• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 02 Kasım 2022 17:56

Muğla'da kıyıların yapılaşmasına Danıştay'dan 'durdurma' kararı

 Muğla'da kıyıların yapılaşmasına Danıştay'dan 'durdurma' kararı
Danıştay, “Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik”te yapılan değişiklik için ikinci kez yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Muğla'da sahillerin daralmasına ve kamusal alanların yapılaşmaya açılmasına neden olacak “Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik” değişikliğinin iptali için açılan davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin başvurusuyla Danıştay'ın aldığı kararı değerlendiren Büyükşehir Belediyesi Osman Gürün “Muğla'mızın geleceği için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

voyage otel

 

Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan dava dosyasında, bu uygulamanın Anayasa’ya aykırı olduğu belirtilirken, "Türkiye’de kıyılar, Anayasanın 43. Maddesi ve Medeni Kanun’un 715. Maddesine göre devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerdir. Bu yerlerin herhangi bir zümre veya kişi mülkiyetine verilmesi mümkün değildir.  Kıyılar toplumun her kesimi için eşit, karşılıksız kullanılan ortak alanlar olmak zorundadır" ifadeleri yer aldı.

 

RESMİ GAZETE'DE YAYINLANMIŞTI

 

Dünyanın en uzun kıyı şeridine sahip şehirlerinden biri olan Muğla’da 16 Nisan 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle kıyı alanlarının özel mülkiyete geçmesinin önü açılmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan Yönetmelik ile sahil bantlarında izinli veya izinsiz olarak önceden yapılmış olan dolgu alanları yeniden tespit edilerek kıyı kenar çizgisi öne çekilebilecek, bazı alanlar turizm işletmeleri ile şahıslara kullanım hakkı verilebilecek veya satışı gerçekleştirilebilecekti.