• Nevavprestij
POLİTİKA Haber Girişi : 15 Kasım 2021 13:51

Erkan Baş: Bu ülke ticaretle değil üretim ile büyür

 Erkan Baş: Bu ülke ticaretle değil üretim ile büyür
Erkan Baş, kapitalizmin her geçen gün daha fazla sorgulandığını savundu. Baş, " Türkiye’nin ekonomik olarak büyümesi mümkün değil. Bu ülke ticaretle değil üretim ile büyür" dedi.

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Bodrum’da halk buluşmasına katıldı, vatandaşların sorularını yanıtladı. Gazeteci Fatih Bozoğlu moderatörlüğünde Herodot Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya çok sayıda vatandaş katıldı. Toplantıda katılımcıların da sorularını yanıtlayan Erkan Baş, kapitalizmin her geçen gün daha fazla sorgulandığını savunarak şunları dile getirdi:

voyage otel

“Her gün savaş, her gün gözyaşı, her gün yoksullaşma, her gün kadına yönelik baskının, şiddetin artması, dünya üzerinde milliyetçiliğin, şovenizmin yükselmesi gibi dünya saçma sapan bir hale geldi. Artık kapitalizm daha fazla sorgulanıyor. Bizim açımızdan, sosyalistlerin hücum etmesi gereken bir dönem başladı. Yani kendimizi korumak, varlığımızı sürdürmek artık yetersiz bir şeydir. Varız, bizi yok edemediler, Gezi direnişi bunu ispat etti. Artık varsak ileri hamle yapmamız gerekiyor.”

 

“TÜRKİYE’NİN YÜZDE 99’UNUN SESİYİZ”

 

Türkiye’de işçi kavramını dar algılayan bir yaklaşım olduğunu ifade eden Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, “İşçi denilince sadece fabrikada makine başında çalışan insanlardan ibaret gibi gözüküyor. Bize göre insanlar ikiye ayrılıyorlar. Bir kısmı üretiyor ve ürettiğinden daha az tüketebilme şansına sahip. Bir kısmı da neredeyse hiç üretmiyor, sadece tüketiyor ya da ürettiğinden fazla tüketiyor.  Biz ürettiğinden fazla tüketenlerin partisi değiliz. Ürettiği kadar tüketme imkanı bulamayanların partisiyiz. Bu da aşağı yukarı Türkiye’nin yüzde 99’u. Biz Türkiye’nin yüzde 99’unun sesiyiz. Fakat burada ideolojik bir manipülasyon var. İşçi kimliğini küçük gören, hakir gören, yok sayan bir yaklaşım var. Bizim mesaimizin önemli bir bölümü kamu emekçilerine, öğretmenlere, mühendislere, doktorlara, bilgisayar programcılarına, bankacılara onların işçi olduğunu anlatmakla geçiyor. İşçi olmak dünyanın en onurlu şeylerinden biridir. Fakat bu köşe dönmeci ideolojinin yakın dönemdeki yansıması işçi olmak ayıp bir şeymiş gibi gözüküyor. Üretmek insanın en önemli vasfıdır. Dolayısıyla üreten ve yaratan insana bir kere herkesin saygı duymayı öğrenmesi lazım. Bunu bu topluma kazandıracağız. O yüzden biz toplumun yüzde 99’u ile buluşmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Z kuşağı ile ilgili sorulan soruyu da yanıtlayan Erkan Baş, “Diğer partiler ‘Z kuşağını kazanmak’ diye bir ifade kullanıyorlar bizim özel olarak böyle bir çalışmamız yok. Bizim partimizin yönetiminde yanılmıyorsam benden yaşlı bir kişi var. Diğer arkadaşlar benden daha genç. Partinin bütün yönetim kademelerine, üyelerine baktığınızda gençlerden oluşuyor. Biz zaten Z kuşağının bir parçasıyız. Diğer partilerin de gençlerden öğrenmeye cesaret etmeleri lazım.” dedi.

 

Ekonomi üzerine de konuşan Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, “Eğer ekonomi tartışacaksak bunu ekonomik model üzerinden yapmamız lazım.” diyerek şu ifadelere yer verdi:

 

“Türkiye’deki sorun yöneticilerin yeteneksizliği, beceriksizliği, cehaleti değil, bir tercih var burada. 20 yıldır Türkiye’deki tüm ekonomik göstergeler yukarı aşağı oynuyor. Bazen çıkıyor, bazen değişiyor ama hiç değişmeyen ekonomik gösterge Türkiye’nin tepesindeki yüzde 1’in toplam servetten aldığı pay hep yukarı doğru gidiyor. Bu bir tek gün değişmedi. Bir tek gün Türkiye’nin tepesindeki yüzde 1’in ekonomiden aldığı pay azalmadı, hep arttı. Bunun anlamı Türkiye’deki yüzde 99’u oluşturan hepimiz toplam servetten daha az pay alıyoruz. Bu bir modeldir, bir tercihtir. Bütün ekonomik meseleler bu temel üzerine inşa ediliyor. Türkiye’nin ekonomik olarak büyümesi mümkün değil. Bu ülke ticaretle değil üretim ile büyür. Bu memleketin bir şeyler üretmesi lazım. Hem tarımda hem sanayide üretimi merkeze almamız lazım.