• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 15 Eylül 2022 16:18

Halikarnas Grubu, ilkeli ve tutumlu bir seçim süreci istiyor

Halikarnas Grubu, ilkeli ve tutumlu bir seçim süreci istiyor
Halikarnas Çalışma Grubu’nun Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Başkan Adayı Engin Kaplan, ilke ve hedeflerini açıkladı. Kaplan, Bodrum iş dünyasının ortak mutabakatı neticesinde Halikarnas Çalışma Grubunun ortaya çıktığını belirti

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) organ seçimlerinde Halikarnas Çalışma Grubu, olarak katılacak olan grup üyeleri  bir araya geldi. Hillstone Hotel’de düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında Halikarnas Çalışma Grubu’nun Başkan Adayı Engin Kaplan, önemli açıklamalarda bulundu.

voyage otel

 

İlke ve esaslarını tek tek açıklayan Kaplan, “Bodrum Ticaret Odası hem bölgemizin hem ülkemizin önemli kurumları arasındadır. Bugüne kadar başarılı dönemlerinin yanında veriminin düştüğü dönemleri de olmuştur. Bu da doğal ahengin bir parçasıdır. Ve değişimi mecburi kılmaktadır. Uzun bir süredir odamızın performansı ve veriminin düştüğü, esnaf ve iş dünyasına dokunan, iyileştiren, eşlik eden çıktılar üretemiyor olduğu yönünde eleştirileri hem içinde olduğumuz iş dünyasından dinliyor, hem de yoğun iş hayatı gerçeklerimiz dahilinde bizzat deneyimliyoruz.” Dedi.

 

ORTAK MUTABAKAT, ORTAK İRADE 

 

Bodrum iş dünyasının ortak iradesi olarak ortaya çıktıklarını belirten Kaplan, “Odamızın yönetimi ve önde gelen isimleriyle kimi zaman kişisel, kimi zaman kurumsal iletişimlerimizde; bizde biriken eleştiri, öneri ve projeler aktarılmıştır. Bu konularda daha verimli sonuçlar beklendiği konusunda iletişimlerimiz de olmuştur. Ve fakat gelinen noktada bir değişimin en verimli, sürdürülebilir ve sağlıklı yol olduğunda mutabık kalınmıştır. Kim mutabık kalmıştır? Bodrum iş dünyası ve yerel esnafımızın birçok sektör, STK, oda, siyasi parti mensuplarından oluşan, beşeri ve ticari ilişkilerimizin bize kazandırdığı dostlarımız mutabık kalmıştır. Ve bu mutabakat Halikarnas Çalışma Grubunu ortaya çıkarmıştır. Halikarnas Çalışma Grubu, Bodrum Ticaret Odası’nda değişimin zamanının geldiğini, yeni kadrolar, yeni bir yönetim tarzı ve yaklaşımı ile Bodrum’a, yerel esnafımıza, iş dünyamıza ve geleceğimize dair yapabileceği çok şey olduğunu söyleyen bir oluşumdur. Bodrum iş hayatının her katmanından doğal yollarla bir araya gelen, aynı fikri ve ideali paylaşan iş insanları çevresinde, birkaç ay içinde oluşan, büyüyen ve değişime yönelik irade sergilemeye karar veren bir topluluktur.” Diye konuştu.

 

Göreve geldikleri takdirde odanın 10 olan meslek grubu sayısını arttıracaklarını söyleyen Kaplan, Bodrum’da yüksek kiralar meselesine de vurgu yaparak, “Bodrum’da ev kiraları ile ilgili ortaya çıkan tablo özellikle çalışanlarımız için büyük soruna dönüşmüştür. Bu durum işverenlerin çözebileceği matematiğin dışına çıkmıştır. Bodrum iş dünyasının ve özellikle yerel esnafın ayakta kalabilmesi için bu sorunun sürdürülebilir yöntemlerle çözümü elzemdir. Bu konuda ancak Bodrum iş dünyasının birlikte hareket ederek çözebileceği makro çözümler işe yarayacaktır. Bu çözümlerin uygulanmasında etkin bir biçimde dahil olunmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

EĞİTİM VE İSTİHDAM KONUŞULACAK

 

