• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 19 Ekim 2022 14:00

İHD: Ege Bölgesi hapishanelerinde 6 ayda 572 hak ihlali

İHD: Ege Bölgesi hapishanelerinde 6 ayda 572 hak ihlali
İHD İzmir Şubesi, Ege Bölgesindeki cezaevleriyle ilgili raporunda, hasta mahpus sayısında artış olduğu, kapasite yetersizliğinin, hijyen sorunları ile yetersiz yemek ve ranzayı beraberinde getirdiği bilgisini verdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, Ege bölgesi cezaevlerindeki hak ihlalleriyle ilgili hazırladığı 6 aylık raporunu açıkladı.

voyage otel

 

MA’nın haberine göre, İHD Şubesi Hapishane Komisyonu Sözcüsü Ahmet Çiçek, bölgede bulunan 18 cezaevinde de önceki yıllarda olduğu gibi baskıcı ve insanlık onuruna yakışmayan uygulamaların devam ettiğini söyledi.

 

Ege Bölgesindeki cezaevlerinde 572 ayrı hak ihlali tespit ettiklerini belirtti:

“Koğuşlardaki kapasitenin üstünde tutulan mahpuslara; yemeklerin, yetersiz verildiği, bazı mahpusların yerde veya dönüşümlü yatmak zorunda kaldığı, hijyenik olmayan ortamlarda yaşamak zorunda kaldıkları, bu durumun mahpusların sağlıklarında olumsuzluklar yarattığı bunun sonucu olarak da hasta mahpuslarda artış gözlemlendi.”

 

Kitaplar verilmiyor


Mahpusların ailelerinden uzak cezaevlerine sürgün edilmesiyle ailelerinde cezalandırıldığını vurgulayan Çiçek, ailelerin sıkı arama uygulamaları ve tacizlerden dolayı sıkıntı yaşadığını da belirtti. Böylece tutukluların aile bütünlüğü ve dış dünya ile iletişimlerinin de kısıtlandığına dikkati çeken Çiçek, sözlerine şöyle devam etti:

 

“İzmir T Tipi Kapalı ve F Tipi Kapalı hapishanelerinde Kürtçe mektupların ‘anlaşılmayan dil denilerek’ verilmemesi ve gönderilmemesi haberleşme özgürlüğünün ihlalidir. Türkçe yazılı mektupların ise mahpusların eline geç ulaşması söz konusudur.

“Haberleşme özgürlüğünün içinde zamanında bilgi ve habere erişim hakkı da dahildir. İdare mektupları zamanında teslim etmek ile yükümlüdür. Belirsiz ve tanımsız bir süre ile sınırsız hak ve yetkiye sahip değildir.

“Ayrıca mahpuslara, kendi yazdığı kitaplar bile verilmiyor. Kürtçe kitaplar da alınıp yok ediliyor.”

 

Hücre cezası, kötü muamele ve işkencede artış


6 ayda disiplin cezalarında artış yaşandığını vurgulayan Çiçek, şunları söyledi:

“Hücre cezalarının sayısının artması, hapishane idaresi bilgisi dahilinde olan veya olmayan mahpuslara yönelik gardiyanlar tarafından gerçekleştirilen ağır darp, kötü muamele ve işkence olaylarının bazıları doktor raporlarında yer alıyor.

“Mahpus beyanlarına göre bazı zamanlarda hapishane doktoru rapor vermiyor. Bu, Birleşmiş Milletler Mahpusların İşkenceye Karşı Korunmasında Sağlık Personeli Tıbbi Etik İlkeleri’nin 4. Ve 5. Maddelerine aykırı.

 

“Hapishane idaresinin keyfi tutum ve davranışlarını önlemek ve mahpusların koşullu salıverilme haklarından yararlandırılmamasının önüne geçmek yerine aksine bu duruma yasal zemin hazırlandı. Bunun sonucu olarak birçok mahpusun infazı geciktirildi.”

 

Hasta mahpuslar ring aracıyla götürülüyor


Raporda, mahpusların yeterli, düzenli ve sağlıklı beslenme haklarının da engellendiği ifade edildi:

 

“Hasta mahpusların tedavilerinde gerçek anlamda sıkıntılar yaşanıyor. Rutin, belli zaman aralıkları ile kontrole götürülmeleri gereken hastalar götürülmüyor, değişik gerekçeler ileri sürülüyor. Hastaneye gidiş gelişlerde çıplak arama, ağız içi araması gibi uygulamalar var. Zaten hasta olan kişilerin sağlıksız bir yapısı olan ring araçları ile götürülmeleri enfeksiyon hastalıklarına yakalanmalarına da neden oluyor.

“Bunların yanı sıra sık sık odaların basılması, eşyaların dağıtılması, eşyalara el koyma, işkence, kötü muamele, darp, tehdit, hakaret, ayakta sayım uygulamaları görülüyor.”