• Nevavprestij
BODRUM ÖZEL Haber Girişi : 13 Ekim 2021 14:48

Halikarnas Balıkçısı Anma Töreni Gerdi! Kaymakam Bayar, Alanı Terk Etti!

Halikarnas Balıkçısı Anma Töreni Gerdi! Kaymakam Bayar, Alanı Terk Etti!
dünyaca ünlü edebiyatçı, yazar şair Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’yı anma töreninde konuşan emekli öğretmen Hatice Yücel'in sözleri töreni gerdi. O sözler sonrarı Kaymakam Bayar töreni terk etti

Haber Merkezi- Muğla’nın Bodrum ilçesinde sürgüne gönderilen ve 48 yıl önce yaşamını yitiren dünyaca ünlü edebiyatçı, şair, yazar ve doğa tutkunu Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabağaçlı’yı Anma Törenleri bugün sabah saatlerinde Balıkçı’nın Gümbet Mahallesi Gönül Tepe’deki Müzesi ve Mezarı’nda başladı.

voyage otel

Törene Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Tutkun, Balıkçı’nın torunu Sibel Kabaağaçlı, şairler, yazarlar, ilk ve ortaokul öğrencileri ve Bodrumlular katıldı. 4 öğrenci Halikarnas Balıkçısı’nın ressam, şair, yazar ve balıkçı rollerine girerek ünlü edebiyatçıyı anlattı.

Bodrum deniz müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu’nun öncülüğünde düzenlenen törende konuşmalar yapıldı, şiirler okundu.

 

 

BALIKÇI SÜRGÜNÜ MAVİYE ÇEVİRMİŞTİ

 

Bodrum’da yaşayan emekli öğretmen ve yaklaşık 10 yıl Çağdaş yaşamı destekleme Derneği Bodrum Şubesi Başkanlığı yapan 78 yaşındaki Hatice Yücel “Sözlerimi çok uzatmayacağım çünkü 48 yıldır beni dinliyorsunuz. Bugün değişik sesler, yüzler görünce mutlu oldum. Bunun gerçekten el değiştirmesi gerekir. 1966’da Bodrum Ortaokulu’na 20 yaşında Türkçe öğretmeni olduğumdan bugüne, başta ‘Gündüzünü Kaybeden Kuş’, değil mi Serdar, Miho’yla başlayarak bugüne kadar Gönül Tepe’ye kadar geldiğimiz zaman Bodrum’un, Bodrumlunun ona saygı gösterdiğine inanıyorum. Ama hiçbir şey yeter değildir Halikarnas Balıkçısı için. 30 kitabı, mavi yolculuğu, arkeologluğu, kültür mirasçılığı, düşünsel mirasçılık, yaşam sevinci, yaşam direnci nedir sürgünlük ki? Büyüttün masmavi yaptın. Evet, masmavi yaptı o. Şimdi sıra bizde arkadaşlar, gençler, çocuklar… onun için hala bu yaşta didiniyorum. Bodrum’un eleştirilmesi kolay. Nedenleri de belli. Öyleyse bakalım biraz çevremize. Eğitim ne yaptı şimdiye kadar? Yöneticiler ne kadar sevgiyle yaklaştı? Balıkçısı yaklaştı, gitti onun arkasından. Mavi yolculuklara açıldı. Ama o gün süngerde, denizde vurgun yiyenler vardı, bugün ise teknelerle kıyılarımızı kirletiyor. Kıyılarımızı sabotaj ediyor. Saraylar yaptırıyor. Bunu söylemek zorundayız. Çünkü bu zincirin halkalarını yaşadım. Teşekkür ederim.” Diye konuştu.

 

 

KAYMAKAM BAYAR,  YÜCEL’İN SÖZÜNE KARŞILIK  “BİR SAATTİR SİYASET YAPIYORSUNUZ”

 

Töreni Bodrum Belediye Başkan yardımcısı Hüseyin Tutkun ile birlikte izleyen Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar ise izlediği yeden Hatice Yücel’in ve tören alanının ortasına gelerek “Ben Kaymakam olarak geldim buraya, 1 saat oldu siyaset yapıyorsunuz. Burada halen konuşuyorsunuz. Ben duamı yapıp gideceğim. Ben buraya anmaya ve bir fatiha okumaya geldim. Bulunduğunuz ortamda devlet adamlarını suçlamalar, sarayları suçlamalar, yapmayın bunları gerek yok yani.” Dedi. Hatice Yücel ise “ben öyle bir şey yapmadım genel konuştum, bunlar Balıkçı’nın düşünceleri ve görüşleri” diyerek yanıt verdi. Kaymakam Bayar ardından Halikarnas Balıkçısı’nın mezarı başına giderek dua yaptı ve törenden ayrıldı.

 

TÖREN DEVAM ETTİ

 

Kaymakam Bayar’ın törene müdahale etmesi ile yaşanan gerginlikten kısa bir süre sonra tören devam etti. Öğrenciler şiirlerini, okudu, Halikarnas Balıkçısı’nın mezarı başına Bellasoma ağacı dikildi. Törene katılanlar Balıkçı’nın torunu Sibel Kabağaçlı mezara begonviller ve zeytin dalları bıraktı. Anma etkinliği müzisyen Özgür Kıyat’ın özgün müziklerle verdiği konser ile sona erdi. Anma etkinlikleri çerçevesinde bugün Halikarnas Balıkçısı kitap yazarları, Sönmez Taner & Rüştü Tezcan, Meltem Ulu, Metin Erdoğan & Selen Cambazoğlu, Hatice Orman, Demircan Türkdoğan'ın Deniz Müzesinde imza günü düzenlenecek. Akşam ise Bodrum Kalesi’nde Mavi Sürgün Oratoryosu sahnelenecek.