Türk Eximbank, sizlere destek olmak için toplantımıza katıldı. Türkiye, 2022 için 250 milyar dolar ihracat hedefliyor. EİB olarak bu ihracata 19 milyar dolarlık katkıda bulunma çabasındayız. Sürdürülebilirlik, dijitalleşme, tasarım, Ar-Ge yoğunlaştığımız konu başlıkları.”  Dedi.

 

EXİMBANK'TAN MUĞLA'YA 254 MİLYON DOLARLIK DESTEK

 

Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan Muğla’nın 2021’de önceki yıllara göre yüzde 23 artışla 774 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirterek  “Banka olarak 2021’de Muğla ihracatına 27 milyon dolar nakdi kredi, 227 milyon dolar alacak sigortası olmak üzere toplam 254 milyon dolar destek sağladık. İhracatçılarımıza doğrudan temas etmek, onların ihtiyaçlarını yerinde görmek ve daha iyi karşılayabilmek amacıyla bu yıl faaliyete geçen Diyarbakır şubemiz ile birlikte toplam 23 şube 10 irtibat ofisi ile 33 farklı noktada hizmet sağlıyoruz. Toplam ihracatın yüzde 90’ından fazlasını gerçekleştiren illerimizi kapsayarak ihracatçılarımıza yakın teması sürdürüyoruz.  Ülkemizin 2023 vizyonu ve hedefi doğrultusunda bankamızın ihracatı destekleme stratejisine bir yön vermek ve çalışma sistemimizi örnek ülke modellerine benzetmek için 2020 yılında stratejik dönüşüm programı başlattık. Bu doğrultuda bankamız dijital odaklı bir yaklaşımın süreçlerini yazılımlaştırıp hızlandırırken, ihracatçılara şube bağımlılığı olmadan hizmet sunabilir bir yapıya kavuşmak için yeni bir web sitesini ve mobil şubesini 2021’de hizmete aldı. Amacımız Türk Eximbank’ın imkanlarını çok daha fazla ihracatçımıza ulaştırarak onların dünya çapındaki rekabette destek olmak. Ülkemizin 2021 yılı ihracat rekoru ile gurur duyuyoruz. 2022 ihracat hedefimiz olan 250 milyar doları ulaşmak için tüm gücümüzle desteğimize devam edeceğiz” diye konuştu. 

 

Toplantı sonunda Muğla’dan en çok ihracat yapan Gümüşdoğa Su Ürünleri Üretim İhracat ve İthalat A.Ş. , Noordzee Su Ürün. İhr. San. ve Tic. A.Ş. yer buldu. Ermaş Madencilik Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş., Mikroman Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş. ödülleri verildi.