• raşit emir süer
POLİTİKA Düzenleme Tarihi : 14 Ağustos 2020 14:49 Haber Girişi : 14 Ağustos 2020 14:53

Girgin, Selimiye- Kılavuz yangınını meclise taşıdı

Girgin, Selimiye- Kılavuz yangınını meclise taşıdı
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, 8 Ağustos’ta Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Selimiye ve Kılavuz Köyleri arasında çıkan orman yangını ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, 8 Ağustos’ta Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Selimiye ve Kılavuz Köyleri arasında çıkan orman yangını ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

voyage otel


“Orman yangınları Muğla ilimizin her zaman önemli sorunlarından biri olmuştur. Ekonomik ve çevresel zararlarının ötesinde orman yangınları, ormanın içindeki tüm canlıları yok ederek doğal yaşamı da tahrip etmektedir. Yangınlardan sonra ormanlarımızın ve tarım arazilerimizin eski haline dönmesi de uzun yılları almaktadır” diyen Girgin, 8 Ağustos’taki yangınla ilgili şunları söyledi:

 

“8 Ağustos’ta çıkan orman yangını 24 saat boyunca sürdü. Yangında 1000 dönüm civarında zeytinlik alan ve ormanın bir kısmı yandı.

 

Zeytinlik alana özel mülk diye müdahale etmediler iddiası

 

Yangını birebir yaşayan bölge halkıyla yaptığımız görüşmelerde, yangına müdahale eden Orman Müdürlüğü’ne bağlı İtfaiye Birimleri’nin yangına henüz küçük bir aşamadayken özel mülk olan zeytinlik alanda olduğu gerekçesiyle müdahale etmediğini, görevlilerin “yangına ancak ormanlık alana sıçradığı aşamada müdahale edebileceklerini” beyan ettiklerini bildirmişlerdir.”

 

Yaşları 60 ile 500 arasında değişen asırlık zeytin ağaçlarının kül olduğunu belirten Girgin söndürme çalışmaları sırasında köylülerin; “Zeytin alanlarına bir damla su dökülmediği şeklindeki feryadına kulak tıkanmış ve 500 yıllık zeytin ağaçları 24 saate yakın süre yanmıştır” dedi.

 

“Milas Belediye başkanımız Muhammet Tokat, Muğla Milletvekilimiz Suat Özcan ile bölgede yaptığımız görüşmelerde vatandaşın özel mülkiyet olduğu gerekçesiyle zeytinlik alanlara su sıkılmadığı için isyanına tanık olduk” diyen Girgin yangın bölgesindeyken Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı’na konuyu ilettiğini ve durumun araştırılmasını istediğini, araştırmanın takipçisi olacağını söylediğini belirtti.

 

Girgin; “Bunun dışında, bölgede sık sık görülen orman yangınlarına dair Muğla halkının önemli bir iddiası da elektrik dağıtım şirketi AYDEM’e ait elektrik direklerinin kıvılcım saçarak yangına sebep olduğudur.

Bu iddialar titizlikle araştırılmalı, eğer bir ihtimal, suiistimal ya da yasalardan kaynaklı bir zaaf varsa üzerine gidilmelidir.” Diye konuştu.

 

“Yangın mağdurlarına karşılıksız destek olunmalı, zeytin fidanı dağıtılmalıdır”

 

Yangın mağdurlarına destek çağrısı yapan Girgin; “Mağdur olan bölge halkının tarım arazilerini ıslah etmeleri için gerekli desteklemeler yapılmalı, bölgeye karşılıksız olarak zeytin fidanı dağıtımı yapılmalıdır.

 

“Orman yangınlarına karşı mücadele ekosistem hakkının bir parçasıdır”

 

Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Kongresi’nde, delegasyonumuzun oy birliği ile kabul ettiği “2. Yüzyıla Çağrı Beyannamesi”ni sundu. O beyannemede ekosistem hakkı şu şekilde yer alıyor: “Gelecek nesiller için ekosistem hakkı korunacak. Bunu da bir siyasi parti olarak ilk biz seslendiriyoruz. Bizim de kuş görme ağaç, orman deniz, güneş görme hakkımız var. Gelecek kuşaklara da bu hakkı devretmek bizim görevimizdir.  Orman yangınlarına karşı mücadeleyi ekosistem hakkının bir parçası olarak görüyoruz.”şeklinde konuştu.

 

Girgin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şunları sordu:

 

-Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ormana sıçrama riski olsa dahi özel mülklerdeki yangınları söndürmeme gibi bir tasarrufu var mıdır? Eğer varsa bu tasarrufun dayandığı yasal temel nedir?

 

-Yukarıda sözü geçen  yangına müdahale zaafiyeti ile ilgili herhangi bir soruşturma yapılmakta mıdır?

 

-Mağdur olan bölge halkının tarım arazilerini ıslah etmeleri için gerekli desteklemeler yapılacak mıdır?

 

-Bölgeye karşılıksız olarak zeytin fidanı dağıtımı yapılacak mıdır?

 

-AYDEM’in elektrik direklerinin yangın riski oluşturduğu doğru mudur ? Eğer doğruysa yangın riski oluşturmaması için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?