• raşit emir süer
ÇEVRE -YAŞAM Haber Girişi : 26 Temmuz 2022 14:14

Kadın girişimcilere özel AB fonu destekli kuluçka programı başladı

Kadın girişimcilere özel AB fonu destekli kuluçka programı başladı
Küresel iklim krizine Türkiye'den çözüm getiren kadın girişimcilerin gelişimine katkıda bulunan AB fonu destekli kuluçka programı EWA Gıda ve Tarımda Değişim Yaratan Kadın Girişimci Programında yer alacak 10 girişim belirlendi.

Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü'nün gıda fonu (EIT Food) tarafından desteklenen Empowering Women in Agrifood (EWA) programıImpact Hub İstanbul'un gıda ve tarım girişimcilik platformu Foodback ve Topraktan ortaklığında, Türkiye'de tarım ve gıda sektöründe kapsayıcılık ile çeşitliliği teşvik etmek, kadın liderli      erken aşama girişimleri çoğaltmak      ve girişimcilere iş fikirlerini geliştirmeye yönlendirecek gerekli bilgi, güven ve desteği sağlamak amacıyla hayata geçirildi.  
 

voyage otel

Bu sene üçüncüsü düzenlenen programa 400'ün üzerinde başvuru yapıldı. EIT Food tarafından iletilen kriterler ışığında değerlendirilen başvurulardan önce 25 kişilik bir aday listesi      oluşturuldu, sonrasında EWA ekibi tarafından çevrimiçi görüşmelerde 10 girişim belirlendi.  
 
 

Programa seçilen girişimler
 

Porion: Berfu Safranbolulu'nun girişimi Porion, çölyaklılar için her türlü gıdanın içindeki gluteni dakikalar içerisinde ve hassas derecelerde tespit edebilen; cepte taşınabilir, kolay kullanılabilir ve şarj edilebilir bir biyosensör üretmektedir.  
 
SoilBiome: Deniz Sapaz'ın girişimi SoilBiome, eDNA yöntemiyle tür düzeyinde tespit edilecek endofitik bakterilerle bitki direncini ve verimini artıran, bitkiye özel gübre destekleyici preparat geliştirmektedir.  
 
Limonita: Deniz Yoldaç'ın girişimi Limonita, sürdürülebilir ve bütün canlıların yaşam hakkına saygılı bir dünya için çalışan vegan bir mutfak ve bitkisel et üreten vegan bir kasaptır. 
 
T2B: Dilara Üzünlü'nün girişimi T2B, arıcılık otomasyonu, yaşamsal veri toplama, veri analizi, operasyon planlaması ve operasyon kontrolü sağlamaktadır.  
 
Şarapp: Ece Cankat'ın girişimi Şarapp, gastronomi dünyasında önemli role sahip olan şarabın teknolojiyle birleşmesiyle ortaya çıkan bir mobil uygulama sunmaktadır.  Türkiye'nin üzüm çeşitliliğini ve üzümlerin özelliklerini anlatan, gastronomi haberlerinin, etkinliklerinin yer aldığı, kullanıcıların damak tatlarını öğrenebildiği bir platformdur.
 
Bionome: Nerve Cansu İşeri'nin girişimi Bionome, ilaç ve kozmetikte kullanılan hammaddelerin çevreci ve yüksek saflıkta üretimini genetik mühendisliği yöntemlerini kullanarak mikroorganizma tabanlı gerçekleştiren bir firmadır.      
 
Farmhood: Selin Arslan'ın girişimi Farmhood, tarımsal kaynakları korumak, tarımsal üretimin değerini artırmak ve israfı azaltmak için Freeze Dry yöntemi başta olmak üzere gıda teknolojilerinden faydalanarak doğallığını kaybetmemiş sağlıklı gıdalar geliştirmektedir. 
 
Sumatrix: Semra Ünal Yıldırım'ın girişimi Sumatrix, bakterileri kullanarak organik atıkları biyolojik olarak parçalanabilen biyoselüloz polimerlere dönüştürmektedir. 
 
Biopols: Sena Tarım ve Gökçe Tidim'in girişimi Biopols, doğal moleküllerle zenginleştirilmiş biyopolimer kompozitleri kullanarak gıdaların daha uzun süre taze saklanmasını sağlamaktadır. 
 
NFS Fonksiyonel Gıda: Tuğba Özbek'in girişimi NFS, günlük gıdaları doğal kaynaklardan, doğal proseslerle elde edilmiş fonksiyonel besin öğeleriyle zenginleştirmekte ve gıdayı beslenmenin ötesine taşıyarak, fonksiyonel gıdalar üretmektedir. 
 
“İki yılın girişimcileriyle birlikte büyüyerek kendi ekosistemimizi yarattık”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Impact Hub İstanbul Kurucu Ortağı Ayşe Sabuncu, Bu sene üçüncüsünü düzenlediğimiz EWA Programı, Türkiye'de daha önce 2020 ve 2021 yıllarında gerçekleşti. EWA 2022'nin önceki senelerden farkları, büyüyen uzman mentor kadrosu, iki yıl içinde geliştirdiği potansiyel iş birlikleri, geçmiş senelerin girişimcileriyle birlikte büyüyerek kendi ekosistemini yaratmış olması. İki yılda 23 kadın girişimciye destek olduk. Bu yıl da programın başarıyla tamamlanmasıyla kadın girişimcilerimize destek olmaya devam edeceğiz” dedi.
 
 
Programa başvuru kriterleri
Programa, kurucusu veya kurucu ortağı kadın olan Türkiye'deki girişimcilere açıktı      Katılımcılarda ayrıca, tarım ve gıda sektörlerinde etki yaratacak erken aşama girişim sürecinde olmaları, girişim şirketleşmiş ise faaliyetlerinin iki seneyi geçmemesi ve şirket kurulum aşamasından bu yana toplamda en fazla 30 bin avro yatırım almış olmaları      şartları arandı.