• Nevavprestij
ÇEVRE -YAŞAM Haber Girişi : 30 Mart 2022 15:49

İnşaat Ruhsatının İptalini İstediler!

 İnşaat Ruhsatının İptalini İstediler!
SOL Parti Milas İlçe Örgütü, Ağaoğlu ve NET Holding’in beraber yapmayı planladığı yaşam alanına tepki gösterdi. Açıklamada, inşaat ruhsatının iptal edilmesini istendi.

SOL Parti Milas İlçe Örgütü, Ağaoğlu ile NET Holding’in Hasanbağ Mevkisi’ne yapacağı yaşam alanı projesinin Tuzla Sulak Alanı’na zarar vereceğini belirtti. Alanda yapılan açıklamada, Milas Belediyesi’nin verdiği inşaat ruhsatının iptal edilmesini istedi.

voyage otel

 

Açıklamada, “Milas-Bargilya Tuzlası Hasan Dağı Mevkiinde bulunan, yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan, birçok canlının üreme ve doğal yaşam alanı olan Bargilya Tuzlası Sulak Alanı’na, turizm amaçlı konut vb. tesisler yapılmasıyla ilgili olarak hazırlanan ÇED raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ne yazık ki olumlu olarak düzenlenmiştir. Bu karara 1 Temmuz 2021 tarihinde TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu, Bakanlığa dava açmış, davaya Muğla Büyükşehir Belediyesi de 22 Ekim 2021 tarihi itibarıyla müdahil olduğu öğrenilmiştir. 27 Ekim 2021 tarihinde mahkeme, taraflar ve bilirkişi heyetinin alanda yaptığı keşif sonucu, mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, “ÇED Olumlu” kararı verildiği, 743 bin metrekare inşaat alanı yapılaşmaya açıldığı belirtilmiş olup, bu özel koruma alanının geri dönülmez şekilde zarar göreceği, bunun da kabul edilemez bir durum olduğu da, açık bir şekilde ifade edilmiştir” denildi.


Alanın çok özel bir bölge olduğu vurgulanan açıklamada, “Türkiye’nin de imzacısı ve tarafı olduğu, Anayasa’nın 90. Maddesi itibariyle kanun hükmünde olan ve bu alanı da doğrudan ilgilendiren Bioçeşitlilik sözleşmeleri, bu bölge ile doğrudan ilgilidir. Bu devasa yıkım projesinin Mandalya (Güllük) Körfezi’ne atık boşaltımı nedeniyle verebileceği zararların da boyutu henüz bilinmemektedir. Deniz canlıları çeşitliliği ve verimliliği açısından son derece zengin olan Mandalya Körfez’i de, bu nedenle tehdit altındadır” ifadeleri kullanıldı.

 

‘ANAYASAL HAKLARI KULLANACAĞIZ’

 

3 bin 500 yıl geriye giden bu arkeolojik alanın korunmasının da son derece önemli olduğu belirtilen açıklamada, “Bir diğer nokta da yapılacak baraj ve yapay göletlerle yeraltı ve yerüstü doğal su kaynakları zarar görecek olması, bölgede kullanılmakta olan tarımsal su kaynaklarının da azalacak olmasıdır. Net Holding-Ağaoğlu ortaklığında yapılmak istenen devasa ‘turizm kenti’ projesine ÇED olumlu kararına karşı açılmış iki davaya, 11 bilirkişi ‘ÇED olumlu kararı uygun değildir’ diye raporuna rağmen Milas Belediyesi, müdahil olduğunu belirttiği ilgili dava sonuçlanıncaya kadar, gereken iradeyi göstermesi ve projeye onay vermemesi gerekirdi. Milas Belediyesi ne yazık ki zafiyet göstermiş ve projeye onay vermiştir. Ülkesin her karış toprağına, suyuna, havasına ve tüm değerlerine sahip çıkmayı ilke edinmiş SOL Parti olarak faunası, florası ve arkeolojik öneminin yanı sıra, kültürel ve toplumsal bağlarını da yok etmeye yönelik bu projeye hayır diyoruz. Bu projenin gerçekleşmemesi için anayasal tüm haklarımızı kullanarak karşı çıkacağımızı belirtiyoruz” denildi.

 

Talepler ise şu şekilde sıralandı:

 

“-4167 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gereğince, yeni bir koruma planı yapılıncaya kadar, tüm imar plan ve inşaat hazırlık çalışmaları derhal durdurulmalıdır.

-İlgili ÇED raporu Çevre ve şehircilik bakanlığınca iptal edilmelidir.

-Milas Belediye Meclisi, ilgili talihsiz kararını yeniden gözden geçirmeli, verilen yapı ruhsatını iptal etmelidir.”