GÜNCEL Haber Girişi : 04 Mayıs 2024 15:27

Leleg Antik Kenti RES'den kurtuldu şimdi de Ges'le tehdit altında

Leleg Antik Kenti RES'den kurtuldu şimdi de Ges'le tehdit altında
9 yıldır RES kurdurmamak için hukuk mücadelesi veren Bodrumlar hukuk davasını kazanmalarına rağmen aynı şirket tarafından bu kez 50 dönümlük doğal ve arkeolojik sit alanı olan GES kurulması için yapılan girişime sert tepki gösterdi

Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Yalıkavak Mahallesi'nde antik Leleg kenti ve Likya antik yolunun bulunduğu Cennet Partipanas Tepesi ve Yaylası'nda yaklaşık 9 yıldır RES kurdurmamak için hukuk mücadelesi veren Bodrumlar hukuk davasını kazanmalarına rağmen aynı şirket tarafından bu kez 50 dönümlük doğal ve arkeolojik sit alanı olan GES kurulması için yapılan girişime sert tepki gösterdi.

voyage otel

 

 

ÇED olumlu raporu için hazırlanan ilk bilirkişi raporunu iptal ettiren Bodrumlular ve dernek üyeleri bugün 2. Bilirkişi incelemesi öncesinde sert tepki gösterdi. Bodrum Yarımadası Kültür ve Çevresini Koruma Derneği Başkanı yüksek mimar Füsun Yorgancıoğlu “ÇED olumlu raporunu almak için hazırlanan ilk bilirkişi bölgenin gerçeklerini yansıtmadığı için açtığımız davada iptal ettirdik, bugün 2. Bilirkişi incelemesi var. Burada 9 yıldır RES’ler için mücadele ediyorduk, aynı şirket bu kez GES projesi ile karşımıza çıktı” dedi.

 

 

Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Yalıkavak Mahallesi'ndeki Cennet Partipanas tepesi ve yaylasında ki 4 bin yıllık Leleg uygarlığı ile Antik Likya yolunun bulunduğu alanda Rüzgar Enerji A.Ş’nin kurmaya çalıştığı RES projesine 9 yıldır direnen ve verdikleri hukuk mücadelesini kazanarak şirketin enerji depolama alanını yıkım kararını aldırtan Bodrum Yarımadası Kültür ve Çevresini Koruma Derneği üyeleri ve Bodrumlular bu kez şirketin aynı alanda GES projesi ile karşı karşıya kaldı.

 

 

İLK BİLİRKİŞİ RAPORUNU İPTAL ETTİRDİLER

 

Şirketin aldığı ÇED olumlu raporundaki ilk bilirkişi raporunu Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde açtıkları davada raporun arkeolojik ve doğal sit alanı ile bölgedeki doğal su kaynaklarını ve çevreye vereceği tahribattan bahsetmediğini belirterek açtıkları davada raporun iptal edilmesi üzerine bugün mahkeme heyeti 2. Bilirkişi raporunun hazırlanması için bölgede keşif yaptı.

 

Keşifte Dernek Başkanı Yüksek mimar Füsun Yorgancıoğlu, dernek üyeleri, derneğin avukatı Mehmet Mert,çevreciler, Rüzgar Enerji A.Ş. yöneticileri, ve mahkeme heyeti bulundu.

 

 

BODRUM’UN EN ÖNEMLİ DOĞAL VE ARKEOLOJİK SİT ALANI

 

Keşif sırasında açıklama yapan Dernek üyesi Biga Karan “Burası Bodrum'un tnihi ve doğası ile en doğal arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanlarından elde kalan son alandır bir kilometre aşağıda Bodrum'un su kaynağı Kavak Deresi bulunmaktadır. Ayrıca 3000 yıllık tarihi Likya antik yolu da buradan geçmektedir. Burada 9 yıldır verdiğimiz mücadelede rest projesini durdurduk, enerji depolama binasının yıkım kararı verildi, ancak yıkılmadı. 13 tribünden sadece 4'ünü yapabildiler kurdukları enerji santralinin de santrali binasının da yıkım kararı çıktı . Bu kez GES projesi ile karşımıza geldiler. Aldıkları ÇED olumlu raporundaki ilk bilirkişi raporu iptal edilmişti, şimdi 2. Bilirkişi raporu için geldiler. Dernek olarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Buna da engel olacağız Bodrum'un son doğal ve arkeolojik sit alanlarının yok olmasını engelleyeceğiz” diye konuştu

 

 

BODRUM’UN DOĞASI, TARİHİ VE KÜLTÜRÜNÜN YOK OLMASINI ENGELLEYECEĞİZ

 

 

Yüksek Mimar Füsun Yorgancıoğlu yaptığı açıklamada burada kurulması planlanan GES projesinde çıkacak tonlarca hafriyatın arkeolojik ve doğal sit alanlarına geri dönülemez zarar vereceğini belirterek “ Oysaki bölgede 1 derece doğal ve arkeolojik sit alanı var burası Bodrum'un nefes alabilen ender yerlerinden birisi 9 yıldır verdiğimiz mücadelede RES’leri durdurduk şimdi aynı şirket GES projesi ile karşımıza çıktı daha önce GES için ÇED olumlu raporu veren bilirkişi raporunu iptal ettirmiştik bugün İkinci bilirkişi incelemesi var bunun da engellenmesi için arkeolog talebinde bulunduk. Çünkü hazırlanan ilk bilirkişi raporu gerçekleri yansıtmıyordu. İlk raporda bölgenin tarihi, kültürel ve dğla yapasından su kaynaklarından tek bir kelime dahi bahsedilmemişti. Hiçbir bilirkişi heyeti tarihin ve doğanın iç içe bulunduğu bu bölgede böyle bir projeye onay veremez. RES’Lerde verdiğimiz mücadeleyi bu kez GES’lerle veriyoruz: Bodrum’un doğasını, tarihini kültürünü korumak için her türlü hukuk mücadelesini vereceğiz” dedi.

 

 

Mahkeme heyeti, dernek üyeleri ve Bodrumlular yaklaşık iki saat süren keşife katıldı