• raşit emir süer
ÇEVRE -YAŞAM Haber Girişi : 08 Ocak 2022 13:16

Geleneksel Bodrum Deve Güreşi Şenliği Gerçeşleştirildi

Geleneksel Bodrum Deve Güreşi Şenliği Gerçeşleştirildi
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, geleneksel deve güreşleri şenliği yapıldı.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, geleneksel deve güreşleri şenliği yapıldı. Etkinliğe, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar ile İlçe protokolü ve meclis üyeleriyle stk temsilcileri katıldı. Belediye Gıda A.Ş.'nin ev sahipliğinde Kızılağaç Mahallesi’ndeki Kızılağaç Deve Güreşi Alanı’nda her yıl geleneksel olarak düzenlenen Deve Güreşi Festivali'ne bu sene ilgi yoğundu.  Etkinlikte, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinin çeşitli illerinden getirilen 100'den fazla deve güreştirildi. 

voyage otel


Etkinlik geçtiğimiz sene Korona Virüsü önlemleri kapsamında ertelenmişti.

 

Güreşleri izlemeye gelenlerin piknik yapıp davul zurna eşliğinde eğlendiği etkinlikte, saha dışında deve sucuğu, mandalina gibi yöresel ürünlerin satışı yapıldı.

 

Vatandaşların ilgi gösterdiği güreşlerde develerin kıyasıya mücadelesi, izleyenlere heyecanlı anlar yaşattı.  Bazı develerin güreşi bırakıp sahada koşması, bazılarının da ayrılmaması nedeniyle saha görevlileri ve deve sahipleri zor anlar yaşadı. 

 

Deve güreşçi Hüseyin Çatak, etkinligin Bodrum kültürü açısından önemli olduğunu ifade ederek "Bodrum'dan iki deve ile katılıdık güreşlere. Bu sene kupaya talibiz. Ege Bölgesi’nde düzenlenen yarışmalara da katılıyoruz. Bu etkinlik Bodrum’a değer katıyor" dedi.

Deve güreşine Bodrum'un yani sıra Balıkesir Burhaniye' den de katılım vardı. 4 devesiyle güreşe katılan Tunay Yanbakan, güreşin spordan ziyade geleneksel özelliği olan bir kültür olduğunu söyledi. Yanbakan "Bugün bir heyecan daha yaşadık. 4 devemizle katıldık. Daha önceki Bodrum güreşlerinde birinciliğini mevcut. Bu bir kültür ve buna yaşatmak adına bir çabamız var" ifadelerini kullandı.

 

Güreşler sonucunda ise kupa kazanan ve dereceye giren dev sahiplerine çeşitli ödüller takdim edildi.