• Nevavprestij
EKONOMİ Haber Girişi : 24 Eylül 2021 17:08

Kira artışının önüne geçilemiyor

Kira artışının önüne geçilemiyor
r Milas Emlak Müşavirleri Derneği (MEMDER) Başkanı Mehmet Kırkık, ülke gündeminin birinci sıralarında yer alan kira artışına ilişkin konuştu. 

Milas Emlak Müşavirleri Derneği (MEMDER) Başkanı Mehmet Kırkık, ülke gündeminin birinci sıralarında yer alan kira artışına ilişkin konuştu. yazılı açıklama yapan,  Kırkık, artan kira fiyatları nedeniyle özellikle dar gelirli, asgari ücretli ve emekli kesimlerin kira ücretlerini ödemekte zorlandığını belirti.

voyage otel

 

Kiralardaki artışın orantısız olduğuna dikkat çeken Başkan Kırkık, “Ülkemizin birçok şehrinde artan orantısız kiraların ana sebeplerinden biri, kendi bölgelerinden can güvenliği nedeniyle kaçarak yurdumuza gelip yerleşen yabancı uyruklulardır. Yabancı uyruklu şahısların değişik bölgelere göç etmesiyle birlikte gittikleri yerlerde kiralık ev sayısının oldukça az olması ve onların da bu evleri kiralamasıyla ücretler bir anda yükselişe geçti. Artan bu taleplerden sonra da kira fiyatlarının fahiş noktalara gelmesine sebep olmuştur. Tayin olup gelen birçok kamu görevlisi, üniversite kazanıp okul için gelen birçok öğrenci de maalesef hem bu artışa neden olmuş, hem de rakamların yüksek olması nedeniyle mağdur olmaktadırlar. Hatta bunlara yeni evlenecek gençlerimizi de ilave edebiliriz" dedi.

 


Başkan Kırkık, "Yaptığımız inceleme ve araştırmalarda; İstanbul, Mersin, İzmir, Malatya ve Muğla gibi illerde maalesef hem ev bulamama hem de fiyatların iki katına çıkması, hem vatandaşlarımızı hem de bu mesleği yapan emlak sektöründeki bizleri ciddi anlamda sıkıntıyla sokmaktadır.

 

Bazı ev sahipleri ‘kiralık ev yok’ diye maalesef fiyatlarda ciddi bir artış yapmasından dolayı herkes bizlere sitem etmektedir. Bu artan fiyatların emlak sektöründe hizmet veren bizlerle alakası yoktur. Tamamen arz talepten kaynaklı bir artıştır. Bunun başka bir sebebi de inşaat sektörüdür. Maalesef artan malzeme fiyatları ve konut arsa fiyatları, konut üretiminin yavaşlaması da bunda başka bir etkendir" diye konuştu.

 

Başkan Kırkık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Umarım yetkililer bu konuda üstüne düşeni yapıp bu mağduriyetleri giderirler. Yoksa gidilen yol hakikatten tehlikeli boyutlardadır. Asgari ücretin 2.800TL olduğunu düşünürsek elektrik-su ve diğer masrafları eklediğinizde vatandaşımızın işi gerçekten çok zor. Pandeminin de etkisi buna ilave edilirse Allah hepimize güç kuvvet versin demekten başka çare yok gibi görünüyor.


 
Yıllık kira artışları ortalama %15 civarındadır. Yani bu yıl 2.500TL olan ev seneye %15 zamla 2.875TL olacak. Rakamlar görüldüğü gibi artarak büyüyor. Ben ev sahillerimizi biraz sağduyulu olmaya davet ediyorum. Belki evi bu fiyatlara kiraya verebiliriz lakin ilerleyen süreçte kiralar ödenmemeye başladığında asıl o zaman bu sözlerimizin ne anlama geldiği anlaşılacaktır. Biz sektör olarak böyle durumlar yaşansın istemeyiz o nedenle hakkaniyetli bir kira talebinden yanayız.

Umarım herkes aklıselim bir şekilde düşünerek toplumun büyük bir bölümünü ilgilendiren böyle önemli toplumsal bir konuyu hep birlikte el ele vererek aşarız."