• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 07 Ekim 2022 13:18

Mobbing, baskı, sürgün…1 haftada 4 polis intihar etti

Mobbing, baskı, sürgün…1 haftada 4 polis intihar etti
Polis teşkilatındaki mobbing, haksız soruşturma ve sürgünlere dikkat çeken Emniyet-Sen, son iki günde 4 polisin intihar ettiğini açıkladı. Emniyet-Sen, sınırsız yetkilerle donatılmış amirlerin yetkilerinin sınırlandırılması gerektiğini söyledi

HABER MERKEZİ - İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 2021 yılında 109 polis intihar ederken, son 2 günde ise 4 polis hayatına son verdi.

voyage otel

 

İntihar ederek yaşamına son veren polislerden biri Şişli Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Enes Sayhan.

 

‘Beni intihara sürüklediler’


İstanbul Emniyet Müdürlüğü binasındaki Personel Şube Müdürlüğü’nde beylik silahıyla intihar eden Sayhan, hayatına son vermeden önce yazdığı notla maruz kaldığı mobbinge, haksız soruşturmalara, sürgünlere dikkat çekerek intihara sürüklendiğini anlattı:

Mobbinglerle, sürgünlerle suçsuz olmama rağmen haksız soruşturmalarla beni intihara sürüklediler. Adalete inancım kalmadı başka çıkış yolu bırakmadılar. Mesleğimi sevmekten ve çok çalışmaktan başka bir suçum yok. Delilsiz, suç isnatsız bir dosya uydurarak beni koruma büroya gönderdiler. ‘Suçsuzum’ dedim ‘İnceleyin soruşturma yapın’ dedim dinlemediler. Dosyanın kapağını bile açmadan yıllarca zulmettiler.

 

‘Memura zulmeden takdir alıyor’

 

Sayhan, yazdığı notta “Öyle bir dönemdeyiz ki memura zulmeden takdir alıyor” derken nöbet kulübesinde yaşananlara hazmedemediği için kanser olduğunu, kanser tedavisi gördüğü sırada bir böbreğini kaybettiğini belirtti. Sayhan, notta ayrıca “Soruşturma iki yıl sonra bitti aslında dosyada delil yokmuş beraat dediler ama kaybettiğim hiçbir şeyi yerine koymadılar” dedi.

 

Birgün gazetesinden Kayhan Ayhan’a konuşan Emniyet-Sen Genel Başkanı Faruk Sezer, “2022 yılında canına kıyan meslektaşlarımızı paylaşmayacağım demiştim. 30 saatte 5 arkadaşımız hayatından vazgeçme yolunu seçti, birisi çok şükür sağ ancak 4 meslektaşımızı kaybettik. Çok öfkeliyim…” ifadelerini kullandı.

 

İntihar eden arkadaşlarının mektuplarına bakıldığında teşkilat içerisinde baskı, yıldırma, kötü söz ve kötü muamelenin olduğunun görüleceğini belirten Sezer, çözümün sınırsız yetkilerle donatılmış emniyet yöneticilerinin yetkilerini sınırlandırmaktan geçtiğini belirtti:

 

Bunlar aslında insanlık suçu. Bir polis memuru mesleğe boş bardakla giriyor ve bu gördüğü baskılar sonucunda damla damla birikiyor ve en sonundaki bir olay da bu bardağı taşırıyor. Bu tür olayların çözümü ise sınırsız yetkisi olan emniyet yöneticilerin yetkilerini sınırlamaktan geçmekte. Yeni bir teşkilat kanuna ihtiyacımız var. Hala 1934 yılındaki kanun geçerli yıl olmuş 2022 o dönemdeki yoğun çalışma temposu bugün de uygulanıyor. Bu teşkilatın çağdaş bir kanunla yönetilmesi lazım.

Soylu’ya soruldu: Amirler hakkında soruşturma başlatıldı mı?

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması için Meclis’e verdiği soru önergesinde, intihar eden polis Sayhan’ın mektubunda adı geçen amirler hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmadığını sordu. Polis intiharlarıyla ilgili Soylu’ya yönelttiği sorular şöyle:

Polis memuru Enes Sayhan’ın ölümüyle ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa hangi aşamadadır/akıbeti nedir? Başlatılmadıysa neden başlatılmamıştır?


Polis memuru Enes Sayhan’ın intihar etmeden önce bıraktığı notta adı geçen amirler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa hangi aşamadadır/akıbeti nedir? Başlatılmadıysa neden başlatılmamıştır?

Hayatının baharında isteyerek polislik mesleğini seçen ve vatan için canını vermekte tereddüt etmeden çalışan polislerimizin; amir tahakkümü, mobbing, angarya, 12’ye 12, 12’ye 24 ve çeşitli mesai uygulamalarıyla karşı karşıya bırakılmaları; ağır çalışma koşulları ve uygulamalarla aile ve sosyal hayatlarını yaşayamamaları; kendilerinin ve eşlerinin illerinde çalışmamalarına yönelik çıkarılan yönetmelik, ‘makam takdiri’ denilerek uygulanmayan yargı kararları… Tüm bunlar polis intiharlarında etkili midir?

 

Bu konuyla ilgili görüşünüz nedir?
Hali hazırda 130 bin polis memuru şark hizmeti yapmamışken, kamuoyunda ikinci şark olarak bilinen Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin değiştirilmesinin gerekçesi nedir?

Polis intiharlarında etkisi var mıdır?


Hemen hemen her gün ülkenin bir yanından bir polisin intihar ettiği haberini alıyoruz. Polis intiharlarının önüne geçmek için ne zaman harekete geçeceksiniz?

Cumhuriyet tarihi boyunca, hiçbir dönemde bu kadar çok polis intihar etmemiştir. Bunu nasıl açıklıyorsunuz?

İYİ Parti ise polis intiharlarının nedenlerin araştırılması ve önlenmesi için Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi. Önerge, AKP-MHP oylarıyla reddedildi.