• Nevavprestij
EKONOMİ Haber Girişi : 16 Haziran 2023 16:14

İş İnsanı Medeni Yiğit yapı sektörünü değerlendirdi; ‘İnşaatta yoğunluk 10 yıl daha sürer’

İş İnsanı Medeni Yiğit yapı sektörünü değerlendirdi; ‘İnşaatta yoğunluk 10 yıl daha sürer’
Bodrum’a büyük ilginin olduğunu belirten İş İnsanı Medeni Yiğit,  “Özellikle pandemi döneminde yatırımların ötelenmesi, artan nüfus ile birlikte şu an stok sorunu yaşıyor. . Önümüzdeki 10 yıl daha inşaat sektöründe yoğunluğun devam edeceğini öngörüyoruz”

Türkiye’nin  önde gelen turizm merkezlerinden olan Bodrum’a inşaat yatırım projeleri ile turistik tesis yatırımları hayata geçirilmeye devam ediyor. İnşaat maliyetlerinde artışa rağmen Bodrum’a büyük ilginin olduğunu belirten İş İnsanı Medeni Yiğit,  “Özellikle pandemi döneminde yatırımların ötelenmesi, artan nüfus, özellikle de göçlerle birlikte şu an stok sorunu yaşıyor. Bu açığın kapatılması, artan maliyetler karşısında çok kolay görünmüyor. Önümüzdeki 10 yıl daha inşaat sektöründe yoğunluğun devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.

voyage otel

 

 

EGE ALTERNATİF/ÖZEL -   Dünyanın önde gelen turizm ülkelerinden Türkiye’de birbiri ardına turistik tesis yatırımları ve birbirinden gösterişli konut yatırım projeleri hayata geçirilmeye devam etmektedir. Bunların içerisinde otel yatırımları ve konut projeleri açısından en dikkat çekici yer olarak ise gözde tatil beldesi Bodrum öne çıkmaktadır.

 

Yerli yabancı birçok turistin özellikle yaz aylarında yoğun talep gösterdiği Bodrum’da son yıllarda  büyük yatırımlara ev sahipliği yapıyor. Dünyaca ünlü turizm markaların ardı ardına giriş yaptığı Bodrum, sektör temsilcileri tarafından Türkiye turizminin geleceği olarak gösterilmektedir.

 

Ünlü markaların, dev inşaat firmaların yoğun ilgi gösterdiği Bodrum’u ve yapı sektörünü İş İnsanı Medeni Yiğit ile değerlendirdik. Bodrum’da uzun yıllardan bu yana yapı ve hafriyat alanında yaptığı yatırımlar ve gerçekleştirdiği projelerle bilinen İş İnsanı Medeni Yiğit, yatırımların süreceği mesajını verdi. Özellikle pandemi sonrası Bodrum’un farklı bir noktaya evirildiğini belirten Yiğit, “Özellikle pandemi döneminde yatırımların ötelenmesi, artan nüfus, özellikle de göçlerle birlikte şu an stok sorunu yaşıyor. Bu açığın kapatılması, artan maliyetler karşısında çok kolay görünmüyor. Önümüzdeki 10 yıl daha inşaat sektöründe yoğunluğun devam edeceğini öngörüyoruz. Tabi marka firmalarının yatırımları Bodrum için ayrı bir şans. Bodrum koruma, kollama dengesi sağlanırsa gerçekten dünyada sayılı şehirler arasına girebilir.” İfadelerini kullandı.

 

 

 

YİĞİT: BODRUM’DA DENGEYE İHTİYAÇ VAR

 

 

İnşaat ve yapı sektöründe yeni anlayışların ön plana çıkması gerektiğini belirten Yiğit, özellikle Bodrum için uyarılarda bulunarak, “Bodrum bir kültür mozaiğidir. Hem gelir seviyesi olarak çeşitlilik göstermekte hem de farklı etnik, dini ve sosyolojik  unsurlar açısından. Dolaysıyla yeni süreçte, ilginin olduğu böylesi bir süreçte yeni yaklaşımlara ihtiyaç var. Bu süreçte hem lüks hem de alt ve orta gelir grubu segmentlerde öne çıkacak. Büyük şehirlerde site anlayışının oturması orta gelir grubunu normal apartmanlardan koparıyor. Alt gruptaki kişiler müstakilden apartman yaşamına geçiyor. Artan refah ve zengin yabancı turist ise lüks konut talebi oluşturuyor. Bodrum’da şu an bir çok proje üst gelir grubundan büyük talep alıyor. Ama inşaat sektörüne yatırım yapan tüm büyük firmaların orta ve alt gelir gruplarını da hedeflemeleri gerekiyor. Çünkü artan nüfusta bu kişilerin barınma ihtiyacı büyük önem taşıyor. Bu anlayış olmazsa önümüzdeki dönem için ciddi barınma sorunları olabilecek. Firmalar çalıştıracak eleman bile bulamayacaklar. Bu açısından bir denge politikasına ihtiyaç var Bodrum’da.” Dedi.

 

 

İNŞAAT MALİYETLERİ ARTI

 

 

 

 

İnşaat maliyet endeksinin yıllık yüzde 52,99 oranında artış gösterdiğine işaret eden  Yiğit, “Aslında sektör ciddi anlamda yatırım planlarını önüne koymuş durumda. Dışardan ciddi bir talep olmasında rağmen yaşanan maliyet artışı, talebe sekte vurmakta. Tabi maliyet arttıkça kalitesiz malzeme kullanımı yaygınlaşıyor ve kalitesiz yapılaşma ortaya çıkıyor. Bu hatanın yapılmaması lazım. Yaşanan tüm olumsuzluklara Bodrum için bu sürecin geçici olduğunu düşünüyorum. Benzer süreçleri daha önce de yaşadık. İşte 2008 yılında, 2012  yılında falan. Bu süreçleri de kayıpsız atlatarak yoluna devam etti yapı sektörü. Bodrum için umutluyum, hem kendi yatırımlarım hem de diğer firmaların yatırımlarıyla Bodrum’un hak ettiği yere taşınacağını düşünüyorum. Bu bağlamda Bodrum’da üretmeye, şehre istihdam olarak da katkı sunmaya devam edeceğim” diye konuştu.