• raşit emir süer
GÜNCEL Haber Girişi : 11 Ağustos 2022 13:58

Köylülerin JES zaferi kutlamasına engel!

Köylülerin JES zaferi kutlamasına engel!
Aydın Kızılcaköy’de JES projesine karşı yurttaşların kazandıkları dava sonrası yapmak istedikleri kutlamaya Valilik tarafından engel getirildi.

AYDIN -  Aydın Kızılcaköy’de yapılmak istenen jeotermal santralı (JES) projesi için verilen ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu’ kararına karşı yurttaşlar sürdürdüğü mücadeleyi kazandı. Mahkemenin ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etmesi sonrası Kızılcaköylü yurttaşlar, 10 Ağustos Çarşamba günü köy meydanında yemekli eğlence gerçekleştirmek istedi. Aydın Valiliği ise yapılmak istenen eğlenceye engel oldu. Valilik, yurttaşlara sokakta eğlenemeyeceklerini fakat düğün salonunda eğlenmelerinde sakınca olmadığı yönündeki kararı tebliğ etti. Kızılcaköylüler ise bu karar sonrası etkinliği ileri bir tarihe ertelemek zorunda kaldı.

voyage otel


KIZILCAKÖY ŞENLİĞİ ENGELLENEMEZ

 

Birgün'de yer alan habere göre, Aydın Çevre ve Kültür Derneği (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili yaptığı açıklamada, “Kızılcaköy’ün şenliğine izin verilmemesi, aslında halkın yükselen haklı sesini mücadelesinden rahatsız olanların eseridir. Kızılcaköy şenlik yapmaya ,yemek mevlit okutmak için, izin almaya da aslında gerek yoktur. Bu tür yemek eğlence için sadece kolluk kuvetlerine bildirilir. Burada yasadışı bir toplantı yapılmıyor. Burada halk 5 yıldır yağmur çamur demeden yasal toplumsal yaşam hakları için mücadele etti ve kazandı. Yaşam kıvancını sevincini paylaşmak istiyor. Halkımız bu küçük sevinçlerini çok görenlere bunu hesabını sorar. Tez zamanda bu şenlik yapılmalı ve Dereağzında, Gerenkova, Kızılcaköy tarihi mücadelesinin şenliği yapılmalıdır. Anayasanın biz vatandaşlara vermiş olduğu toplantı yürüyüş yapma hakkı engellenemez. Bu anlamda da Kızılcaköy şenliği engellenemez” diye konuştu.

 

NE OLMUŞTU?

 

Gürmat Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Aydın’nın İncirliova ve Efeler ilçeleri ile Kızılcaköy, Dereağzı ve Gerenkova köylerini kapsayanSarı Zeybek Jeotermal Santralı projesine karşı başta kadınlar olmak üzere bölge halkının, 2018 yılından bu yana mücadelesi sürüyor. Proje için verilen ‘ÇED olumlu’ kararı Aydın 1.İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkeme, dava sürecinde yapılan bilirkişi keşfi incelemesinde hazırlanan raporu kararına esas olarak aldı. Bilirkişi raporunda ÇED raporundaki birçok bilgi belge eksikliğine dikkat çekilirken, “Aydın ilinin ve projenin uygulanacağı sahanın tarımsal potansiyeli ile projenin olası etkileri dikkate alındığında anılan risk ve etkiler sebebiyle dava konusu ÇED olumlu kararı işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denildi. Öte yandan proje için verilen ilk ‘ÇED olumlu’ kararına karşı açılan davada Aydın 1.İdare Mahkemesi, geçen yıl aynı gerekçeleri sunarak kararı iptal etmişti.