İş Bankası, Mart 2025 itibarıyla aktif büyüklüğünü yıl sonuna göre yüzde 10,6 artışla 3,7 trilyon TL seviyesine yükseltti.Türkiye İş Bankası, Mart 2025 iti
İş Bankası, Mart 2025 itibarıyla aktif büyüklüğünü yıl sonuna göre yüzde 10,6 artışla 3,7 trilyon TL seviyesine yükseltti.
Türkiye İş Bankası, Mart 2025 itibarıyla aktif büyüklüğünü yıl sonuna göre yüzde 10,6 artışla 3,7 trilyon TL seviyesine yükselttiğini duyurdu. Bankanın, Mart sonu itibarıyla nakdi kredi hacmi de yıl sonuna kıyasla yüzde 9,7 artışla 1,8 trilyon TLye, gayrinakdi kredi hacmi ise yüzde 12,5 artışla 655,3 milyar TLye ulaştı; böylece ekonomiye sağlanan toplam kaynak tutarı 2,5 trilyon TL oldu.
Müşteri sayısını 25 milyona yükseltti
Yaygın dağıtım ağı, dijital temas noktaları, geniş ürün yelpazesi ve kaliteli hizmet sunumuyla toplam müşteri sayısını 25 milyona ulaştıran İş Bankası, mevduat hacmini de yıl sonuna kıyasla yüzde 14,8 oranında artırarak Mart sonu itibarıyla 2,4 trilyon TLye yükseltti.
İlk çeyrekte 2 milyar doları aşkın yurt dışı kaynak
Yurt dışı finansman imkânlarını aktif olarak kullanmaya devam eden İş Bankası, 2025 yılının ilk çeyreğinde sağladığı toplamda 2 milyar doları aşkın kaynakla ekonominin lokomotif ve dönüştürücü özellikteki alanlarını desteklemeyi sürdürdü. Banka, Nisan ayında da Fransız Kalkınma Ajansının özel sektör temsilcisi Proparco ile 5 yıl nihai vadeli 100 milyon Euro tutarında yeni bir kredi anlaşması imzaladı. İki kurum arasında uzun süredir devam eden iş birliğinin parçası olan anlaşma ile, iklim finansmanı projelerine verilen desteğe ve aynı zamanda mikro, küçük ve orta ölçekli müşterilerin finansman ihtiyaçlarını karşılamaya devam edilmesi hedefleniyor.
"Ülke ekonomisine desteğimizi sürdürmeye devam ediyoruz"
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ülke ekonomisine desteklerini sürdürmeye devam ettiklerini, ekonominin lokomotifi olan KOBİlere ve ihracatçılara özel bir önem atfettiklerini belirterek, "Mart sonu itibarıyla nakdi KOBİ kredilerindeki pazar payımız 2023 yılsonuna kıyasla 2,2 puan artışla yüzde 21,9a, gayrinakdi KOBİ kredilerindeki payımız ise 4,1 puan artışla yüzde 22,7ye yükseldi. İhracat kredilerinde de özel bankalar arasındaki lider konumumuzu sürdürerek pazar payımızı 4,6 puan artışla yüzde 29,6a çıkardık" dedi.
Finansal sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde, İşCepin son iki yıldır Global Finance tarafından dünyanın en iyi mobil bankacılık uygulaması seçildiğini hatırlatan Aran, bankanın dijital müşteri sayısının bu dönemde 16,4 milyona ulaştığını, vadeli tasarruf mevduatı hacminin yüzde 89,6sının, ihtiyaç kredisi kullandırımlarının da yüzde 91inin dijital kanallar üzerinden gerçekleştiğini vurguladı.
"İhtisas şube modelini genişletiyoruz"
İş Bankasının ihtisas şubeciliği yaklaşımına da değinen Aran; tarım, teknoloji ve finans ekseninde bütüncül bir bakışla sürdürülebilir tarımsal üretime katkı sağlamaya yönelik Tarım İhtisas Şubelerini ülke genelinde yaygınlaştırmaya devam ettiklerini belirtti. 1954 yılından bu yana hizmet veren Adana Kozan Şubesini bu dönemde yeni konsept ve tasarımıyla Tarım İhtisas Şubesi olarak çiftçilerle buluşturduklarını söyleyen Aran, sözlerini şöyle sürdürdü: "İhtisas şube modelini geçen yıl turizm sektörünü de kapsayacak şekilde genişletmiştik. Son olarak ihtisaslaşmaya yeni bir kulvar ekleyerek Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) özel olarak tasarlanan ilk OSB İhtisas Şubesini Ankaradaki İvedik OSB içerisinde hizmete açtık. İş Bankasının sanayi sektörüne verdiği desteği ve Organize Sanayi Bölgelerinin finansal ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirme konusundaki kararlılığını gözler önüne seren bu adım, sanayi üretiminin finansal altyapısını güçlendirmeyi ve OSBlerdeki işletmelerin büyümesine katkı sağlamayı amaçlıyor. Sağlam finansal yapımız ve uzun vadeli değer oluşturmaya odaklanan kapsayıcı hizmet anlayışımızla, ülke ekonomisine kesintisiz destek vermeye devam edeceğiz."
Girişimlere sunulan destekler
2021 yılında hayata geçirilen Girişimcilik Şube Modelinin ise başta teknoloji girişimleri olmak üzere girişimcilik ekosisteminin paydaşlarına yönelik ihtiyaç odaklı ürün ve hizmetler sunmakta olduğunu, bu şubeler aracılığıyla 3.700ün üzerinde müşteriye hizmet verildiğini aktaran Aran, "Girişimcilik ekosistemindeki varlığını; özel sermaye yatırımlarının yanında inovatif çözümler üreten teknoloji girişimlerine sunduğu desteklerle güçlendirmeye devam eden bankamız, ülkemizin yanı sıra ABDde Silikon Vadisinde ve Hollandadaki şirketleriyle de bu varlığı İş Grubu olarak küresel ölçeğe taşıdı. Bu çerçevede yapılan 122 adet yatırımın yaklaşık tutarı 400 milyon dolara ulaştı" diye konuştu.
Banka, teknoloji girişimlerini hızlı ölçeklendirmek adına 2017 yılında başlattığı Workup Girişimcilik Programına ek olarak 2023 yılında Yapay Zeka Fabrikasını hayata geçirdi. Yapay zeka, tarım, sürdürülebilirlik, oyun teknolojileri dikeylerine öncelik vererek düzenlenen programlardan bugüne kadar 203 girişim mezun oldu.
Özkaynak büyüklüğü 326,4 milyar TLye yükseldi
Yılın ilk 3 ayında 12,4 milyar TL düzeyinde kâr eden bankanın özkaynak büyüklüğü 326,4 milyar TLye ulaşırken, sermaye yeterliliği oranı ise yüzde 17 seviyesinde gerçekleşti.