• Nevavprestij
ÇEVRE -YAŞAM Haber Girişi : 05 Ekim 2021 09:33

Mimarlar Odası, konut sorunu ve karbondioksit salınımına dikkat çekti

Mimarlar Odası, konut sorunu ve karbondioksit salınımına dikkat çekti
Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Dünya Mimarlık Günü kapsamında kokteyl düzenlendi. Kokteylde konuşan Şube Başkanı Mehmet Serdar Alayont, konut sorunu ve karbondioksit salınımına dikkat çekti.

Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) her yıl, farklı bir tema kapsamında Ekim ayının ilk pazartesi günü çeşitli etkinliklerle Dünya Mimarlık Günü’nü kutluyor. UIA 2021 Dünya Mimarlık Günü temasını “Sağlıklı bir dünya için temiz çevre” olarak belirledi. Mimarlar Odası Denizli Şubesi de Dünya Mimarlık Günü kapsamında kokteyl düzenlendi.

voyage otel

 

Kokteylde konuşan Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Mehmet Serdar Alayont, TMMOB Mimarlar Odası olarak özellikle içinden geçtiğimiz dönemde ekonomik krizle birlikte artan erişilebilir konut ihtiyacına, bu bağlamda derinleşen eşitsizliklere dikkat çekmek istediklerini vurguladı.

 

“KARBONDİOKSİT SALIMINA EN FAZLA ULAŞIM VE BİNALAR KATKI SUNUYOR”


Alayont, "BM-Habitat’a göre dünya üzerindeki 1,8 milyardan fazla insanın elverişli konuta ihtiyacı var. UIA (Uluslararası Mimarlar Birliği), 2030 yılında dünya nüfusunun yüzde 40’ının iş, eğitim, sağlık ve kamusal hizmetlere erişimin bir ön koşulu olan elverişli konuta erişime ihtiyacı olacağı tahminini öne sürüyor. Bu koşullar altında toplumun erişilebilir konutun tasarımı ve üretiminde mimarların çözümlerine daha çok ihtiyacı olduğu açıkça görülüyor. BM Çevre Programı kentlerin, küresel karbondioksit (CO2) salımının yüzde 75’inden sorumlu olduğunu tahmin ediyor. Bu paya en fazla katkı yapanlar ise ulaşım ve binalar" ifadelerini kullandı.

 

"RİO ŞARTI YOL GÖSTERİCİ"


2021 UIA Dünya Mimarlık Kongresinde kabul edilen Rio Şartı’nı bir yol gösterici belge olarak paylaştıklarını belirten Alayont, "Bu belgede de vurgulandığı gibi çok daha adil ve eşitlikçi, daha iyi kentlerin devam etmekte olan inşasında mimarlık ve kentsel planlamanın oynayacağı kilit roller vardır. Tasarım, kentlerin elverişli şekilde planlanmasına katkıda bulunmak, fikirleri hayata geçirmek, tartışmayı teşvik etmek ve dönüşümlerin uygulanabilirliğini sağlamak için önemli bir araçtır" dedi.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi etkinlikler çerçevesinde 'Taşınmaz Kültür Varlıkları Turu' ve 'Geleneksel Mimarlar gecesi' düzenleyecek