• Nevavprestij
EGE Düzenleme Tarihi : 25 Ağustos 2020 17:04 Haber Girişi : 25 Ağustos 2020 17:06

Manisa’da ölüm ve vaka sayıları endişe verici boyutta!

Manisa’da ölüm ve vaka sayıları endişe verici boyutta!
Kovid-19 salgınına rağmen fabrikalarda üretimin devam ettiği Manisa’da can kaybı ve vaka sayıları endişe verici boyutta. Önlemler ise “Maske tak” demekten ibaret.

Salgına rağmen işçilerin fabrikalarda çalıştırıldığı Manisa’da ölüm ve vaka sayıları endişe verici boyutta. Evrensel'e konuşan Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran “Sahada çalışan arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda her geçen gün vaka sayısı artmakta. Sadece Manisa’da günlük 200-300 arası yeni vaka tespit ediliyor” dedi. CHP İl Emek Bürosu ve Emek Partisi konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

voyage otel

 

Evrensel'de yer alan habere göre, Manisa OSB’de Kovid-19 vakalarının artışı dikkat çekiyor. Sadece Vestel’de değil birçok yan sanayi fabrikasında da durum kötü. Manisa Tabip Odası Başkanı Sahut Duran konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

 

“Dönem dönem bazı fabrikalarda çok yaygın ve hızlı artışlar oldu. Küçük ölçekli fabrikalarda üretime 2 hafta ara verildiği oldu. Vestel’de 16 bine yakın işçi çalıştırıyor ve 12 saat gibi çok yoğun bir çalışma sistemi var. Son dönemlerde yoğun bir işçi alımı da oldu, dolayısıyla fiziksel mesafenin korunmasının olanaksızlaştığı bir ortamda üretim devam ediyor. Bütün bunlar vakaların artışına da yansıdı, ölümler oldu. Son bir iki aydır işçiler seslerini duyurmaya çalışıyor.”  

 

Fabrikalarla beraber sağlık kurumlarında da birçok sağlık emekçisinin ve personelin koronavirüse yakalandığını belirten Duran, “1 Haziran’dan itibaren hastanelerin normal rutinlerine dönmesiyle hastalanma oranı da arttı. Hekim ve hemşireler dışında sağlık dışı personel çalışanlarında daha fazla vaka olduğunu biliyoruz” dedi.

Önlemlerin “Maske tak” demekten ibaret olduğunu belirten Duran, “İl Hıfzıssıhha Kuruluyla beraber toplantılara katılıyoruz ama bu kurul şu an için de çok aktif çalışmıyor” ifadelerini kullandı.

 

EMEP: İŞÇİLERİN SAĞLIĞI PATRONLARIN İNSAFINA BIRAKILAMAZ


Normalleşme sürecinden itibaren koronavirüs vakalarının 3 kat arttığını, Manisa OSB’de Vestel özelinde 1000’e yakın işçide pozitif sonuç çıktığını ve 10 kadar işçinin hayatını kaybettiğini belirten Emek Partisi (EMEP) Manisa İl Örgütü “İşçilerin ve ailelerinin sağlığı patronların insafına bırakılamaz” dedi.

 

Manisa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek’in “Kapalı çalışma modeline geçelim” beyanına da tepki gösteren EMEP, “Türek’in açıkladığı kapalı devre çalışma sistemi insanlık dışı olmakla beraber 12 saati fabrikada sömüren, kalan 12 saati de işçiyi esir eden bir modeldir. Patronların çarklarının dönmeye devam etmesi için işçilerin hayatlarını yok sayan bu uygulamayı kabul etmiyoruz” açıklamasını yaptı. Vestel’de artan vakalar üzerine işçilerin çay molalarının kaldırıldığını belirten EMEP açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi:

“Vestel partonları krizi fırsata çevirmekten imtina etmemiş, kârını büyütmenin planları içine girmiştir. İşçilerin bir kısmı da ücretsiz izne gönderilerek adeta açlığa mahkum edilmiştir. Bütün fabrikalarda yaygın test yapılmalı, virus tespit edilen fabrikalarda 15 gün üretim durdurmalıdır. 15 gün sonunda düzenli testlerle üretimi sürdürmelidir. Test sonucu pozitif çıkan emekçiler çalışmadıkları süre içinde gelir kaybına uğratılmamalıdır. Fabrikalarda çalışma saatleri 6 saate düşürülmelidir. İşçilere cerrahi maske sağlanmalıdır. Bütün fabrikalarda işçi sağlığı ve güvenliği komiteleri oluşturulmalı ve bu komitelerde söz hakkı işçilerde olmalıdır.”

 

CHP: SAĞLIĞI ÖNEMSEMEYENLERE KARŞI BİRLİKTE MÜCADELEYE


Evrensel'e konuşan CHP Manisa İl Emek Bürosu Sorumlusu Bektaş Kılıç, “AKP hükümeti toplumsallıktan uzak, kâr amacı güden bir pozisyonda şu an. Vestel’deki artan vakalara bakınca işçilerin emekleri üzerinden bir korku ortamı yaratılmaya çalışılıyor” dedi.

İktidarın her şey üzerinden rant elde etmeyi amaçladığını ifade eden Kılıç, “Her alanda olduğu gibi salgın sürecinde de kendi sermaye gruplarının dışında bir şey önemsemiyorlar” dedi. Kılıç son olarak, demokrasiden yana olan güçleri halk sağlığı için birlik ve mücadeleye çağırdı.

Etiketler : OSB Manisa