• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 22 Aralık 2022 14:53

Mazı köylüleri RES’çileri istemedi!

Mazı köylüleri RES’çileri istemedi!
Geçtiğimiz yıl 13 gün yangınlarla sarsılan Mazı köylüleri bu kez zeytinlik arazilerinin RES nedeniyle kamulaştırılması için düzenlenen ÇED toplantısı için köye gelen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve firma yetkililerini teneke çalarak sert tepki gösterd

Geçtiğimiz yıl 13 gün yangınlarla sarsılan Mazı köylüleri bu kez zeytinlik arazilerinin RES nedeniyle kamulaştırılması için düzenlenen ÇED toplantısı için köye gelen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve firma yetkililerini teneke çalarak sert tepki gösterdiler. Bodrumlu siyasiler ve çevrecilerinde destek verdiği eylemde köylü kadınlar ÇED toplantısını yaptırmadı. Sert tartışmalar yaşandı.

voyage otel


Yüksek mimar Füsun Yorgancıoğlu “Köylüler zaten yangın mağduru, yangın şokunu atlatamadan bu kezde tapularına konulan RES şerhleri ile şok oldular, köylülerin yaşam alanlarında geçim kaynaklarında kesinlikler RES istemiyoruz” diye konuştu. Muğla’nın Bodrum ilçesinde geçtiğimiz yıl 13 gün süren orman ve zeytinlik alanların yanması ile büyük şok geçiren ve yaralarını sarmaya çalışan Mazı köylüleri bu kez de Enerji Ve Tabiat Kaynakları Bakanlığı’nın RES alanı ilan ettiği zeytinliklerini kurtarmanın peşine düştü.

 

KÖYLÜ KADINLAR ÇED TOPLANTISINA GELENLERİ TENEKE ÇALARAK KARŞILADILAR

 

Mazı ve Alapınar Mevkii’nde RES kuracak Gökova Elektrik Üretim A.Ş. adına ÇED raporu düzenleyen ŞİRKET VE Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün bugün Yukarı Mazı Köy Kahvesi’nde düzenlemek istediği ÇED toplantısına kahve önünde biriken yaklaşık 300 köylü toplantı için gelenleri teneke çalarak ve pankartlarla karşıladı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Şube Müdür Vekili Havser Ertem Vaizoğlu, çevre mühendisleri Ebru Kocaarslan Narcı ve Tamla Kopan’ın düzenlemek istediği toplantıyı köylüler ve köylülere destek vermek için gelen MUÇEP (Muğla Çevre Platformu), Bodrum Yarımadası Kültür ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Yüksek Mimar Füsun Yorgancıoğu, dernek üyeleri, CHP İlçe Başkanı Halil Karahan, TEMA Vakfı üyeleri, İyi Parti yerel Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tosun ve çevreciler destek verdi. Köylü kadınlar ellerindeki tenekeleri çalarak ve Tek Değerimiz Zeytinlerimiz , YEKA İstemiyoruz, Köyümüze Dokunma pankartları açarak gelenleri protesto etti.

 

TOPLANTIYI YAPTIRMADILAR SERT TARTIŞMALAR ÇIKTI

 

Toplantının yapılacağı kahve içerisinde sadece 12 kişinin oturabileceği bir alan ayrıldığı görüldü. Köylüler ve çevreciler ÇED toplantısını düzenlemek isteyen il müdürlüğü yetkilileri ve firma temsilcilerine sert tepki gösterdi. İl müdürlüğü temsilcisi  Havser Ertem Vaizoğlu’nun toplantı tutanağına “Açılış konuşması yapılmıştır” yazması ile gerginlik hat safhaya çıktı. Köylüler tutanağın yırtılmasını toplantının yapılmadığını, yapılmış gibi gösterilmek istendiğini belirterek yanlış algı yaratılmak istendiğini belirtince gergin anlar yaşandı. Köylüler dakikalarca Mazıya Dokunma ve RES İstemiyoruz sloganları attı. İl Müdürlüğü yetkilileri toplantı tutanağında köylülerin istediği düzenlemeyi yapıp “Toplantının yapılmadığını “ belirtince gerginlik azaldı. Toplantıyı düzenlemek için gelenler köylü kadınların çaldıkları teneke sesleri arasında köyü terk etti.