• Nevavprestij
EKONOMİ Haber Girişi : 12 Eylül 2022 13:27

Mehmet Öztürk Yazdı: KONUT MALİYETLERİ VE FİYATLAR DÜŞECEK ALGISI

Mehmet Öztürk Yazdı:  KONUT MALİYETLERİ VE FİYATLAR DÜŞECEK ALGISI
Neva Prestij Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Öztürk, konut malliyetleri ve fiyatları düşecek algısına ilişkin önemli bir yazı kaleme aldı.

Neva Prestij Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Öztürk, konut malliyetleri ve fiyatları düşecek algısına ilişkin önemli bir yazı kaleme aldı. Kamuoyunda yanlış algının olduğunu belirten Öztürk, "Fiyatlarda düşme olmaz, fiyatların düşmesi için maliyetlerin ve vergilerin düşmesi gerekir" dedi.

voyage otel

 

Önemli anazlizlerin yapıldığı yazının tamamı ise şöyle:

 

KONUT MALİYETLERİ VE FİYATLAR DÜŞECEK ALGISI

       

Son günlerde çok meşhur bazı ekonomistler, bakanlık birim fiyatları üzerinden daire maliyeti hesaplamakta bunu basında çok yanıltıcı bir şekilde anlatmaktalar , Örneğin düz bir mantıkla gündemde olan hesaplamaları şöyle ; Bakanlık m2 fiyatı 7.000 tl X 100m2 konut = 700 binlira + 300 bin tlde arsa payı toplamda bir daire 1 milyona mal oluyor, sanki 1 e mal edip 4 e satılıyor gibi algı yapılıp , Devlet eliyle fiyatların düşürülmesi yada düşecek beklentisi yapılıp sektörün durağanlaşmasını istiyorlar, buda yetmezmiş gibi bazılarıda emlak siteleri ve emlakçıların fiyatları artırdığınıda iddia etmekte ve fiyatların düşeceğini anlatmaktalar .

 

Gerçek ise hiç böyle değil , anlatayım ; bakanlık m2 fiyatı toki türü basit bir yapı için geçerli. ve buda daire satış m2 fiyatı değil , inşaat maliyet m2 sidir , yani 100 m2 bir daire ürettiğinizde, Daire için 25 m2 otopark, 50 m2 merdiven boşlukları asansörler ,25 m2 civarı peysaj , varsa  30 m2 civarı istinat duvarları ile  toplamda 100m2 daire için 130 m2 brüt  inşaat m2 si daha eklenir yani inşaat alanınız 230 m2 lere yaklaşır. Bakanlığın çıkardığı bu en düşük fiat ile çarptığınızda 230m2 x 7.000 tl yi = 1.610.000 tl (birmilyonaltıyüzon) rakamını bulursunuz. buna birde arsa payı yüzde 50 dir yani müteahit bir daire kendine yaparken bir dairede arsa sahibine yapar yani maliyet ikiye katlanır 1.610.000 X 2 = 3.220.000 tl ye çıktı fiyat.

 

Şimdi bunun üzerine %18 kdv %22 kurumlar vergisi %4 de tapu masrafı eklediğinizde toplamda yüzde 44 vergi yükü biner yani toplamda 1.6 milyonda vergi ile daire fiyatı 4 milyonları bulur.

 

Şimdi basında yapılan fiat düşecek, ucuz konut ucuz arsa gelecek beklentisi piyasayı resesyona götürmüş satışları azaltmıştır, fakat bu fiyatlarda düşme yapmaz, fiyatların düşmesi için maliyetlerin ve vergilerin düşmesi gerekir, şuan an yapılan algı yönetiminden başka birşey değil, algıyla değil dövizin düşmesi ile fiatlar düşer, buda zor gözüküyor bilakis bu hafta yine enerjiye %40 daha zam geldi yani malzemeler dahada pahalanacak. bunlarda konut fiyatlarına yansıyacak, Sektörden bir üretici olarak son iki yıldır yazılarımda fiyatların katlayacağını söyledim ve katlandı, şimdi son kez diyorum konutda %40 daha zam kapıda .

Vatandaşlarımız ve üreticelerimize kolaylıklar diliyorum, saygılar.