• Nevavprestij
EGE Haber Girişi : 12 Ağustos 2021 10:15

İzmir'de “orman seferberliği” başlıyor

İzmir'de “orman seferberliği” başlıyor
Türkiyenin dör bir yanında meydana gelen yangınlar sonrası kurum ve kuruluşlar yangınla mücadele yönetemleri ortaya koymaya başladı. e

Türkiyenin dör bir yanında meydana gelen yangınlar sonrası kurum ve kuruluşlar yangınla mücadele yönetemleri ortaya koymaya başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi  ise şehrin yeşil örtüsünü “yangına dirençli” kılma yolunda geniş çaplı bir eylem planı hazırladı.

voyage otel

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konu hakkında “Dirençli bir İzmir yaratma stratejimizin çok önemli bir ayağı orman restorasyonu çalışmalarımız. Şehrimizin yeşil örtüsünü de ‘yangına dirençli’ hale getireceğiz ki kolayca alevlere teslim olmasın” diye konuştu.

 

'HALKIMIZLŞA BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ'

 

İklim krizinin yarattığı olumsuz etkilerin artık çok daha sık görülmeye başlandığına dikkat çeken Başkan Tunç Soyer, “Ne yazık ki bundan sonraki süreçte selleri, yangınları ve diğer olağanüstü doğa olaylarını çok daha yoğun yaşayacağız. Dolayısıyla her anlamda dirençli bir kent yaratmak, asli hedefimiz olmak zorunda” dedi. Bu yolda İzmirlilerin vereceği desteğin çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Soyer, şöyle devam etti:

“Dirençli kent olmanın iki mucize sırrı var. Birincisi birliktelik ve dayanışma... İkincisi ise yaşam hakkının en önemli öncelik olarak değerlendirilmesi. Sadece insanın değil, doğadaki tüm bitkilerin ve hayvanların da yaşam hakkından bahsediyorum. Zira her yönüyle dirençli kent yaratmanın özünde, doğaya saygı ve onunla uyum var. Bu bilinci, her İzmirlinin hissettiğini biliyorum. Bu öyle ciddiyetle ele alınması gereken bir görev ki, Büyükşehir’in ya da başka bir kişinin, kurumun tek başına başarabileceği şey değil. Mutlaka halkımızın gönülden desteği gerekiyor. Topyekûn bir seferberlik gerekiyor. Dolayısıyla son iki yılda yaşadığımız pandemi, yangın, hortum ve deprem felaketlerinde sergilediğimiz örnek İzmir dayanışmasını, kentimizin yeşil örtüsünü orman yangınlarına dirençli hale getirebilmek için de hayata geçiriyoruz. Bu yolda, kıymetli hem şehrilerimden en güçlü şekilde, seferberliğimize destek vermelerini bekliyorum.”

KENDİLİĞİNDEN YEŞEREN AĞAÇLAR
Orman restorasyonu gerçekleştirmenin pek çok yöntemi var. İzmir Akdeniz kuşağında bir kent ve yangın riski açısından çok hassas bir coğrafya. Farklı ağaç türlerinin yangına karşı dirençleri değişkenlik gösteriyor. Örneğin Kızılçam, Türkiye Ege ve Akdeniz kuşağının doğal bir ağacı. Ancak bu ağaç çok kolay yanıyor, doğası gereği kozalaklarıyla yangının yayılmasını tetikliyor ve yanan çamlar kendiliğinden tekrar yeşermiyor. Yeni bir çamın doğal olarak oluşması için tohumundan yeniden yeşermesi gerekiyor. Meşe gibi diğer ağaç ve maki türleri ise yangına daha çok uyum gösteren türler. Çıralı olmadıkları için gövdeleri daha geç yanıyor, en önemlisi de yansa da kendilerini çok daha hızlı toparlıyor, kökleri vasıtasıyla yeniden, kendiliğinden yeşeriyor. Bu tür ağaçların biyolojik çeşitliliği de daha fazla.

 

İzmir’in orman restorasyonu programında, tek tip çam ağaçlandırması yerine yangına daha dirençli meşe, menengiç, delice gibi ağaçların da yer aldığı çok çeşitli dikim politikası uygulanıyor. Büyükşehir’in orta vadeli hedefi, kent çeperinde yangına dirençli orman alanları oluşturmak ve bu alanları birer “yaşayan park” olarak İzmirliler için doğa keşif alanları haline getirmek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı eylem planı kapsamında hayata geçirilecek çalışmalar ise şunlar olacak:

 

DİRENÇLİ FİDANLAR


Türkiye’de orman faaliyetleri uzun yıllardır “kereste elde etme” hedefine odaklandığı için Ege ve Akdeniz’deki orman alanlarının büyük bölümü, Kızılçam gibi ibreli ağaçlarından oluşuyor. Bu nedenle palamut meşesi, saçlı meşe gibi ağaç ve bitki türlerinin fidanları ne yazık ki fazla yetiştirilmiyor. İzmir’de 2019’dan beri bu farklı türlerin üretimiyle ilgili kapsamlı bir program yürütülüyor ve bu program bu yıl meyvelerini vermeye başladı.  

İzmir Büyükşehir Belediyesi yaklaşık iki yıl önce, öncelikle uzmanlarla birlikte bu ağaçların envanterini hazırladı. Hangi ağaçların yaygınlaştırılacağı tespit edildi. Bu ağaçların fidanlarını üretebilmek için Küçük Menderes Havzası’ndaki kooperatiflerle iş birliğine gidildi. Fidanlar üretilmeye başlandı. Önümüzdeki sonbaharda hem Büyükşehir’e ait ağaçlandırma alanlarında hem de park ve bahçelerde bu fidanlar toprakla buluşturulmaya başlanacak.