Eğitim ve istihdam konularına ilişkin de değerlendirmede bulunan Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Bodrum iş dünyasının yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri de istihdam sorunudur. Ülkemiz işsizlik sorunu ile mücadele ederken Bodrum iş dünyasının sürekli devam eden bir çalışan sorunu vardır. Bunun altında yatan en önemli etkenlerden biri ara eleman yetiştiren eğitim kurumlarımızın yetersiz kalmasıdır. Bodrum iş hayatında etkin olan sektörleri besleyecek yönde eğitim veren kurumlara ihtiyaç vardır. Bu yönde stratejik çalışmalar içinde bulunmalıyız.  Bodrum iş hayatını besleyen sektörlerin tedarik zinciri, depolama sorunu, sanayi sitesi sorunu, çevre sorunu, su sorunu gibi konular üzerinde çalışılmalıdır. Yerel esnafın, Bodrum’un asıl yükünü çeken yerel işletmelerimiz ve tesislerimizin mücadele ettiği alanlarda, yanında hissettiği destek ve çözümler üretilmelidir.  Bu sonuçlar sağlıklı bir değişim ile mümkündür. Bu sonuçları üretebileceğine, yetkinliğine ve motivasyonuna inanan, Bodrum’dan değer alan, aldığı değerin karşılığını ödeme sorumluluğu hissettiği için bir araya gelmiş bir topluluk var. Hiçbir parti, ekol, STK, kurum ya da şahsa angaje olmayan, doğal ve gerçek bir topluluk.  İş bölümü, samimiyet ve dürüstlük ekseninde hareket ediyoruz. Başarımızın bu ilkeler sınırlarında mümkün olmasını önemsiyoruz. Aksini başarı olarak kabul etmiyoruz.”

 

YEREL ESNAF VURGUSU

 

Yerel esnafı koruyan stratejik çalışmalara imza atacaklarının altını da çizen Kaplan, “Bodrum’un ekonomisini ayakta tutan yerel esnaftır. Hem operasyonel açıdan hem de maddi açıdan. Fakat çok uzun yıllardır devam eden kontrolsüz büyüme, kaynakları sınırlı yerel esnafı büyük sermaye karşısında çaresiz bırakmıştır. Yerel esnafımızı güçlendirecek, bilinçlendirecek, geliştirecek stratejiler üretilmelidir.  Önümüzdeki seçimler için rakiplerimize de kolaylıklar ve güzel çalışmalar diliyoruz. Hepsiyle ilişkilerimizin eskisinden daha lezzetli hale gelmesini temenni ediyor, seçimlerin Bodrum’a, yerel ekonomimize, Bodrum Ticaret Odamıza, ülke ekonomimize ve yarışan tüm gruplara en hayırlı sonuçları doğurmasını diliyoruz” dedi.

 

 

HAK KAYBI VAR 

 

Bodrum Ticaret Odası üyelerinin yüzde 40’ının seçimde oy kullanamayacak olmasını da değerlendiren Kaplan, “İletişimden yoksun, kamuoyuna yapılması gereken bilgilendirmelerin yapılmadığı bir süreçle karşı karşıya kaldık. Bunu böyle beklemiyorduk. İlan tarihleri, birtakım yerel gazetelerde yayınlanır. Biz bunları oralardan takip ederiz. Buna göre insanların rahat rahat odaya borcunu ödeyebileceği bir vakitte askıda tutulur. Bunlar duyurulur. Ticaret Odamızın SMS ile ‘Borçlarınızı ödeyin, oy hakkını gasp olmasın’ demesini bekliyorduk. Aslında bir gazeteye ilan verilmiş ama biz hangi gazete olduğunu bulamadık. Şu an karşılaştığımız tabloda çok ciddi hak kaybı var.” Diye konuştu.

 

BESİAD TARTIŞMASINA NOKTA KOYDU


BESİAD üzerinden yapılan tartışmalara da açıklık getiren Kaplan, “Ben BESİAD üyesi olmaktan gurur duyuyorum, 2 dönem başkanlık yapmış olmaktan gurur duyuyorum. BESİAD bir aday çıkarabilir mi? Evet, çıkarabilir. Ama çıkarmamıştır. Çıkarmış olsaydı da bunu gururla söylerdik. BESİAD zamanında aday çıkarmıştır. O çıkarılmış olan adaylığın hareketi sonucu Mahmut Kocadon başkan olmuştur.” İfadelerini kullandı.