EKONOMİ Haber Girişi : 17 Mart 2020 16:28

İzmir iş dünyası vergi indirimi bekliyor

İzmir iş dünyası vergi indirimi bekliyor
İzmir'de istihdama katkı sunan işletmeler buna devam edebilmeleri için başta vergi indirimleri ve kredi olanakları yaratılmasını talep etti.

İstihdama katkı sunan işletmelerin buna devam edebilmesi ve hem işveren hem de çalışanların işlerini korumaları için başta vergi indirimleri ve kredi olanakları yaratılmasını beklediklerini söyleyen iş dünyası temsilcileri, bu konuda vakit kaybetmeden adım atılmasını istiyorlar.

voyage otel

BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya Ösen: İşsizliğin yüksek olduğu ve ekonomik olarak zor bir dönemden geçerken yeni bir işsizlik dalgası ve ekonomik zorluk yaşamak istemiyorsak böylesi olağanüstü dönemde devletin acil olarak işletmelere başta vergi, sgk primleri ve stopajlarda olmak üzere destek paketi açıklamasını bekliyoruz.

İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt: Özellikle KOBİ’ler bu süreçte nakit akışlarında sıkıntı yaşayacaklar bu nedenle KDV dışında tüm vergiler bu süreçte ertelenmeli. Yine SSK prim borçları da ertelenmeli. Daha önceden gelen vergi borçları da yeniden yapılandırılmalı.

TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurul Başkanı Melih Sebastien Durmuş: Sosyal hayatın bitmesi ile gelir kaybına uğrayan bu alandaki işverenler ilk önlem olarak çalışanlarını ücretsiz izne göndermeye başladı. Bu süreci herkesin sağlıkla atlatabilmesi için çalışanların işlerinden olmaması adına işletmelere bu yönde destekler verilmeli. Çalışanların SGK primleri başta olmak üzere çekilmiş kredilerin ödemesinin ötelenmesine kadar bir dizi ekonomik destek, hem çalışanlara hem de işletme sahiplerine can suyu olacaktır.

KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seçil Beydemir Kaynak: İşletmelerin birçoğunda kapasiteler düşürüldü. Bu işletmeler bu süreçte gelir kaybına uğrayacak yada hiç gelir  elde edemeyecek. Ama kira, vergi, kredi, elektrik, SGK ödemeleri devam edecek. Çalışanlarına ödeme yapmaları gerekiyor. Bu nedenle Vergi, SGK primi gibi devlete olan ödemeler ertelenmeli. Bankalara olan kredi borçlarına esneklik getirilmeli. KOBİ’lere kredi ve finans desteği verilmeli. Kira ödemeleri tedbirler süresi boyunca dondurulmalı.