• raşit emir süer
EKONOMİ Haber Girişi : 15 Kasım 2022 13:00

Hamdullah Öztürk: İnşaat sektöründe maliyetler 5 kat arttı

Hamdullah Öztürk: İnşaat sektöründe maliyetler 5 kat arttı
Öztürk İnşaat Yapı Market’in yöneticisi Hamdullah Öztürk, "Son 1,5-2 yılda inşaat sektöründe maliyetler yüzde 300-400 arttı. İnşaat temel malzeme fiyatlarında yüksek bir artış söz konusu” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. İnşaat maliyet endeksi eylülde aylık bazda yüzde 1,57, yıllık bazda yüzde 119,83 artış kaydetti.

voyage otel

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun rakamlarını değerlendiren Öztürk İnşaat Yapı Market’in yöneticisi Hamdullah Öztürk, inşaat sektörünün diğer sektörlere göre maliyetlerin çok arttığını ifade etti.

 

 

"İNŞAAT SEKTÖRÜNDE MALİYETLER YÜZDE 300-400 ARTTI"

 

Son 1,5-2 yılda inşaat sektöründe maliyetlerin yüzde 300-400 arttığını dile getiren Hamdullah Öztürk,  "İnşaat temel malzeme fiyatlarında yüksek bir artış söz konusu. Metreküpünü 200-250 TL’ye aldığımız beton, bugün bin TL’den alınıyor. Bu anlamda beton maliyeti 5 katına çıkmış durumda. Demir, alüminyum, cam, PVC, seramik gibi inşaatın ana kalem temel malzemelerinde en az yüzde 300 olmak üzere ciddi bir artış söz konusu. Bu artış otomatikman daire fiyatlarına yansıtmak durumunda kaldı. Bununla birlikte vatandaşların konut alımı noktasında ciddi bir düşüş var. Geçtiğimiz yılla bu yıl arasında hem üretim hem de satış noktasında ülkemizde yaşadığımız çok ciddi bir problem var. Çözüm için hükümetimiz belirli adımlar atmış olsa da sektöre çok fazla yansıması olmadı.” Dedi.

 

 

"KONUT FAİZİNİN İNMESİNİN KONUT ALIMINA BİR KATKISI OLMADI"

 

Gelişen ekonomik koşullar nedeniyle bankaların konut kredisinde daralmaya gittiğini belirten Hamdullah Öztürk, “Yüzde 0.99 faizli konut kredisi açıklandı. Bugün kamu bankalarına müşterilerimizi yolladığımızda 200-250 bin TL gibi komik bir rakam verebilecekleri yönünde geri dönüş alıyoruz. Daire fiyatlarının 2-2,5 milyon TL seyrettiği bir dönemde 250 bin TL gibi bir kredi, vatandaşın konut alabilmesi için imkânsız bir rakam. Dolayısıyla burada bir sıkışıklık var. Konut faizinin inmesinin konut alımı noktasında katkısı olmadı çünkü bankalar bu noktada kredi vermiyorlar, müşterilerimiz limitleri olsa dahi kredi alamıyorlar.” diye konuştu.

 

"KONUT ARZINDA CİDDİ BİR SIKINTI YAŞAYACAĞIZ"

 

Hamdullah Öztürk, Bodrum’da konut fiyatlarının maliyetle birlikte yükselemeye devam edeceğini söyledi. Bodrum’da lüks konut ve yatırımların süreceğini dikkat çeken Hamdullah Öztürk, asgari ücretle çalışanların ev alma hayallerinin ertelendiğini söyledi. Konut fiyatlarının her gruptan vatandaşın alabileceği seviyeye gerilemesi gerektiğine vurgu yapan Öztürk,  "Bakıldığında bunun çok mümkün olduğu görülmüyor. Arsa fiyatları ve oranları hala aynı, yüzde 45-50’lerde. İnşaat maliyetleri de bırakın düşmeyi, geçen aylarda enerji maliyetinin yükselmesiyle beraber tekrar inşaat malzemeleri yükselmeye başladı. Dolayısıyla fiyatlarda bir düşüş beklemiyoruz. Aksine şu anda konut üretiminin düşüklüğünden dolayı Bodrum ve Türkiye genelinde konut arzında da ciddi bir problem yaşayacağız çünkü konut üretimi noktasında şu an çok düşük bir seviyedeler. Önümüzdeki yıl bunu çok daha ciddi bir şekilde hissedeceğiz” dedi.