• ali öztürkl hdr ilanı
KÜLTÜR-SANATHaber Girişi : 23 Mayıs 2025 17:25

Göktürklerin Gizemli Mirası: Taşbabalar belgeselinin galası Ankarada yapıldı

Göktürklerin Gizemli Mirası: Taşbabalar belgeselinin galası Ankarada yapıldı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Moğolistan Bilimler Akademisi işbirliğinde hazırlanan "Göktürklerin Gizeml
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Moğolistan Bilimler Akademisi işbirliğinde hazırlanan "Göktürklerin Gizemli Mirası: Taşbabalar" adlı belgeselin galası Ankarada yapıldı.
TİKA, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Moğolistan Bilimler Akademisi işbirliğinde hazırlanan Göktürklerin Gizemli Mirası: Taşbabalar belgeselinin galasına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, TİKA Başkanı Serkan Kayalar ve protokol üyeleri ve davetliler katıldı. Hazırlanan belgesel ve yapılan saha çalışmalarına dair konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Çam, "Bu çalışmalar sadece Türkiye için değil, bütün Türk dünyası, bütün dünya mirası açısından çok önemli. Tabii aynı zamanda bizim geleceğe dönük önemli çalışmalarımız var. Dünya konjonktürünün değiştiği, geliştiği bir dönemde köklerimize ait olan bütün değerlerimize, medeniyetin merkezinde olan Göktürk mirasının yaşatılması ve bunun aktarılmasıyla ilgili çalışıyoruz. Yakın coğrafyamız başta olmak üzere uzak coğrafyaya kadar değişen dünya konjonktüründe Türkiyenin artık söyleyeceği bir sözü var, çözebileceği imkanları var" şeklinde konuştu.

"Moğolistandaki bu çalışmalar 30 seneyi aşıyor"
TİKA olarak 1994ten bu yana Moğolistanda 900e yakın proje gerçekleştirildiğini vurgulayan TİKA Başkanı Kayalar ise, "Eğitimden sağlığa, kültürden tarıma bugün şahit olacağımız ortak mirasa kadar birçok alanda projeyle Moğolistanda iz bıraktık. Moğolistandaki bu çalışmalar 30 seneyi aşıyor. Moğolistandaki Türk Anıtları Projesi, kısa adıyla MOTAP başlamıştık. Sayın Cumhurbaşkanımız çok güçlü bir şekilde bu projelere sahip çıktı. Bilge Kağan ve Kül Tigin anıtlarının korunduğu müzeyi inşa ettik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğanın talimatıyla Bilge Tonyukuk Anıtına giden o yolu inşa ettik" dedi.

"4 bin kilometrelik bir saha tarandı, bilimsel raporlar hazırlandı"
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Moğolistan Bilimler Akademisi ve TİKAnın örnek teşkil edecek bir işbirliği içerisinde olduğunu belirten Kayalar, "Göktürkler dönemine ait 10 taşbaba var. Biliyorsunuz modern restorasyon teknikleriyle restore edildi. Zaten belgeselinde bunlara şahit olacağız. Bu taş heykeller hem Moğolistan ve Türkiyeyi birbirine bağlayan şahitlikler, aynı zamanda hem kadim Türk töremizi hem inanç sistemini yansıtan çok önemli belgelerden birisi. Restorasyonlar sırasında 4 bin kilometrelik bir saha tarandı, bilimsel raporlar hazırlandı. Bugün de bu belgesele bu çalışmalar ilham oldu diyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından belgesel gösterimi yapıldı.